Jak napsat dopis otci?

Anonymní
13.6.16 09:32

Jak napsat dopis otci?

Ahoj holky, anonym je snad pochopitelný… :oops:

Měla bych na Vás prosbičku, potřebovala bych radu.. Manžel je z rozvrácené rodiny, svého tátu nikdy nepoznal, resp. naposledy ho viděl jako dvouletý a to si nepamatuje. Víme, že táta měl o manžela zájem, ale matka manželovi lila do hlavy nesmysle, protože se chlapovi tehdy mstila za křivdy.. A teď.. Manžel ho nechtěl kontaktovat, když jsme na tom nebyly nejlíp, aby nepřišel se sklopenou hlavou a „ahoj já jsem tvůj syn“, ale aby mohl hrdě přijít „ahoj, rád bych tě poznal, pokud i ty máš zájem..“ a aby byl v pozici, kdy by ho žádná reakce nesrazila.. V této situaci jsme zrovna teď, začalo se nám dařit, manželovi je krásně a ví, že pokud by přišlo odmítnutí, tak by ho zvládl..

Na otce jsme dokázali sehnat kontakt (jeho adresu), bylo to sice náročné, ale nakonec se podařilo. Víme, že táta má novou rodinu, děti, možná už vnoučata. Takže samozřejmě neexistuje, aby tam manžel zazvonil a „překvápko, čau tati“. Nevíme, jestli o manželovi vůbec současná rodina otce ví, takže bychom vážně neradi „bourali“ nějakou rodinnou pohodu a vyvolávali nějaký skandál.

Proto nás napadlo napsat dopis, s tím, že pokud otec bude sám chtít, tak se bude moct jakkoli ozvat na jakýkoliv uvedený kontakt. Ale teď, jak začít dopis? Víme, co bychom, rádi napsali.. Něco na způsob „Ahoj, jmenuji se XXXX. Vím, že si na mě už možná nepamatuješ, ale jsem tvůj syn a rád bych tě poznal… "Něco o mě“… A „Pokud máš zájem, ozvi se na…“…

Ale vůbec netuším, jak dopis začít, jak to formulovat?
Manžel na tohle moc není, celkově nerad píše i jen SMS zprávy, natož dopisy, tak poprosil mě, zda bych něco „nesesmolila“ a nedala mu to přečíst a spolu bychom to až doopravili a doplnili.. Tak Vás chci poprosit o radu.. Jak byste dopis formulovali vy? Z pozice dospělého dítěte, které má zájem poznat svého tátu? (A prosím, nepište, že byste to ani nezkoušeli, že otec měl třeba dejme tomu 25let, aby syna vyhledat sám (víme že se totiž otec několik let snažil, ale matka lila nesmysle do hlavy dítěti a otci pak vyprávěla, jak se ho kluk bojí a že o to zájem nemá, ať je nechá být..)). - Kdyby se na to náhodou někdo díval z pohledu ženy, které najednou přijde chlapovi domu dopis od nějakého děcka, tak rodinu opravdu rozvracet nechceme ani nechceme nic po otci, hrát si na šťastnou rodinku nebo se připomenout, že vlastně kdysi zplodil ještě jedno dítě, nevíme, zda o něm otcova rodina ví, takže proto chceme zkusit tuto formu, manžel prostě jen chce tátu poznat…

Děkuji moc za jakékoli inspirace a rady.. :hug:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Padme93
13.6.16 09:36

„Vím, že si na mě už možná nepamatuješ“ Tohle je blbost prvního kalibru. To fakt nepište.

Spíš bych napsala věcně, že kontakt má již nějakou dobu, ale že z jistých důvodů se odhodlal až teď. Že je dospělý, ví, jak to všechno bylo a přestože už se spoustu let neviděli, že bych chtěl svého otce poznat. připojila bych email nebo adresu a víc nic, nechala bych to na jeho tátovi. Žádné dlouhé dopisy bych nepsala, spíš napsala poznámku, že by si rád o všem popovídal naživo.

• Citovat
  • Upravit
11117
13.6.16 09:39

Ja myslim, ze ty uplne jednoduche vety, co jsi napsala jsou presne akorat. mozna bych tam prihodila neco ve smyslu, ze vi, ze otec s nim chtel kdysi byt v kontaktu a nebylo mu to umozneno - aby otec nemel pocit, ze se ma jit nekam omlouvat nebo obhajovat.

a asi bych to poslala doporucene, pokud vazne chcete jednak vedet, ze ten dopis dostal a ze ho neotevre manzelka. a klidne to tam i napsat - ze nevi, zda o nem nekdo vi a pokud ne, tak to tak klidne muze zustat, ze nechce narusovat jeho soucasne vztahy, jen se prilezitostne osobne poznat, treba u piva.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101710
13.6.16 09:47

@Ali-Ali I doporuceny vydaji komukoliv doma, musel by byt vyhradnedo rukou adresata.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.6.16 09:48

@Padme93 Děkuji, větu hned mažu.. :oops:

@Ali-Ali Takže vážně jen třeba "Ahoj, jmenuji se XXX, kontakt na Tebe mám už nějakou dobu, ale odhodlal jsem se až teď. Je mi xxlet a jsem tvůj syn. Chápu, že okolnosti tehdy nepřály a že jsi nejspíš moc šancí mě poznat nedostal, ale teď už jsem dospělý, sám mám vlastní rodinu a i přesto, že jsme se přes 20 let neviděli bych tě rád poznal.

Nevím, zda tvá rodina ví, že existuji, ale pokud ne a chceš aby to tak zůstalo, může to tak klidně zůstat, nechci narušovat tvé současné vztahy, jen bych rád věděl, jaký můj otec je. Mohli bychom třeba někdy zajít na kávu nebo chlapské pivo. Pokud bys i ty měl zájem mě i po těch letech poznat, ta se mi ozvi na xxxxx.

S pozdravem XXX "?

A ještě jeden dotaz… Tykat, nebo vykat? Vím, že je to jeho otec, ale přeci jen ho víc jak 20 let neviděl, je to pro něj naprosto cizí člověk..

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
13.6.16 09:50
@j.a.n.i1 píše:
@Ali-Ali I doporuceny vydaji komukoliv doma, musel by byt vyhradnedo rukou adresata.

Chceme to poslat vyhradne do rukou adresata s dodejkou, abychom vedeli, zda byl dopis vůbec vyzvednutý..

• Citovat
  • Upravit
Padme93
13.6.16 09:55
@Anonymní píše:
@Padme93 Děkuji, větu hned mažu.. :oops:

@Ali-Ali Takže vážně jen třeba "Ahoj, jmenuji se XXX, kontakt na Tebe mám už nějakou dobu, ale odhodlal jsem se až teď. Je mi xxlet a jsem tvůj syn. Chápu, že okolnosti tehdy nepřály a že jsi nejspíš moc šancí mě poznat nedostal, ale teď už jsem dospělý, sám mám vlastní rodinu a i přesto, že jsme se přes 20 let neviděli bych tě rád poznal.

Nevím, zda tvá rodina ví, že existuji, ale pokud ne a chceš aby to tak zůstalo, může to tak klidně zůstat, nechci narušovat tvé současné vztahy, jen bych rád věděl, jaký můj otec je. Mohli bychom třeba někdy zajít na kávu nebo chlapské pivo. Pokud bys i ty měl zájem mě i po těch letech poznat, ta se mi ozvi na xxxxx.

S pozdravem XXX "?

A ještě jeden dotaz… Tykat, nebo vykat? Vím, že je to jeho otec, ale přeci jen ho víc jak 20 let neviděl, je to pro něj naprosto cizí člověk..

Tohle je hodně dobré, a klidně tykat. Pokud to tak manžel cítí..:-)

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
13.6.16 10:02
@Padme93 píše:
Tohle je hodně dobré, a klidně tykat. Pokud to tak manžel cítí..:-)

"Ahoj,
mé jméno je…, kontakt na Tebe mám už nějakou dobu, ale odhodlal jsem se napsat až teď.

Je mi **let a jsem tvůj syn. Vím, že dopis píšu se zpožděním 20 let, ale dřív jsem nenašel odvahu se ti ozvat. Chápu, že okolnosti tehdy nepřály a že jsi nejspíš moc šancí mě poznat nedostal, ale teď už jsem dospělý, sám mám vlastní rodinu a i přesto, že jsme se přes 20 let neviděli bych tě rád poznal.

Nevím, zda tvá rodina ví, že existuji, ale pokud ne a chceš aby to tak zůstalo, může to tak klidně být i dál, nechci narušovat tvé současné vztahy, jen bych rád věděl, jaký můj otec je. Mohli bychom třeba někdy zajít na kávu nebo chlapské pivo. Pokud bys i ty měl zájem mě i po těch letech poznat, ta se mi ozvi na 123 456 789, 123@456 nebo na adresu ABC 123/4, Praha 123 45

S pozdravem X"

Asi nějak takhle, víc mě nenapadlo :nevim: A teda výhradně do rukou adresáta s dodejkou.. Kdyby náhodou rodina nevěděla, že manžel existuje, ať nemají nějaký šok..

• Citovat
  • Upravit
Padme93
13.6.16 10:03

To je moc pekné, nenásilné, rozumné. Držím palce. :-)

• Citovat
  • Upravit
bamba
13.6.16 10:05

Nepsla bych romány, ale krátce a věcně, něco jako:Dobrý den, jmenuji se xxx, jsem váš syn, rád bych se s vámi setkal. Podpis a kontakt.Otec ví, jak se jeho syn jmenuje a pokud bude chtít ozve se a na povídání si čas udělá.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
13.6.16 10:08

@Padme93 Díky moc. Zítra to pošleme a uvidíme, zda se táta vůbec ozve. Třeba už po těch letech nebude mít vůbec zájem. :nevim:

• Citovat
  • Upravit
5808
13.6.16 10:18

Vyjechala bych to o tom jak dlouho máš kontakt… vlastně bych nechala jen poslední odstavec :lol: spíš jako ahoj, jsem Xxx, tvuj syn a chtěl bych tě poznat. Kontakt na mě 123 456 789, budu rád, když se ozveš. S přáním hezkého dne Já.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2726
13.6.16 10:22

Dopis se mi libi, delsi mi nevadi. Jinak bych jen smazala to „chlapske“ :lol: zni to divne. Proste pivo ;) drzim palce at dojde k setkani a manzel s otcem dozenou neco malo co zameskali, myslim ze snat sve koreny je velmi dulezite :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.6.16 10:25

@Gosi Tak zase mu nemůžem poslat prázdnou stránku a jen větu „Ahoj, jsem Tydýt, tvůj syn, chci te poznat, ozvi se na 123456789.“ :lol: To by byl na první pohled moooc super dopis :lol: Nechcem aby to vypadalo, že po něm třeba něco chce, nebo že mu chce něco vyčítat.. :think: Upřímně mě přijít domů dopis jen s větou „Ahoj, jsem Pepa, tvůj syn, a chci tě poznat, pokud chceš, tak se ozvi na 123456789, S pozdravem“ Tak mě napadne, že mu nejspíš o něco jde a nic milého z toho nekouká, když se ozývá po čtvrt století :nevim:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
13.6.16 10:29

@nenapadna Děkuji.. Taky bych ráda, manžel je takový „pasivní“, chce to zkusit, ale nechce v nic doufat, aby pak nebyl zklamaný, kdyby si otec ani dopis nevyzvedl, popř by neodpověděl a nebo by jen napsal „dík za dopis, ale bude lepší to nechat tak, že ty neznáš mě a já tebe“..Manžel tátu chce poznat už dlouho, ale měly jsme teď strašně těžké období a další ránu v podobě odmítnutí by neustál, takže jsme to nechali na teď, kdy už je dobře a pokud to zůstane bez reakce, tak si alespoň bude moct říct, že to zkusil. :)

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová