Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Prosím, poradíte, jak odebrat sedmiměsíčnímu chlapečkovi moč? Nemám s tím zkušenost… Děkuju za tipy!
V lekarne koupis takove igelitove pytlicky pro odber moci. Ma to takovy kulaty otvor kam strcis pindika, kolem to je lepive, to se prilepi na kuzi a muzes dat normalne plenku nebo kdyz ti vydrzi lezet tak muzes zkusit pockat, jestli se vycura a hned to zase sundat. Ja to davala i holcickam, kdyz se to da na spravne misto, aby se trefily, akorat teda sem nedavala plenku, ale cekala az se vycuraji, nastesti sem nemusela moc dlouho. A opatrne pak odlepovat, preci jen ta kuze je tam citliva ![]()
Je to rozhodne lepsi nez cekat se zkumavkou az zacnou curat a chytat to.
doktor ti měl dát pytlík na odběr moči. Daj se i koupit ve zdr. potřebách nebo v lékárně.
Přilepí se na ona místa, dá se plena a čeká se. U kluků se to „aplikuje“ jednodušeji než u holek, těm to často teče kolem ![]()
Ahoj, já jsem včera odebírala skoro pětiměsíčnímu - mělo to být ke všemu do sterilní zkumavky - jestli jsem uspěla co se týče sterility, to se teprve uvidí ![]()
Po nakojení jsem ho položila na postel na jednorázovou přebalovací podložku, rozepla a odklopila plenku, jednou rukou držela zkumavku, druhou nohy, aby s nima furt nešil a číhala
Jak začal čurat, přistrčila jsem zkumavku do proudu moči, když ji naplnil, přehodila jsem ho zpátky tou rozeplou plenkou, aby se tam chytil ten zbytek. Trochu tě asi počurá, hlavně ruku, ale dá se to.
Chodíme na nefrologii, tam to dělají stejně, akorát já teda držím nohy a sestra číhá a drží pindíka u kořene. Prý pro urychlení pomáhá foukat na pindíka, šimrat v podbřišku nebo trošku opláchnout studenější vodou…
Ať se zadaří, já jsem z toho měla hrůzu a dopadlo to dobře - pak jsem na sebe byla děsně hrdá
![]()
Jo, tak jestli to nemusí být sterilní, tak je lepší to, co píšou holky, my jsme měli zakázáno strkat pindíka do zkumavky
![]()
Angu , pindík (nebo pipka) by se měly před sterilním odběrem pořádně umýt, protože tam mohou být zbytky kakání. Nechci poučovat, jen že jsem taky jako ty jásala nad svým výkonem
, pak tam našli kontaminaci, pan doktor se chytil za hlavu a já si výkon zopakovala
. Pak už byl nález v pořádku a od té doby myji. Jen je trošku problém, že mrňata při kontaktu s vodou čurají, takže je to dost o štěstí.
Juma - aha, to mi neřekli, jen opláchnutí za účelem čurání… Stejně myslím, že ty bakterie tam budou i tak, pokus se to vyloženě nevydesinfikuje, nebo ne? My jsme měli jakéhosi enterokoka…
Ale je fakt, že sestra mu tam vždycky něco stříkne ze stříkačky…
Tak uvidím, jak to dopadne…
Angu, my když byli v nemocnici s malým kvůli zánětu ledvin, tak jsem mu pindíka taky musela nejdřív natřít dezinfekcí, ale to jim zase stačil ten nalepovací pytlík. Malý měl vysokou horečku a dost na ten odběr čekali spěchali. Čert aby se v tom vyznal
. Třeba to bude v pohodě a když ne, tak to doktorovi řekni, jestli to nemůže být tím, ať se neplašíte zbytečně. ![]()
juma píše:
Angu , pindík (nebo pipka) by se měly před sterilním odběrem pořádně umýt, protože tam mohou být zbytky kakání. Nechci poučovat, jen že jsem taky jako ty jásala nad svým výkonem, pak tam našli kontaminaci, pan doktor se chytil za hlavu a já si výkon zopakovala
. Pak už byl nález v pořádku a od té doby myji. Jen je trošku problém, že mrňata při kontaktu s vodou čurají, takže je to dost o štěstí.
já myla… já přímo drhla…dělala to jako Angu… poprvé kontaminace, podruhé kontaminace
mazec. Zatím to uvízlo v takové nijaké fázi, na nefrolku jdeme v říjnu, znovu mám vzít moč, tak uvidíme. Ach jo, jak to mám udělat? Čurá 10 kapek a z toho má být střední proud a ještě nesmí být pindík ve zkumavce, neproveditelné ![]()
beeuska píše:
já myla… já přímo drhla…dělala to jako Angu… poprvé kontaminace, podruhé kontaminacemazec. Zatím to uvízlo v takové nijaké fázi, na nefrolku jdeme v říjnu, znovu mám vzít moč, tak uvidíme. Ach jo, jak to mám udělat? Čurá 10 kapek a z toho má být střední proud a ještě nesmí být pindík ve zkumavce, neproveditelné
Tak ke střednímu proudu jsme se dopracovali až teď u starší dcerky (5 let), která už to má pod kontrolou. U mimina jsem to fakt neřešila. Chytala jsem, co šlo.
Možná bych zkusila zeptat se doktora na tu desinfekci. ![]()
Holky, děkuju! My to máme přinést za účelem vstupní komplexní prohlídky k dětské dr., kam přecházíme. Říkala do tel, že pokud se mi to nepodaří, dáme nějaký pytlík - tak teď už vím, o čem mluvila
Tak snad to být sterilní nemusí a skočím do lékárny pro pytlík.
Jo, a ještě jeden dotaz - beru tam i druhého synka - tříletého - tam problém s močí, předpokládám, nebude…ale nezeptala jsem se, jestli ta moč má být u něj ranní, nebo je to u takových prťat šumák…? Díky.
jejda moč ke vstupní prohlídce, kor od mimina, jo? Ty bláho to po mě nikdo nechtěl.
Od nás jí nechtěl pediatr ani na poradny, kde je psaná - u Báry prvně bylav 18m a to jen proto, že o týden dřív sama začala nočníkovat. Jinak bych nepřinesla nic.
Teď u Anety se mě ani neptali. Ale prvně se chytala moč na 10m a to byla v nemocnici. Pak jednou doma do pytlíku.
Šumák jim bude ta sterilní, ale jinak je nejlepší ta ranní, bo přes den je naředěná bo jak mi to vysvětlovali.
Barča sice do lahvičky čůrala kolem 3let (taky hospitalizace v nemocnici, takže čůrala i jim tam), ale děsně nerada, byl to celkem boj, nevim, čeho se bála.
Teď už spolupracuje. Děláme to tak, že si sedne do dřepu do vany, já jí opláchnu sprchou. Pak jí řeknu, ať čůrá a já si tam dam sama lahvičku a odchytnu. Akorát jsem jí docela dlouze vysvětlovala, ať se nesnaží trefit do lahvičky, ať to nedrží a neřeší, že si to chytim sama. V bojových podmínkách v nemocnici nedávno to bylo horší na veřejném wc
kkacenka píše:
Holky, děkuju! My to máme přinést za účelem vstupní komplexní prohlídky k dětské dr., kam přecházíme. Říkala do tel, že pokud se mi to nepodaří, dáme nějaký pytlík - tak teď už vím, o čem mluvilaTak snad to být sterilní nemusí a skočím do lékárny pro pytlík.Jo, a ještě jeden dotaz - beru tam i druhého synka - tříletého - tam problém s močí, předpokládám, nebude…ale nezeptala jsem se, jestli ta moč má být u něj ranní, nebo je to u takových prťat šumák…? Díky.
Myslím, že ranní být nemusí, ale ráno je nejjednodušší ji chytnout. Než začala Anežka chodit na nočník a hlavně si říkat, že chce čůrat, tak to bylo trochu náročnější, ale ráno těsně po spaní to šlo. Teď je to už v pohodě - vzbudí se, jdem do vany, tam ji osprchuju a řeknu, že už může čůrat a za chvilku je zkumavka plná (musí být sterilní). Pokud jsi nedostala sterilní zkumavku (s červeným uzávěrem), tak sterilní být nemusí, můžeš to i slít z nočníku. Aspoň takhle mi to vysvětlovala nefroložka. Záleží, jaký rozbor dělají. Pokud kultivaci, tak stačí malinké množství, ale musí být sterilní, a pokud jen doktorka strčí proužek na orientační měření, tak být sterilní nemusí.
No pokud je to na orientační měření v ordinaci, stačí trošku. Ale pokud se to někam pak posílá, tak na sterilní zkumavku stačí troška, ale do žlutých zkumavek bo ja kto nazvat, který se odesílaj do laborky, toho chtěj o kousek víc než to té sterilní
(čili když jsem vyfasovala obě, tak jsme načůraly do červené, z té se to mohlo odlít - opačně nikoliv)
Gabinka píše:
V bojových podmínkách v nemocnici nedávno to bylo horší na veřejném wc
V nemocnici jsem to řešila tak, že jsem pod Anežku dala nepropustnou přebalovací podložku a nechala ji čůrat vleže. Doma ve vaně to je ale mnohem pohodlnější pro mě i pro ní. ![]()