Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, mám asi docela hloupý dotaz
, ale začli jsme dávat příkrmy, jak poznám, jestli má po nějaké potravině dcera reakci ![]()
Dávám samozřejmě nový druh zeleninky po několika dnech, ale Verča má na krku vpředu i vzadu takové pupínky, večer nejvíc, do rána je to pryč a večer zase. Pomáhá na to bepanten.
A já teď nevím, zda to je z jídla nebo to jsou potničky…po krku jí dost tečou sliny i když je utírám, nebo si trochu ublinkne, nebo jí vyteče voda při pití. Takže ten krček má takový vlhčí, možná zapařený, i když utírám a suším.
Ale má to i na krku vzadu
Všimla jsem si toho, když jsem jí dala prvně brambor. Vrátila jsem se k samotné mrkvi, no má to stejně, možná troch méně.
No ale jak teď mám vědět, co to je ![]()
Jak poznám alerg. reakci? Bylo by to i na jiným místě? Jak dlouho od jídla se objeví? Zmizí rychle (přes noc),…?
Kdybych s tím šla k Dr., tak tam nic moc neuvidí, protože jak píšu, vždy to má výraznější večer, ráno více méně nic.
Je tu někdo, kdo jste měli alergii na jídlo a jak to vypadalo?
Jo a nesvědí ji to, vůbec si na krk nešahá.
Moc díky
Alenka
je to asi mene pravdepodobne, ze by mela alergii na mrkev i brambor… pokud je to alergie s kazdou delsi davkou se to bude zhoršovat. doporučuji vy:,–(it prikrmy na 3-5 dni( brambor i mrkev a pockat co udelaji pupenky- pokud budou vypadat stejne i kdyz prikrmy nedavas i po tech 5 dnech, alergie to spise nebude, za 5 dni na:,–( znovu mrkve na 3 dny a sleduj, zda-li se pupinky nezhorsi a pak pridej do mrkve treba jednu lzicku brambro a opet sleduj - tak postupne nahradis pulky mrkve barmborou a kdyz se ani po tydnu stav kuze zhorsovat nebude, alergie to tez nebude. drzim palce
V nejhorsim se to da zjistit specialnim odberem z krve, ale fakt malo pravdepodobne
Aaalenko, my jsme pred cca 10 dny zacali z mrkvickou. Malymu jsem ji davala asi 5 dni (vzdy tak 1/2 sklenicky od Hami) a 6. den se mu na rucicce v lokti udelal ekzem, psala jsem o tom v nasi diskusi. Napred to bylo tak 3×3 cm a pak se to zacalo rozlizat po cele ruce, to kdyz jsem mu dala sklenicku od Hippu - brokolice s ryzi.
Dr. mi na to napsala mast a tvrdila mi, ze po sklenickach to mit nemuze. Po ty masti to mel snad jeste horsi. Jenze pak jsem to jeste konzultovala s jednou dr. co se zabyva homeopatii a ta me div nevynadala, ze dosud plne kojenemu diteti dam sklenicky a pak se divim, ze ma ekzem… No zkusila jsem prikrmy uplne vy:,–(it a ted asi 2. den jen kojime a ekzem zmizel. Takze za par dni nakoupim bio zeleninu a zacnu varit, uvidime co se stane.
JANDULKA
My jsme zacali s prikrmy asi pred 2 tydny, taky mrkvicka , brambor atd. a za par dni se male objevily na tvari pupinky , takove cervene, ma to hlavne pod pusinkou az k ouskum a ke krku, jinde ne. Probirala jsem to s nasi dr. a ta mi rikala, ze kdyby to byla alergie, tak by to mela po celem tele.
Nicim zvlastnim to nemazeme, je fakt ze nam to nemizi, ale ani se to nijak vyrazne nezhorsuje.
Taky budu rada, pokud se ozve nekdo, kdo s tim ma podobnou zkusenost.
Jandulko,
tomu nerozumim, jak mas teda prikrmovat? Zacit se prece musi. Jinak ja mam podobny problem 3 dny davam mrkev a 3 dny mrkev s ryzi a maly ma asi 3 fleky pod krkem. Je teda tezkej ekzematik, ale neprijde mi, ze by to bylo sklenickama, spis tim, jak se zase zhorsilo pocasi.