Jak naučit držet tužku?

1209
29.12.09 17:12

Jak naučit držet tužku

Ahoj všichni, dcera ráda maluje, ale tužku drží vždycky skoro až na konci a jako vařečku - všechny prsty okolo pastelky a palec směrem dolu nebo nahoru. Než začne tak pastelku chvilku přehazuje v rukách, sama neví, jak by si ji nejlíp chytla, a pak skončí u tohoto držení. Když se ji snažím opravit, tak se začne vztekat a tužky létají vzduchem a je po kreslení. :twisted: Doufala jsem, že s trojúhelníkovými pastelkami od Ježíška se to zlepší, ale ty drží úplně stejně :nevim:

Myslíte, že ji mám nechat držet tužky po svém a se správným držením začít později? V kolika letech?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
12332
29.12.09 17:18

ahoj- držím tobě i malé palce, ať to zvládnete, neb já takle píšu doteď :oops: (myslím s palcem nahoru a ne na tužce,, ostatní prsty jsou jak mají), prostě neměli šanci mě to přeučit :mrgreen: (na to jak píšu to vliv nemá)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1030
29.12.09 17:25

ahojky,přijde mi,že je to ještě brzo :-D Holky jsem nechávala psát asi do 3 let jak chtějí,vůbec mě nenapadlo je v tom hlídat :lol: Valinka má ted trojhranné pastelky a už to chápe a drží správně,ale už má 3 roky,předtím to taky držela jinak :mavam:
Jsem zvědavá na ostatní maminky,jak to mají :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1030
29.12.09 17:37

jsem zapomněla na starší dceru :mrgreen: jsem to u ní moc neřešila :oops:
Ještě v 5ti letech měla tzv.špatný úchop,ale písmenka psala pěkně,ted do školy dostala trojhranné pastelky i pero,drží správně,ale když má kulatou tužku,prstík skočí zas jinam,ale všimla jsem si,že na psaní to nemá vliv,píše tak i tak stejně pěkně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Akin
29.12.09 18:05

Sousedka je učitelka na 1.stupni a říká, že se správný úchop musí učit od prvních pokusů o držení tužky (právě kolem toho 2.roku). Má hodně dětí, které se to pak v první třídě správně ani nenaučí. Takže malého jsem učila udělat z prstíků zobáček (palec a ukazováček) a kreslit tak. Samozřejmě je to pro něj těžší, tak ty úchopy střídá, ale začíná už preferovat to správné držení. :palec: Aki.

• Citovat
  • Upravit
Akin
29.12.09 18:08

ještě mě napadlo - tužku na prostředníček jen položit, nepřidávat do úchopu.

• Citovat
  • Upravit
15319
29.12.09 19:21

Dcerka držela tužku sama správně od malička, malej drží pastelky jak oštěp :lol: , existuje taková kulička, která učí správný úchop, určitě někdo bude vědět, jak se to jmenuje. Rozhodně bych to nenechala jen tak a zkoušela to ukazovat. Zafixuje si to špatně a pak už to nebude chtít měnit, zvítězí pohodlí. Takže nechat ji kreslit si a občas zkusit opravit, pak jen doufat, že se časem podvolí. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15319
29.12.09 19:22

Jo a pro starší děti existuje tužka od Stabila pro správné držení, máme doma a je super.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15319
29.12.09 19:26
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6429
29.12.09 20:23

Ahojky,

myslím, že je super, že malou baví kreslení… a když se vzteká, tak bych to nehrotila, ať se jí kreslení nezprotiví tím omezováním… :-)

A když bude dobrá nálada, tak občas zkusit ukázat… počkat např. měsíc a zas… Však ona sama i uvidí, že se jí pak bude lépe malovat, když to bude držet níž… či jinak… :wink:

Jinak trénink správného držení lze zkoušet (podle mne tedy až u staršího dítěte) i formou hry… Např. jestli udrží tužku na ruce, aniž by upadla… a vložit tužku do ručičky tak, jak má být… aniž by ji držely prstíky… tj. položenou na prostředníku a v ohbí mezi palcem a ukazováčkem.. palec a ukazováček se tužky nedotýká… no a s tím se pak chodí… a trénuje se pak i práce se zápěstím a udržením tužky na prstech např. tak, že se dělají kruhy.. a komu neupadne, tak např. bod…
No a pak se té létající tužce přidělají křidélka - palec a ukazováček se přidají k tužce (tyto dva prsty pak jediné tužku fakticky drží)… Tím se docílí správného úchopu a řešíš to např. za pochodu venku s klacíkem… doma s brčkem apod.. prostě nenápadně, nenápadně… však ono to děťátkám do hlavičky dorazí… :-)

Příspěvek upraven 29.12.09 v 20:30

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6429
29.12.09 20:30

Ještě dodatek - nechat na dítěti, kterou rukou si pastelku vezme.. Tj. nejlépe dát dítěti pastelky před něj.. a ono si samo zvolí, kterou rukou… Aby člověk stereotypně nedával pastelky do pravé ruky.. a dítko bylo přitom levák… I když v tomto věku asi obě ruce střídá.. tak se to ještě nepozná… nicméně neovlivňovat ;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1938
29.12.09 21:00

U nas Tomik drzel pastelky ze zacatku uplne desne, dostal trojhranne pastelky a rekla bych, ze zacina drzet pastelky podstatne lepe. Osobne si myslim, ze casem pochopi, jak ma pastelku drzet, ale trochu jste me nahlodaly :-? tak na nej budu vyvijet uceni hrou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6429
30.12.09 09:08

Alenko,
já to ve dvou letech 100% neřešila :-)
Jen jsem to čas od času někdy připomněla, jak to má být a když jsme byli kvůli lateralitě v poradně (4,5 roku), tak vím, že se dívali, jestli ji už drží správně.. A to již držela.. přišlo to samo, přirozeně..
To s tím lítámím a zápěstím je dobrá příprava na předškoláky kvůli psaní (uvolněné zápěstí, nekřečovité držení tužky apod..). Myslím, že netřeba se na to nějak ještě zaměřovat.. ale co člověk, to názor.. já jen aby to děti bavilo být dítětem 8-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1030
30.12.09 10:51
Efina píše:
Alenko,
já to ve dvou letech 100% neřešila :-)
Jen jsem to čas od času někdy připomněla, jak to má být a když jsme byli kvůli lateralitě v poradně (4,5 roku), tak vím, že se dívali, jestli ji už drží správně.. A to již držela.. přišlo to samo, přirozeně..
To s tím lítámím a zápěstím je dobrá příprava na předškoláky kvůli psaní (uvolněné zápěstí, nekřečovité držení tužky apod..). Myslím, že netřeba se na to nějak ještě zaměřovat.. ale co člověk, to názor.. já jen aby to děti bavilo být dítětem 8-)
:palec: souhlas
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1138
30.12.09 18:53

Záleží na povaze dítka, ale dobré je učit správně zrovna, odpadají problémy s přeučováním, trojhránky pořizovat jako velmi tlusté pastelky a nástavce, ty pomohou později. POkud je úchop zažitý, pak lze jedině počkat do čtyř pěti let a začít vysvětlovat a přeučovat. Přeci jen pak dítě líp chápe. TO co popisuješ je špetkovitý úchop. Zaměř se v první řadě na to, aby držela nad ořezaným, teprve pak půjde přeučit prstíky. No a na kreslení je špetička dětem pohodlnější, se nediv ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí