Poradna pro otázky pojištění, hypoték a spoření
Soňa Janáčková
Potrebovala bych poradit.Mam doma testo na chleba do pekarny.Je to tmavy psenicnozitny celozrnny chleb.Koupila jsem nekolik baleni, ale moc nam nechutna.Je totiz prilis hutny,malo porovity.Poradi mi nekdo, co by se dalo pridat,aby se chleba odlehcil.
Já nevím 100pro radu, jen mě napadlo, udělat si vlastní těsto - směs a smíchat to půl na půl?
Já používám takové základní a sem tam do něj šoupnu česnek nebo bazalku, místo vody pivo nebo osmaženou cibulku.
Takže: Na 100gr mouky 70ml vody. A já dělám ze 600 gr mouky. Když dáš jen obyč hladkou, bude těsto nadýchanější.
600gr mouky, 420ml vody, 1a1/2ČL soli, 2PL oleje,trochu octa, trochu cukru, 1/droždí. Ještě dávám lahůdkové droždí a kmín do každého.
já si peču chleba v troubě,pekárnu nemám a do těsta přidávám uvařený nastrouhaný brambor ale nevím zda by se to dalo použít v pekárně.
My děláme skvělej toastovej chleba, ale je teda světlej. Ze začátku jsme pekli taky tmavej, ale přesně - je hutnej, taky mi po čase přestal chutnat. A kupovaný směsi teda vůbec ne, ty jsem nemohla ani cítit.
Ten náš toastovej je:
Zakysaná smetana
Voda
Olej
Hladká mouka
Kvasnice
Sůl
Cukr
Smetanu vyklopím do odměrky a doleju vodou do 350ml, naleju do pekárny. Přidám půl lžičku soli a dvě lžíce oleje. Pak 500g mouky, trošku cukru a cca 3g sušených kvasnic. Hotovo, dá se péct a je mňamózní…
Jen dodávám, že jsem ten první recept nepsala kvůli receptu, ale že když je jen z hladký mouky, tak je fakt nadýchanej a možná by to šlo namíchat.
Pokud je to celozrnná mouka, tak ta se má dávat napůl s normální moukou. A zkus třeba víc kvasnic ![]()
Zkusim to namichat pul na pul s nejakym domacim receptem. Svetly chleba nam taky chutna lepe,my tu smes koupili spis omylem a hned tri balicky. Prvni jsme pekli jenom tak a nechutnal nam.Do druheho jsem dala cesnek a najemnoucko nakrajenou sunku, ale bylo to porad strasne hutny.
určitě to zkus namíchat s bílou hladkou moukou. ta to odlehčí. a přidat tak půl lžičky kvasnic.
Místo studené dej horkou vodu a přidej trochu klasického droždí.
Nebo směs namíchej s moukou jak už tady někdo radit.
Mimochodem, můj recept na chleba:
350 ml teplé vody
12 g octa
50 g oleje
200 g chlebové žitné mouky
470 g hladké mouky
1,5 lžičky soli
půl kostky droždí
kmín
Program těsto s hodinovým kynutím, pak vyndám, prohnětu, vyválím bochník, nechám 40 minut dokynout v troubě a pak peču 50 minut na 185°C.