Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, syn bude mít rok a rádi bychom, aby se naučil spát ve své postýlce. Doteď spal s námi v posteli a postýlka byla jen přiražená k naší posteli se staženým bokem, takže to bylo takové prodloužení postele a sloužilo k tomu, aby se malý neskutálel nebo abych si kam měla dát ruce nebo hlavu, když mě malý utiskoval ![]()
Přiznám, že to bylo mé pohodlí, že jsem ho nechala spát s námi. V noci kojím a tak jsem nemusela řešit vstávání a vytahování z postýlky. Nicméně teď se poslední tři dny snažíme, aby usnul v postýlce. Průběh je, že ho nakojím v naší posteli, u toho většinou usne a já ho pak zvednu a dám do postýlky, to ho probere a dokáže i hodinu a půl vřískat, že se mu to nelíbí. Zpívám mu, vysvětluju milým hlasem, že postýlka je bezva a že jí přece zná a bude se nám tak spát všem skvěle, ale nic nepomáhá. Většinou padne vyčerpáním, ale že by se to večer co večer lepšilo se říct nedá. Vím, že důležité je asi vytrvat, že to časem pochopí, ale samy víte, že vřeštící děcko je o nervy
a o zdraví a já nevím, jak dlouho to ještě vydržím, pokud by to mělo trvat dlouho. Už teď jsem dost vyčerpaná. Díky za tipy, jak jste to zvládaly vy.
A proč ho chceš stěhovat do vlastní postele? To ti společné spaní najednou přestalo vyhovovat?
@lucenka píše:
A proč ho chceš stěhovat do vlastní postele? To ti společné spaní najednou přestalo vyhovovat?
Začíná v posteli hodně putovat, a tak mě to často budí, že do mě narazí a ve výsledku se vzbudí i on. V noci, když se přestěhuje na jiné místo ho často omylem šťouchnu, když se obracím a to ho vzbudí. Takže výsledek je, že se často budí. Proto ho chceme naučit spát samotného, abychom se všichni lépe vyspali a já ho nemusela rovnat 20× za noc
Jinak by mi spaní s ním nevadilo. Nepotřebuji hodně místa, vyspím se i na 40ti centimetrech ![]()
Když jste si něco nastavili, měli byste to tak držet. Je to vůči dítěti nefér, takhle si vymýšlet.
Co nechat dítě normálně usnout, jak je zvyklé a pak spící přesunout do postýlky? My to tak děláme.
Pokud vám to nevadí, nechala bych ho. Malého připravuji na vlastní postel tak, že po obědě spí ve svojí posteli (má zmenšeninu dospělácké), ale přes noc spí s námi. Až bude chtít, tak se přestěhuje.
@Fjodorka píše:
Když jste si něco nastavili, měli byste to tak držet. Je to vůči dítěti nefér, takhle si vymýšlet.
Co nechat dítě normálně usnout, jak je zvyklé a pak spící přesunout do postýlky? My to tak děláme.
Jak píšu, usíná tak jak byl zvyklý a pak ho přesouvám jak to děláte vy, ale spí jako zajíc a přesun ho vždy probudí, i když vypadá, že už spí jako špalek.
@Azizi postylku jsem dceri ukazovala pres den a chodila si tam jen tak na chvilku lehnout s plysaky. Pak jsem ji chvalila, kdyz si tam lehla vecer a rikala ji, ze ma peknou postylku a slusi ji to vni. Ted je radeji v postylce nez u me. Ale postylku jsem zavedlla az v 18 mesicich, kdyz chce, preleze ke mne, ale spis je radeji tam.
Příspěvek upraven 01.10.16 v 21:35
@Maiiia píše:
Pokud vám to nevadí, nechala bych ho. Malého připravuji na vlastní postel tak, že po obědě spí ve svojí posteli (má zmenšeninu dospělácké), ale přes noc spí s námi. Až bude chtít, tak se přestěhuje.
Taky mě napadlo něco podobného, že bychom mu pořídili zmenšeninu klasické postele a nechali ho spát samotného. Už ted když jsem ho večer uspala v naší posteli jsem si ještě šla dělat svou práci a on v pohodě spal sám a vzbudil se klasicky na jídlo. Tak si říkám, jestli nebude lepší ho nechat spát takto ve své postýlce, do které se na uspávání vejdu i já
a jen k němu večer přijít, když se vzbudí.
@blumen Díky za tip. Budu zkoušet i přes den a chválit chválit chválit, to jsem zjistila, že celkem funguje na všechno. Teda zatím na to spaní ne, ale naděje umírá poslední ![]()
Našemu je taky rok, takže to zrovna řešíme taky. Pomohla mi knížka od Elizabeth Pantley Klidné spaní a ukládání. Je to metoda bez křiku. U toho vašeho způsobu je problém, že dítě si potřebuje uvědomit kde a jak usíná, aby dokázalo znovu usnout, pokud se v průběhu noci probudí, jak se mu střídají fáze spánku. Tzn on usnul v teple u maminky u prsa v příjemné pohodě. Přenesení do postýlky vůbec nezaznamenal a pak se probudil ve studený postýlce bez maminky a bez prsa. Je logický, že ječákoval.
My to teď děláme tak, že ho učím teprve usínat bez kojení. Tzn nakojím a než vytuhne, tak ho odpojím a položím do postýlky. Pokud neusne a ječí, tak znovu a znovu, dokud neusne. Zkouším ho i hladit po zádech, držet za ruku atd. Líp je to popsané v té knize, která je stažitelná i v pdf na uložtu.
Chápu, že se chcete vyspat u nás to je podobné. Začala jsem ho navíc i rušit a chytly mě záda, takže jsme to museli změnit. Ale cesta k tomu, aby usínal úplně sám bez asistence v zavřené postýlce je daleká a u nás i nereálná. Nám stačí, že usíná bez kojení v postýlce přiražené k mojí posteli.
Ten váš kluk to usínání má totiž spojené s kojením a to se těžko nahrazuje
@Azizi píše:
Taky mě napadlo něco podobného, že bychom mu pořídili zmenšeninu klasické postele a nechali ho spát samotného. Už ted když jsem ho večer uspala v naší posteli jsem si ještě šla dělat svou práci a on v pohodě spal sám a vzbudil se klasicky na jídlo. Tak si říkám, jestli nebude lepší ho nechat spát takto ve své postýlce, do které se na uspávání vejdu i jáa jen k němu večer přijít, když se vzbudí.
No, začli sme s tím před cca 3 měsíci. Prostě jsem ho po obědě vzala do malé postýlky, koukal tochu vyjukaně, ale v pohod. Pak jsem mu dávala na výběr malou nebo velkou postel. Později jsem ho už automaticky směřovala k malé postýlce a bylo to. Naprosto v pohodě. Ještě stále návštěvám nadšeně ukazuje svojí postýlku. Tak jsem mu začala dávat na výběr i večer, ale zatím preeruje pouze velkou postel. Zatímto nechám tak a nebudu ho nutit. V noci se ještě občas budí a měl teď dost změň, co se týče uspávání a spánku, tak toho nechci na něho hodit moc. Do toho mu přibude sourozenec, tak radš ještě počkám, jak se to vyvbí. Taková postupná technika se mi zatím osvědčila u všeho (třeba rušení nočního mlíka nebo zrušení dudlíku).
Co hp od prsa dat spat na brisko? U nasi male to funguje jenze jsme mladsi
@Azizi píše:
@blumen Díky za tip. Budu zkoušet i přes den a chválit chválit chválit, to jsem zjistila, že celkem funguje na všechno. Teda zatím na to spaní ne, ale naděje umírá poslední
Jeste mu zatleskej, ja i tleskala a melo to efekt ![]()
@Ariadne píše:
Chápu, že se chcete vyspat u nás to je podobné. Začala jsem ho navíc i rušit a chytly mě záda, takže jsme to museli změnit. Ale cesta k tomu, aby usínal úplně sám bez asistence v zavřené postýlce je daleká a u nás i nereálná. Nám stačí, že usíná bez kojení v postýlce přiražené k mojí posteli.Ten váš kluk to usínání má totiž spojené s kojením a to se těžko nahrazuje
To je pravda, no, ja nakojim/nakojila jsem, ona se otocila na bok a bud usnula sama na druhem boku nebo si mezitim jeste hrala a usnula pak sama, bud vesle me nebo ted uz v postylce.