Jak naučit předškolní dítě číst?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
11.3.24 09:22
@Anonymní píše:
Díky všem, kteří mi napsali k věci. Ptáte se občas proč - protože sama jsem uměla číst od 4 let a moc se mi to líbilo, četba knih a prohlížení mě moc bavilo. Sebeobsluhu jsem zvládala, tkaničky zavázala, příborem jedla :lol:. Myslím, že schopnost čtení toto nevylučuje. Ve škole se učila spousta jiných věcí, čtení akorát 45 minut denně, to nebyla nějaká extra nuda.

Taky jsem četla od 4 let. Číst mě bavilo. Moje dítě, co čte od 5 to má dokonale znechucené. Raději čte to druhé, co čte až od druhé třídy.
Ber ohled na to, co chce dítě.

• Citovat
  • Upravit
1803
11.3.24 09:29
@Anonymní píše:
Ahoj, máte prosím některá zkušenost s učením čtení u předškolního dítěte? Doporučení na nějaký slabikář, metodu?

Holka se mi naučila číst tím, že jsem si s ní čela časopisy pro předškoláky. Tam bývají (nebo před lety bývaly, teď už nemám přehled) úkoly na poznávání písmenek, na poznávání hlásek po sluchu a tak. Kluk se zase naučil číst díky logopedii, právě že se tam učil slyšet jednotlivé hlásky, které mu logopedka tedy ukazovala i napsané. Oproti tomu druhá holka se číst naučila až v první třídě a jako poslední ze třídy právě proto, že písmenka sice znala (předškolácké časopisy, razítková abeceda), ale ve se slově je neslyšela. Přečetla třeba po hláskách P-E-S… ale jako celé slovo PES to nedokázala, nerozložila slyšené slovo na jednotlivé hlásky a stejně tak jednotlivé hlásky nedokázala spojit do jednoho slova. Teprve když tohle začala slyšet, tak začala číst, ale zas tím, že ta písmenka znala, tak už to šlo rychle. MMCH zrovna ona je z naší rodiny největší čtenářka, jako dítě i jako dospělá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3432
11.3.24 09:48
@unuděná píše:
@Vladusxx Hele ale to je zase o něčem jiném - pokud jsi byla tak popřed, měla bys taky vědět, že holt ve škole se kraviny nedělají a i když mě zrovna něco nebaví a nezajímá, stejně nemůžu pošťuchovat spolužáky atd. Náš syn taky četl už ve 4 letech a „máma mele maso“ ho netankovalo, ale pozornost udržet dokázal ;)

A je to i o učitelce. Dcera četla od pěti let a ve škole si místo „Ema solí“ četla knížku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
11.3.24 09:49
@Dadda8 píše:
A je to i o učitelce. Dcera četla od pěti let a ve škole si místo „Ema solí“ četla knížku.

Určitě, naše děti měly taky super učitelky, co jim dávaly zajímavější texty a práci v hodině. Ale i kdyby ne, věřím, že by zvládly tu pozornost udržet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
815
11.3.24 09:50
@Anonymní píše:
Já jsem taky uměla číst od 4, ale neměla jsem problém se těch 45 minut denně přizpůsobit.

Já jsem taky ve čtyřech četla i počítala (ne cíleně) a z vlastní zkušenosti můžu říct, že bych to děti neučila. Ve škole jsem se nudila a tím, že jsem doma nemusela nic procvičovat, jsem si pak nezvykla na to běžné učení a přípravu.
Procvičovala bych předčtenářské dovednosti (pozornost, zrakové a sluchové vnímání, prostorové vnímání, paměť,…). Existují pracovní sešity pro předškoláky, kdyžtak bych začala tím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
11.3.24 10:58
@Anonymní píše:
Díky všem, kteří mi napsali k věci. Ptáte se občas proč - protože sama jsem uměla číst od 4 let a moc se mi to líbilo, četba knih a prohlížení mě moc bavilo. Sebeobsluhu jsem zvládala, tkaničky zavázala, příborem jedla :lol:. Myslím, že schopnost čtení toto nevylučuje. Ve škole se učila spousta jiných věcí, čtení akorát 45 minut denně, to nebyla nějaká extra nuda.

To je hezké, že píšeš o sobě. Jak je na tom tvé dítě?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2902
11.3.24 11:11

Netlač na to. Není to potřeba. Spíš aby se naučila udržet pozornost, uměla si poradit v různých situacích, rychle zareagovat na pokyny, zapamatovat si co a jak má udělat. To je důležitější než umět číst. A také hodně dětí sice dá dohromady písmenka a z nich slovo a „čtou“, ale je fakt důležité zaměřit se také na to, jestli vědí co čtou, jestli tomu rozumí. Tzv. čtení s porozuměním. Já jsem číst neuměla, ale měla jsem naposlouchané pohádky a básničky a uměla jsem zpaměti celé dlouhohrající desky, což bylo třeba půlhodinové povídání :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5040
11.3.24 13:30
@Anonymní píše: Více

A tvoje dítě jeví zájem o to, naučit se číst?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17531
12.3.24 20:38
@Jahru píše: Více

Já byla taky v šoku, že ve školce, kam dcera od září přešla, můžou učitelkám tykat a oslovovat jménem - pochopím to třeba v dětské skupince o 5-10 dětech, kam taky chodila, ale když jsem ji napomenula, že se paní učitelce přece říká dobrý den a na shledanou a ne Ahoj (třeba) Maruško, jak jsme byly zvyklý z předchozí školky i když chodil syn do stejné jako holka teď, prohlásila, že můžou a že to paní učitelce nevadí. Ona je ale fakt obě 2 miluje a říká jim tak prý většina dětí. No, nevím jestli jsem s tím ok, přece jen už si mají zvykat aspoň v těch předškolákách i trochu na školní režim :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Umožňuje to nová legislativa. Zjistěte podrobnosti.

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová