Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Holky nemáte prosím některá radu jak naučit 9m. mimčo bumbat něco jiného než mléko? Malej je na UM a jiné tekutiny nechce. Zkoušela jsem snad vše, napřed jsem mu dávala čajík z flašky, odmítl ho, tak jsem koupila hrnek z Aventu, taky nic. Tak jsem změnila tekutiny a koupila šťávu. Nejdřív jsem ji ředila, nechtěl, tak pak jsem mu ji podala neředěnou, taky nic. Naposledy jsem mu podala čajík z normálního hrnku na kafe, tak to si kupodivu cucnul, ale víc toho měl na tričku. Taky jsem si koupila odšťavňovač a dělám mu šťávy z čerstvého ovoce, to mu chutná nejvíc, ale za den vypije tak 100ml, což je málo. PROSIM PORADTE:
Ahoj,
tak já ti moc neporadím, jen asi trochu uklidním, že v tom nejsi sama. Radimek je stále kojený, ale kojím už pouze 2× za den a cca 3-4× v noci. Přesto až do 11 měsíců jsem do něj za celý den nedostala víc jak 3 šluky jiné tekutiny. Vyzkoušela jsem téměř všechno - čaje, slazené, neslazené, ovocné, bylinkové, vodu, šťávičky…ze všech možných hrnků, včetně Aventu - varianty - dudlík, kapací i nekapací hrneček. Nepomohlo vůbec nic, nakonec asi v 10,5 měsících se tak trochu „chytil“ na flašku z Jupíka s tím uzávěrem, ale přesto vypil tak max. 0,5 dc denně.
Teď mu bude rok a stále pije max. 100 ml/den, ale považuji to za úspěch. Najednou začal pít i z nekapacího hrnečku Avent a je mu i jedno, co pije. Zkrátka když má žízeň, tak se napije, vypije i 50 ml naráz. Bohužel moc často žízeň nemá… ![]()
Radka + Radimek 11,5 měsíců
Tak na toto hledám radu taky - jak naučit dosud plně kojené dítě, aby příjmulo tekutinu z něčeho jiného než z prsa nebo lžičky..... Večer mu zkusím odstříkat mlíčko do lahvičky, snad ho hlad donutí si cucnout.
Bosorka
Náš je výlučně prsař. Občas si cucnul ze lžičky. Čaje mu chutnají, takže to hrálo pro nás. Postupně jsem kávovou lžičku vyměnila za polévkovou a když to uměl docela dobře „vycucnout“,tak jsem zkusila skleničku s tlustým sklem. Chtěla jsem vidět, jak pije, průhlednou plastovou jsme neměli… Šlo to.
Nevypije moc, ale lepší se to.
Prso vede i nadále.
Je mu 9,5 měsíce.
Chce to trpělivost.
NiKi
Hlavně nezkoušejte lahev a savičku. Je to v tomhle věku zbytečné…
Bosorko, plně kojené dítě nemusí pít čaje apod.Aspoň naše dětská dr. je toho názoru.Já plně kojila dvojčata půl roku a krom mého mlíka nic jiného neměli.Jen v létě kdy velká horka si vzali trošku čaje z flašky, ale dr. říkala radši přiložit k prsu, že zkraje je to mlíko na zahnání žízně a až se dítě dopracuje k zadnímu mléku tak teprve to je na najezení.
nikina: A jak teda na ně? docela bych už ráda odbourávala kojení, ale nefunguje ani lahvička, ani hrneček… ![]()
náš malej si taky vezme UM ze lžičky, ale jak to praktikovat vnoci, když se třeba ještě 3× budí????
ahoj,
tak my zatím pijeme hlavně MM, krom oběda zatím pořád kojím. Bára nikdy láhev s dudlíkem neměla, asi před půl rokem jsem jí začala nabízet nekapací hrneček (máme Tommee Tippee). Ze začátku si s ním spíš hrála, pak zkoušela sosat, ale chvíli to trvalo, než přišla na to jak (jde to docela těžko, zkusila jsem to).
Dávám jí jen vodu, čaj měla asi jednou, když ji hlídala švagrová a štávu jsme taky zkusili jen asi 2×.
Jinak jí hrneček nabízím, když má žízeň,tak si cucne, tak snad s tím nebude problém, až kojit nebudu.
Jinak i pije z normální sklenky, když jí to přidržuju, to ji baví.
Pardon, ten anonym jsem já, nějak jsem nepostřehla, že nejsem přihlášená… ![]()
Jen upřesňuji, hrneček jsem začal nabízet kolem 6 měsíce (v předchozím příspěvku to není jasné).
Prostě to chce trpělivost, ti naši mrňousi se to jednou naučí. ![]()
tak ať sosaj ![]()
Janka
Ahoj, tak nás trápí úplně to samé.
Davídek je kojený a nic jiného pít nechce… doktorka mi říkala, že když už jí obědy a večeře, tak mu něco na pití dát mám, ale on to prostě nechce. Zkouším teda jen vodu, chci aby se na ni naučil.
A zkoušela jsem láhev se savičkou i nekapací hrneček a pak i ten normálně tekoucí z Ikey (žába). A nic, ze začátku ho to možná trochu bavilo ale teď se, potvůrka, naučil pevně zavírat pusinku a odtahovat. Tak už do něho nedostanu nic. Jo, nejvíc mu to jde z obyčejného hrnečku.. takže si aspoň trochu sosne.
Nezbývá než doufat, že mu MM stačí a že se to naučí časem.
K.
já tenhle postup Iviku myslela ke kojeným dětem.
Ty na UM samozřejmě lahvičku ano - často jediné řešení…
NiKi
ahoj…100 ml..!!!! Gratuluju, že vypije tolik… Moje malá má 12m a jestli denně vypije kromě kojení tak 30 ml, tak je to zázrak!!! Takže nezoufej…
Z.
Ahoj,
pridavam se do klubu 30 ml! Je to des. Mam doma uz serii hrnecku kapaci, nekapaci, flasky, sosaky, no proste temer vse a nepije mi z niceho.
Nejvic do ni nacpu z hrnecku, ale to je dost bitka a tim padem je to vsude.
Zkousela jsem taky vsechny tekutiny, nakonec nejvic vypije ciste vody.
Resim to tak, ze ji co nejvic vody micham do jidel, ma je tedy kapanek tekutejsi, ale aspon se trochu zavodni. K tomu za ni behem dne beham s lahvickou a nabizim ji neustale, aby si cucla. Uz mi to pekne leze na nervy. S jidlem bych za ni takhle nikdy nebehala, ale to piti mi prijde dulezity.
Neprihlasena lejla + Ema 10 mesicu
Taky se hlásíme do klubu nepijících dítek… a to už je Matýskovi skoro 11 měsíců. Téměř od začátku je na UM a lahvi. Ale kromě Nutrilonu prostě nic nevypije - čaj, vodu, šťávy, nic… Máme úžasnou sbírku načnutých čajíků. A 100ml teda rozhodně ještě nikdy nevypil… chjoooo.
Takže taky beru každou radu - sem s nimi. ![]()
Hanka a Matýsek, co si asi hraje na velblouda. ![]()