Jak na "slepenou rýži"?

7.11.21 10:44

Jak na "slepenou rýži"?

Dobrý den, když jdu do retsaurace na jídlo a objednám si rýži, dostanu vždy výbornou „slepenou“ rýži, jestli chápete, co tím myslím. Nikdy se mi doma takovou nepovedlo připravit. V rýži nemám žádný přehled, a tak netuším, o jaký typ se jedná apod.
Nemáte někdo zkušenost? Doma se mi povede vždy rýže taková, jejíž zrna spolu vůbec nedrží a nevypadá to tak esteticky..:D
 Děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
21090
7.11.21 10:48

Možná je to surovinou, vím, že u nás se prodává „sticky“ rice.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4545
7.11.21 10:54

@Kristyna.Cerna tak si kupte jasminovou, ta je luxusní. I chuťově a je lepicí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37132
7.11.21 11:02

Záleží jakou kupuješ, třeba parboiled se ti nikdy neslepi. Dobrá je jasmínová a nejlepsi je z ryzovaru :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
7.11.21 11:03

Rýžovar + propraná jasmínová rýže.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20900
7.11.21 11:05

A nebo speciální druh rýže na sushi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
a12
61103
7.11.21 11:34
@Kriss Tina píše:
Záleží jakou kupuješ, třeba parboiled se ti nikdy neslepi. Dobrá je jasmínová a nejlepsi je z ryzovaru :D

a my zas doma resili, jak na sypkou ryzi, i ta parboiled se nam slepi :mrgreen: a to ji vari min, nez je navodu :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16214
7.11.21 11:44

Kup si jasminovou nebo basmati, dělej ji v zapékací míse v troubě a dej tak 3 hrnky vody na 1 hrnek rýže. Až se voda vyvari, je hotovo a bude lepiva.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21090
7.11.21 11:49
@a12 píše:
a my zas doma resili, jak na sypkou ryzi, i ta parboiled se nam slepi :mrgreen: a to ji vari min, nez je navodu :mrgreen:

dva hrnky rýže, pět hrnků vody, sůl, trochu másla. Na sporáku přivést do varu, podmíchat, vypnout, přikrejt pokličkou a nechat stát. Na varné desce se Basmati rýže vždycky povede sypká.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5379
7.11.21 11:51

Pokud chceš mít rýží v kopeccich, namoc naběračku do studené vody a naber. Aspon tak to někde psali.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Barpro
7.11.21 11:54

Jasmínová nebo basmati rýže udělá tento efekt.

• Citovat
  • Upravit
727
7.11.21 16:26

Za mě je to rýžovarem, myslela jsem, že je to další krám do baráku, ale jiná rýže už mi nechutná :mrgreen:
A teda kupuji takový ten velký pytel, nejspíš jasminova :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30840
7.11.21 17:07

Tak především používat jasminovou rýži. Ta ti udělá onen slepeny efekt.
ad: Některá uživatelka tu zmínila, že basmati ryze se lepí? Tak to vůbec. Leda bys ji rozvarila na kaši. Basmati je právě ryze, co se nelepí k sobě vůbec, pokud se dobře dělá. Tu naopak doporučuji jako nelepivou - tedy vhodnější k jiným pokrmům než asijskym.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30840
7.11.21 17:12
@KalamityJohn píše:
dva hrnky rýže, pět hrnků vody, sůl, trochu másla. Na sporáku přivést do varu, podmíchat, vypnout, přikrejt pokličkou a nechat stát. Na varné desce se Basmati rýže vždycky povede sypká.

Taky nechápu kde vzaly, že se basmati lepí 8o. Sem v zivote neviděl.
Mimochodem stačí pomer 1:1,5 ryze ku studené vodě a nemusis delat tak složité recepty :P. Za mě Rrýže samozřejmě proprana a varena ze studené vody. Míchat až po vyvareni vody a pripadne přidat ono máslo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26747
7.11.21 17:16
@Kristyna.Cerna píše:
Dobrý den, když jdu do retsaurace na jídlo a objednám si rýži, dostanu vždy výbornou „slepenou“ rýži, jestli chápete, co tím myslím. Nikdy se mi doma takovou nepovedlo připravit. V rýži nemám žádný přehled, a tak netuším, o jaký typ se jedná apod.
Nemáte někdo zkušenost? Doma se mi povede vždy rýže taková, jejíž zrna spolu vůbec nedrží a nevypadá to tak esteticky..:D
Děkuji

Mám opačný problém :cert: jak se dělá měkká a „sypka“ rýže :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí