Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Počkej s tím do první třídy. Vždyť se ti tam bude jinak nudit. ![]()
Pokud dítě samo chce, četla bych mu knížky a při tom ukazovala jednotlivá slova.
Můj bratr se naučil číst tím, že se mamky dokola ptal, co je co za písmenko. Na cedulích, letácích, v knize. Takže se to naučil sám vlastním zájmem. Cíleně bych ale dítě rozhodně neučila, není proč. Jsou krásný časopisy a sešitky pro předškolní děti, jestli vám chybí rozvíjení dovedností. Být v něčem příliš napřed není pro první třídu nejvhodnější.
Dlabej na čtení. Pokud chce ukazovat písmenka, tak mu je ukazuj kdekoliv v knížce, letáku, novinách atd. Ale spíš zkoušejte pořádně malovat, uvolnit zápěstí, správně držet tužku, umět si podat samostatně věci, základní sebeobsluhu atd. Nějakou lehčí matematickou představu, uvidí rozdíl 2 nebo 3 atd. Čtení nech na učitelce, ona ví jak na to a nebudete ho pak muset něco přeučovat a učitelka vymýšlet co s ním dělat, až se bude nudit.
Proč to je potřeba?
Jinak ze své zkušenosti ti řeknu, že když dítě není připravené, číst se nenaučí. Musí to v hlavičce sepnout.
Jsem učitelka a ve škole to pak může způsobovat problémy. Stačí, že to rodiče naučí jinak, než se to pak učí ve škole. My takto s jednou holčičkou přeučovaly dvojí čtení.
Jedno moje dítě se naučilo číst samo v 5 letech. Do školy šlo plně čtoucí a první třída byla nuda. Paní učitelka - stará škola - nedovolila číst napřed.
Druhé dítě se snažila naučit číst babička, aby šlo do školy aspoň s tím, že pozná písmena. Nepovedlo se. Čtení byl problém ještě ve druhé třídě.
@Čičorečka píše:
Můj bratr se naučil číst tím, že se mamky dokola ptal, co je co za písmenko. Na cedulích, letácích, v knize. Takže se to naučil sám vlastním zájmem. Cíleně bych ale dítě rozhodně neučila, není proč. Jsou krásný časopisy a sešitky pro předškolní děti, jestli vám chybí rozvíjení dovedností. Být v něčem příliš napřed není pro první třídu nejvhodnější.
Hlavně, když je pak dítě napřed ve čtení, ale neumí si zapnout bundu a vyndat penál z tašky atd.
My jsme hodně četli a děti to tak nějak pochytily samy. To starší se ptalo na písmenka, mladší je nasálo mimochodem. Plus pak měly předškolácké časopisy, Méďu Pusíka a ještě něco, to už si nepamatuji.
Jsou děti, které najdou samostatně klíč ke čtení, než nastoupí do školy. To je jiná situace. Cíleně bych je k tomu nevedla. Když ani nevíš, jak dítě naučit číst. Netlač na pilu. V první třídě se číst naučí. Před nástupem do školy je spousta jiného.
Kluk to pochopil nějak mimoděk pořád se ptal, co mě nejvíc dostalo, že se naučil číst i v AJ, doteď netuším, jak. Jako písmenka procvičovat můžete, to dělají i předškoláci a buď se chytne, nebo ne…Jsou i takové knížky napůl s obrázky, to můžete číst spolu…Dost to rozvíjí slovní zásobu… ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj, máte prosím některá zkušenost s učením čtení u předškolního dítěte? Doporučení na nějaký slabikář, metodu?
Nauč předškolní dítě to, co umět má. Čtení nech na školu. Když ho to naučíš nesprávně, špatných návyků se bude dlouho zbavovat.
@Anonymní píše:
Ahoj, máte prosím některá zkušenost s učením čtení u předškolního dítěte? Doporučení na nějaký slabikář, metodu?
proč chceš učit předškoláka číst? Já bych zpětně více s dcerou dbala na uvolňovací cviky ruky… ale čtení je fakt zbytečnost. to se nauči ve škole.
@Anonymní píše:
proč?
@Aspera píše:
Hlavně, když je pak dítě napřed ve čtení, ale neumí si zapnout bundu a vyndat penál z tašky atd.
Přesně. Učila jsem prvňáčky několik let a žasnu, kolik z nich neumělo zavázat si tkaničku nebo jíst příborem (jen lžící). Pokud chtěli vyndat penál z tašky, ale otevřeli jinou kapsu, tak okamžitě pláč, panika, „já nemám penááál“. Spousta z nich neumí vykat, vůbec nechápali, co to po nich chci. Dokonce jsem měla i případ, kdy kluk nevěděl své příjmení. Přimlouvám se tedy za to, naučit dítě nejprve důkladně samoobsluze a odpovídajícím společenským dovednostem. Pokud dítě samo jeví zvýšený zájem o písmenka a čtení, pak prostě ukazováním písmen a slov při společném předčítání, může písmenka „kreslit“ na papír, naučit se podepsat atd.
@Kníže Ignor píše:
Přesně. Učila jsem prvňáčky několik let a žasnu, kolik z nich neumělo zavázat si tkaničku nebo jíst příborem (jen lžící). Pokud chtěli vyndat penál z tašky, ale otevřeli jinou kapsu, tak okamžitě pláč, panika, „já nemám penááál“. Spousta z nich neumí vykat, vůbec nechápali, co to po nich chci. Dokonce jsem měla i případ, kdy kluk nevěděl své příjmení. Přimlouvám se tedy za to, naučit dítě nejprve důkladně samoobsluze a odpovídajícím společenským dovednostem. Pokud dítě samo jeví zvýšený zájem o písmenka a čtení, pak prostě ukazováním písmen a slov při společném předčítání, může písmenka „kreslit“ na papír, naučit se podepsat atd.
Ve spoustě školek se dnes učitelkám týká, pak se nemůžeš divit, že jsou z toho děti zmatené, když jedné úče mají týkat a vzápětí další vykat ![]()
@Kníže Ignor píše:
Teď jsem chtěl napsat něco podobného. Řada dětí neumí základní úkony, naučí se předčasně číst, ale protože je vede rodič bez mozku, tak mají pak nulovou čtenářskou gramotnost.