Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky, doma mám 15 měsíčního rostaka a už cca dva měsíce ho zkouším nechat najíst se samotného lzickou, když mu udělám napr. hustou kaši nebo má jogurt.
Vždy mi přijde ze na par dnů dojde k progresu a ze už do sebe něco dostane, ale pak nastane opět “patlaci” faze, kdy lžičku zahazuje, placa se v kaši rukama, patla ji na sebe a vše kolem, co se dá
hrozná sranda ze
![]()
Moje otázka zní, jak jste učily vaše děti jist a v jakem věku? A taky zda si myslite, ze je nutné tuhle špinavou fázi přežít, anebo je to znak toho, ze je na to dítě ještě nezralé? Díky moc
Já jsem prcka nechala jist sama kolem roku možná o měsíc dřív, přesně se nepamatuju a taky toho víc opatlal než snědl, ale vydržela jsem a teď to přináší ovoce. Jsou mu dva, krásné ji sám a už zkouší vidličku a nůž a krájet si ![]()
@Eiram737 bez špinavé fáze se to nenaučí.. Za mě super. Jsou z té fáze skvělé fotky
jinak věk staršího si nevybavim, celkem dlouho to bylo, mladší cca roky roka a půl? Ale bavilo mě to.. Jídlo ve vlasech, na stěnách atd.. ![]()
Tak tohle jsem já vůbec neřešila.. když dcera chtěla lžičku, dostala lžičku… Když už byl hodně velkej bordel, tak jsem ji ji zase sebrala
hlavně že začátku, když nechtěla moc jíst a já ji dala do ruky lžičku, tak jedla mnohem líp… pak jsem ji nechala jíst samotnou a ke konci ještě dokrmila a teď prostě ji sama… Já jsem to prostě neřešila a naučila se to tak nějak časem ![]()
Máme fotku kde se mladší celá popatlala jogurtem, starší to okomentovla: ona se převlíkla za jogurt
jedna miska - dvě lžičky
Hned jak pribylo trochu prikrmu, nemely ani rok, strcila jsem do ruky lzicku. A druhou jsem krmila, aby se najedly. Myslim, ze bez te patlaci faze to snad ani nepujde, taky se muze naucit, ze je proste krmen a pak ho jednou budes nutit, aby sam jedl.
Holt dej zidlicku nekam, kde jde kolem vsechno umyt, celyho ho oblikni do neceho umyvatelneho a vyreseno.