Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj holky. Dneska už to na mě padlo a musím se vypsat. Mám rodiče, kteří mě vždycky nadstandardne finančně podporovali. Jinak ale vztahy nic moc, máma je typ generála, pořád vsechny kritizuje a co není po jejím je špatný, dost jsme spolu bojovaly, já jí povahove nejsem podobná ani trochu a to byl vzdycky kamen úrazu. Ona je fakt dříč, vypracovala se na vysokou pozici, doma full servis pro tátu i dospelyho bratra a milion aktivit k tomu. Zato si s nama ale nikdy nehrala, porad nas jen komandovala a rvala. Já jsem opak, kariera ani naklizenej byt me moc nezajimaji, chtela jsem vzdycky jen hodnyho manzela a deti, se kteryma budu mit hezkej vztah. Nasla jsem si skvelyho muze, kvuli vztahu s mamou parkrat zasla k psychologovi a dokud jsme tam jezdili jen na navstevy, byla celkem snesitelna. Pak jsme se rozhodli, ze budeme stavet a nasi nam nabydli jejich pozemek ve vsi, kde bydli. zvazovali jsme pro a proti a nakonec stavime. Do toho se nam narodilo dite, prvni vnouce, a zacalo mi peklo. Od tretiho tydne veku k nim jezdime kazdy vikend, manzel je na stavbe a ja u nasich. Mama vari chlapum obedy, chystame spolu svaciny, ona vsechno plati a o vsem rozhoduje, k malymu se chova jako by byl jeji a furt me kritizuje a rika, co mam delat. Kolikrat si rikam, ze je to jako bych byla.zase mala. O penize jsme se nikdy neprosili, vzdycky rikame, ze to zaplatime sami a oni ze ne. Fakt nam toho spoustu dali a ja se ted citim byt v pasti. Chci se ji postavit a urcit hranice kvuli malymu, nez to zajde.dal, ale tezko se to dela u ni doma. Nejezdit tam nejde, stavime svepomoci a ty svaciny a obedy jsou potreba, pomaha i tata, bracha, nemuzu ji nechat, at to udela sama vsechno. Zacinam toho rozhodnuti stavet dum litovat. stehovat se budem pravdepodobne příští. Vanoce, do te doby skoro kazdy vikend u nich. Pred manzelem si tak nedovoluje, ale ten stavi… Tento vikend jsem si dokonce vymyslela, ze ma malej zvysenou teplotu, abych tam nemusela a kazdy vikend, kdy zustavame v byte je pro me uplnej svatek. Co mam delat, aby se mi nepletla do vychovy, nastavit hranice, kdyz omezit kontakt není možný?
Buď se budeš muset obejít bez jejich pomoci nebo držet hubu a krok.
@Sany80s píše:
Já myslím, že by si to s ní měla nejprve vyříkat, třeba se máti zklidní. Oni tihle generálové, když se jim někdo postaví a trvá si na svém, tak jsou celkem srabi. Vyzkoušeno
No a pokud se ta promluva do duše nepovede, až poté nastane ta tvá varianta
![]()
Chápu, že je to těžké, ale měla jsi s tím počítat. Měla jsem to podobně, máma je taky generál, ale už tak v době dospívání začala dost oponovat a to byly tedy boje, ale časem se to celkem usadilo, takže mě respektuje. Také jsme postavili s ex na pozemku, který mi dali rodiče, ovšem když už tahle nabídka přišla, trvala jsem na klasickém oddělení (původně to byl jeden velký pozemek), abych předešla pozdějším sporům, tj. péče o zahradu apod., protože na tohle máme každá jiný názor. Doba stavby domu byla dost šílená, já na nervy, protože nám máma dělala ještě navíc stavební dozor. Budeš se jí prostě muset postavit, ale bojím se, když jsi to neudělala do teď, tak teď to bude o to těžší. Co se peněz týče, je jedno, jestli si o ně řeknete, nebo je přijmete. Také jsem od našich nějaké peníze dostala a dneska už bych to neudělala, co chci, to si zaplatím, nechci mít pak pocit, že musím být někomu za něco vděčná a ono to funguje i oboustranně. Ráda rodičům s čímkoliv pomůžu, ale ne z vděku, ale protože prostě chci. Radím dvě věci, přestaňte přijímat dary, v nejhorším se domluvte na půjčce, ať to máte bez úroků, a s matkou si promluv, že takhle to dál nepůjde a nebudeš to tolerovat. Ty víkendy přece u ní být nemusíš, uvařit můžeš i doma.
An K
@Sany80s drzet hubu a krok kvuli malymu nemůžu, ted z toho nemá rozum, ale když si máti zvykne se takhle chovat, už ji to neodnaucim a nechci aby syn videl, jak. babicka mámu valcuje. Mam jinej pohled na výchovu nez ona a do toho se mi prostě plést nesmí.
@Sany80s jako ze kdyz nam kupuje jídlo, dává ji to právo vychovávat moje dítě v rozporu s mou výchovou? Nebo jak to myslis?
@Netaneta píše:
@Sany80s jako ze kdyz nam kupuje jídlo, dává ji to právo vychovávat moje dítě v rozporu s mou výchovou? Nebo jak to myslis?
A proč to kupuje? To to nemůžeš koupit ty a uvařit tam z toho? V lepším případě uvařit doma a dovést hotové?
Dostali jste se do toho dobrovolně, víš jakou máš mámu a stavíš v její blízkosti, holt se pozemek hodil, tak teď za to platíš daň ![]()
@anonym Malej je z umelyho opodneni, povedl se prvni pokus, ale v dobe, kdy jsme zacali stavět jsem to nevedela, rikala jsem si, ze nez se zadari, treba uz bude dum stat, az budem ve svym, verim, ze to bude jiny, proste budu odmitat penize a nastolim si svoje poradky.
Oběd a svačiny nachystej doma, dovez chlapům na stavbu a jeď domů. Nebo to udělej dopředu a ať to tam vezme chlap hned ráno. Máti do toho vůbec tahat nemusíš
@radkka zacalo to tak, ze v tech trech tydnech jsem skoro furt kojila, tak.mati ze. uvari a nakoupi si na to, ja ji tam nechala penize a ona mi je dala zpatky, pak mi rekla, ze se s tatou dohodli, ze jídlo na stavbu zajistuji oni, at si. nechame prachy na hypo. Tam jsou proste vydelky.ve statisicich a ona si. nechce brat penize od zensky na mateřský, to je tak se vsim, chce koupit rohliky a pak.po sobe hazime dvackou, ze mi to musi zaplatit, reknu, ze malymu musim koupit fusky a za tyden ma u nich koupeny patery, i kdyz vyslovene řeknu, že je koupim sama, penize si pak. nevezme… obedy a svaciny zacnu. chystat doma
@SussieS my bydlime 50 km od stavby a jezdime tam den predem, pac manzel dela poloprofesionalne sport v meste blizko u nich. Kdyby prestal, bylo by to mnohem jednodussi.
@Netaneta To furt nevysvětluje, proč by jsi to jídlo nemohla uvařit doma a manželovi nabalit s sebou ![]()
@Sany80s píše:
Lepší radu nikdo nedá
![]()
@Netaneta píše:
@radkka zacalo to tak, ze v tech trech tydnech jsem skoro furt kojila, tak.mati ze. uvari a nakoupi si na to, ja ji tam nechala penize a ona mi je dala zpatky, pak mi rekla, ze se s tatou dohodli, ze jídlo na stavbu zajistuji oni, at si. nechame prachy na hypo. Tam jsou proste vydelky.ve statisicich a ona si. nechce brat penize od zensky na mateřský, to je tak se vsim, chce koupit rohliky a pak.po sobe hazime dvackou, ze mi to musi zaplatit, reknu, ze malymu musim koupit fusky a za tyden ma u nich koupeny patery, i kdyz vyslovene řeknu, že je koupim sama, penize si pak. nevezme… obedy a svaciny zacnu. chystat doma
Já tomu rozumím, ale pokud nechceš, aby se k tobě chovala jako k dítěti, tak se chovej jako dospělá, prostě přivez nákup nebo rovnou uvařené jídlo, nemusíš k ní vůbec chodit. ONA rozhodla, že budou vařit oni, co to má ona co rozhodovat? Jsi dospělá, tak jí řekni ne, budu se o SVOJE povinnosti starat sama. Stůj na svých nohách ve všech směrech, ukaž jí, že jsi dospělá, samostatná a schopná, ona ti pak nebude mít co mlátit o hlavu, až se jí „vzepřeš“. Ona si tímhle vytváří prostor řídit tvůj život, tak jí to nedovol, buď dospělá a ona se k tobě jako k dospělé bude chovat.