Recept: Jidáše

Přidat recept
 
Hodnotilo 2 lidí

Tenhle recept jsem si našla na netu, hned napoprvé se Jidáše povedly, takže už mají čestné místo v mých zápiscích a samozřejmě na velikonočním stole. :)

Postup

1. Droždí spolu s lžičkou cukru rozmačkáme a přilijeme 100 ml vlažné smetany, přimícháme lžíci mouky a necháme vzejít kvásek.
2. Všechny ostatní suroviny dáme do mísy, máslo a žloutky by měly mít pokojovou teplotu, zbytek smetany vlažný. Přilijeme kvásek a promícháme. Vypracujeme těsto, mělo by být hladké a nelepivé.
3. Těsto uložíme do mísy a necháme cca hodinu kynout, na dvojnásobek objemu.
Potom těsto znovu prohněteme.
4. Těsto si rozdělíme na čtvrtiny, pak na osminy a na konec na 24 dílů. Z každého dílků vyválíme váleček tenký jako malíček a tvarujeme podle libosti. Nejčastěji dělám uzlíky.
5. Smotané uzlíky dáme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vajíčkem a necháme ještě cca 20 minut kynout.
6. Troubu si předehřejeme na 190 stupňů. Vykynuté uzlíky znovu potřeme vajíčkem a dáme péct. Pečeme 15 minut, nabudou a zezlátnou.
7. Med si ohřejeme a odstavíme. Máslo si nakrájíme na kostičky a vmícháme do horkého medu. Mícháme dokud se nerozpustí. Vznikne hustá medová omáčka, kterou potíráme upečené Jidáše ihned po vyndání z trouby.

Těsto jsem zkoušela udělat a následně nechat vykynout i v pekárně a taky se povedlo.

Někdy potřené Jidáše posypu nasekanými mandlemi a nebo do medové omáčky přidám rum????

Autor: Petulle4

Ingredience

Těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • 80 g cukru krupice
  • 70 g másla
  • 300 ml smetany na vaření
  • 2 žloutky
  • 25 g droždí
  • 4 g soli
  • trochu citronové kůry

Na potření:

  • 1 vejce
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžíce másla

Chutnalo vám? Okomentujte recept Jidáše

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Jidáše

lucynka25
Extra třída :D 13004 příspěvků 21.3.18 21:33

@Petulle4 máš tu dotaz ;) :mavam:

Příspěvek upraven 21.03.18 v 21:33

Vec01
Stálice 81 příspěvků 21.3.18 19:59

Dobrý večer,

chystám se vyzkoušet, jen mě napadá, co kdyby se místo vajíčka potřelo neupečené těsto zrovna tou medovo-máslovou směsí a posypalo plátky mandlí, aby byly ty mandle zapečené jako třeba na vánočce?

Je to dobrý nápad, nebo nemám ani zkoušet, nevím, co ten med udělá, aby třeba nezhořkl a podobně.

Vložit nový komentář