Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj holky, potřebovala bych radu, jak tolik nemyslet na to, zda to vyjde nebo ne.. Všichni kolem mě jsou těhotný nebo právě porodily a já to nesu hodně špatně ![]()
Na to nejde nemyslet. Prostě se smiř s tím, že toho máš plnou hlavu. Člověk se stresuje dvakrát. Jednou, protože chce mimino a podruhý protože na to myslí a neměl by.
@Janli V životě bych nevěřila, že na to budu 24/7 myslet.. vim, že se na to člověk nesmí upínat, ale je to sakra těžký
Na to nejde nemyslet. Mně se povedlo na to nemyslet, až když se v okolí během pár týdnů semlelo tolik (ne pozitivních) věcí, že na řešení těhotenství nebyly kapacity. A bum, po nekonečných měsících najednou dvě čárky ![]()
@Michaela9915 A snažíte se dlouho? A víte, kde je problém?
Já na to mysela nejvíc cca půl roku po začátku snažení asi tak 3 měsíce. Pak jsme to začali řešit a já se z toho pomalu dostávala. I teď po roce a 4 měsících na to myslím každý den ale už to není první věc, na kterou myslím když ráno vstanu.
Nejvíc mi pomohlo zjistění, kde je problém a že se nám to přirozeně asi nikdy nepovede. ![]()
Je to standardní rada nemyslet na to a je pravdivá, protože psychika dělá hodně, ale těžko uchopitelná pro někoho, kdo po něčem touží. Takže ano, souhlasím s @Janli příjmi to, že to chceš a že po tom toužíš. Pak se nebudeš stresovat dvakrát.
@Michaela9915 píše:
@Janli V životě bych nevěřila, že na to budu 24/7 myslet.. vim, že se na to člověk nesmí upínat, ale je to sakra těžký
Tak se na to upínej, vždyť se nic neděje! Sbírej informace, začni cvičit, uprav si jídelníček. Pojmi to jako cestu. Hlavně si nenech do hlavy nasadit, že na to nesmíš myslet, to jsou jen kecy.
@Janli píše:
Tak se na to upínej, vždyť se nic neděje! Sbírej informace, začni cvičit, uprav si jídelníček. Pojmi to jako cestu. Hlavně si nenech do hlavy nasadit, že na to nesmíš myslet, to jsou jen kecy.
Myslet ano, ale nenechat se tím stresovat, tedy nenechat myšlenky přerůst v dlouhodobý stres.
@Kaj.maňačka přes půl roku, ale bylo mi řečeno, že pokud se nepodaří do roka tak se to teprve bude řešit
@LadaSva píše:
Myslet ano, ale nenechat se tím stresovat, tedy nenechat myšlenky přerůst v dlouhodobý stres.
A co tím změníš? Nic. Kdyby platila pravidla o stresu, tak všechny otěhotníme během tří měsíců. Holt se z toho občas dlouhodobý stres stane, vždyť je to jedna z nejzákladnějších biologických potřeb.
@Michaela9915 Tak to je jako u mě. Po půl roce jsem začala vyšilovat a myslela jsem na to od rána do večera. Ještě přišla kamarádka, že je těhotná a já se pomalu psychicky sesunula.
Mně udělal gynekolog hormonální profil po 10 měsících snažení. Po roce jsme šli do CARu.
Jestli tvůj partner nebyl na spermiogramu, tak si může zajít. Můj manžel tam šel, abychom měli pocit, že se „něco děje“. Žádanku si nechal napsat u praktika. Přitom jsme zjistili, že je na tom špatně s morfologií.
Jinak půl roku je opravdu chvilka, ale jak píšu, byla jsem na tom stejně. Snažila jsem se zaměstnat od rána do večera, ale jakmile byla chvilka volna (cesta z práce atd.) tak jsem na to stejně myslela. ![]()
Holka jak já ti rozumím!
Je to už hodně let zpátky co jsem strašně moc toužila po miminku ale manžel se tehdy ještě na mimčo necítil.
No a u nás v práci samý těhotný, i mezi známými jsem měla plno těhotných plus ještě jedna paní v baráku.
A můžu ti říct že když jsem je viděla tak mi z toho prostě bylo smutno i když to zní hrozně hloupě a iracionálně. ![]()
V práci jsem se snažila těm těhotným v rámci možností vyhýbat ale samozřejmě ne vždycky se to dařilo.
Člověka to prostě mrzí.
Před barákem máme takový zatravněný plácek a tam se chodí venčit pejskové a vždycky když jsem třeba viděla že tam ta těhotná paní z baráku venčí a já jsem také měla jít venčit svého psa tak to dopadlo tak, že jsem opravdu vždycky čekala až ona dovenčí a zajde dovnitř a já teprve pak šla, a to prostě jenom z toho důvodu, že se mi nechtělo se s ní dávat do řeči a ptát se ze zdvořilosti na takové ty věci jako jestli má nakoupenou výbavičku jaký chce typ kočárku atd ![]()
Vím že se to špatně popisuje ale prostě to pro mě bylo jako sypat si sůl do otevřené rány. ![]()
Jinak nakonec se mi podařilo manžela přemluvit a dneska mám čtyřletého rošťáka ![]()
Věř že i ty se dočkáš ![]()
Jinak já si myslím že když člověka něco hodně trápí tak to prostě nejde na to nemyslet.
Protože i když se to člověk snaží z hlavy vytěsnit tak někde v hloubce to prostě vždycky bude a dřív nebo později to vyplave a bude to o to horší pro psychiku.
Na nemyslet na to nevěřím.
Myslela jsem na to pár měsíců předem. Dělala si ovulační testy, abych věděla, kdy mám ovulaci, až se tedy začneme snažit. Poprvé se povedlo druhý cyklus a podruhé třetí.
@Janli píše:
A co tím změníš? Nic. Kdyby platila pravidla o stresu, tak všechny otěhotníme během tří měsíců. Holt se z toho občas dlouhodobý stres stane, vždyť je to jedna z nejzákladnějších biologických potřeb.
Problém je v tom, že stres je špatný faktor pro snahu otěhotnět.
@kulíšek_s_bambulí Naprosto chápu. Já ještě ke vše u pracuji ve školce, takže kolem mě samý děti, každá druhá maminka těhotná ![]()