Jak odnaučit malou bát se...

963
24.10.11 10:44

jak odnaučit malou bát se ...

Ahojda maminy,

mám doma roční dcerku, od semi měsíců aktivně stojí na nožičkách, už dlouho obchízí nábytek, když se pustí, stojí jak svíčka, dr. říká, že má stabilní držení tělíčka a divila se, že se ještě sama nepustí do prostoru. Malá dennodenně vyžaduje stále jen chození, ale chodí za ruce, když ji pustím a nechám, sedne na zadek a doleze k nábytku a obchází kolem něj. Její strach se pustit vede k jejím neustálým pádům (vehementně se snaží stále něčeho chytat), většinou se navíc praští do hlavičky, naposled o hranu stolu a zkončili jsme na pohotovosti a rtg. Už jsem z toho docela špatná, mám po posledním pádu snad i fobii ji nechávat volně - všude dlažba, plovoučka. Když chodí za ruce, ohnu se tam, aby ruce měla skoro podíél tělíčka, nijak ji nedržím, ona se jen přidržuje, chodí vlastně sama, ale ne a ne se pustit. Chtěla jsem se zeptat, pokud to jde, jestli existují nějaké triky, jak pomoci dítku od strachu. Předem moc děkuji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
26093
24.10.11 10:49

Já bych nevodila za ruce, aby měla větší motivaci jít sama, jinak náš Kuba udělal první krůčky tak, že jsem byla cca 2 metry před ním, když si v prostoru stoupnul a stál (to uměl od cca 10 měsíců) a volala jsem an něj, aby ke mně přišel… :nevim: Jinak bych ji ale nechala, ať si na to přijde pomalu ale jistě sama… Vždyť má ještě čas… :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3839
24.10.11 10:53

nemám zkušenost, ale můžu poradit pouze zprostředkovaně… kamarád měl dcerku s tím samým problémem - vzal si do ruky lžičku za jeden konec, malé dal do ruky druhý konec lžičky (ona měla pocit, že se ho pořád drží) a nějaký čas takhle spolu chodili „přes lžičku“… no a jednou lžičku pustil a ona chodila sama držíce lžičku :mrgreen: :mrgreen:
chce to ale jeden předmět, aby si to zafixovala..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
budulinek2011
24.10.11 11:00
Black_Orchids píše:
nemám zkušenost, ale můžu poradit pouze zprostředkovaně… kamarád měl dcerku s tím samým problémem - vzal si do ruky lžičku za jeden konec, malé dal do ruky druhý konec lžičky (ona měla pocit, že se ho pořád drží) a nějaký čas takhle spolu chodili „přes lžičku“… no a jednou lžičku pustil a ona chodila sama držíce lžičku :mrgreen: :mrgreen:
chce to ale jeden předmět, aby si to zafixovala..

Tak to je dobrý :lol:

• Citovat
  • Upravit
6725
24.10.11 11:13

Tak mě dcerka chodila okolo nábytku a za ruce docela brzy, ale pustit se prostě nechtěla. A to neměla žádné špatné zkušenosti s úrazy. Sama začla chodit až v 15. měsících.
Nicméně fungovali fígle, dát něco do ruky a obelhat tím, že jí držím já. Nebo chodila hodně s takovým tím malým kočárkem/golfkama až se jednou pustila a šla ke mě.
Rozhodně bych v jejím věku nestresovala a dala jí ještě čas. Ono to přijde ;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7576
24.10.11 12:46

Nevodila bych. Dej jí čas, pustí se sama, až k tomu dozraje. Navíc si myslím, že když má oporu tebe, tím míň má motivaci se pustit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
963
24.10.11 12:51
Háta_x píše:
Nevodila bych. Dej jí čas, pustí se sama, až k tomu dozraje. Navíc si myslím, že když má oporu tebe, tím míň má motivaci se pustit.

Já bych ráda nevodila, ale malá se začne šíleně vztekat, brečí, no, tak se mi jí zželí a ty ruce ji jako oporu propůjčím. Přemýšlela jsem o takovém tom aktivním chodítku, nicméně nevím, jestli by to mělo efekt. Je to hlavně o tom, že jí celý den dělám otroka a od toho úrazu i „policajta za prdelkou“, prostě na mě dr. na pohotovosti řvala, jak můžu nechat dítě spadnout na stolek, až z toho mám depku a nedělám nic jiného než ji hlídám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7576
24.10.11 13:07

V dobrém míněno: jak sis jí naučila, tak jí máš. Takže jestli to je tak, že jí „děláš otroka“, aktivní chodítko by mohlo pomoci. Pokud bude ochotná za ních chodit :mrgreen: Já chtěla malé pořídti domu ten pidi plastový kočárek, vzala jsem jí do obchodu a malá se mi na něj z vysoka vyprdla :lol: Ani sekačku, ani jiný kočárek, ani nákupní košík nechtěla tlačit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
247
24.10.11 13:17

to choditko je dobry napad a chapu te v tom,ze nez aby si poslouchala rev male,ze chce chodit,radeji ji vodis :-D . pani doktorka na pohotovosti,asi nema deti nebo je dokonala,ja neznam mimco ktery kdyz zacina chodit,by nemelo ani jednu nehodku.jeste me napadlo ,ze si ji jako by posilat,treba s tatinkem nebo tak,budte kousek u sebe a volejte na ni,ale hlavne nenechat spadnout a pak se cim dal vic od sebe oddalovat.Je to trochu zmatene popsany,tak doufam,ze vis jak to myslim :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22048
24.10.11 13:28
luciashek píše:
Háta_x píše:
Já bych ráda nevodila, ale malá se začne šíleně vztekat, brečí, no, tak se mi jí zželí a ty ruce ji jako oporu propůjčím.

No a proč by se nevztekala, když ví, že vyměkneš a pomůžeš jí…?

Při vší úctě - tohle je úplně typický příklad dítěte, které je zvyklé na chytání a pomoc rodiče - spoléhá se na to. Kdybys jí nechala lézt po zemi, tak k tolika pádům rozhodně docházet nebude, protože bude vlastní tělíčko ovládat mnohem líp. Bude muset spoléhat sama na sebe a když bude chtít opravdu stát nebo chodit, bude si přitom muset poradit sama. Tolik karambolů má proto, že prostě svoje tělo neumí ovládat tak, jak by mohla - je zvyklá, že máma pomůže, když to nejde.

Jestli jí chceš opravdu pomoct, nech ji na zemi. Nevoď ji - ani za cenu vztekání. To je jenom na Tobě. Třeba jí pořiď to chodítko, to je fakt hodně šikovná věc. Tohle není o tom, jak ji „zbavit strachu“, o tom, že se bojí - ona na samostatnou chůzi prostě a jednoduše ještě nemá. Potřebuje čas.

A upřímně - v bytě, ve kterém se pohybuje dítě, které neumí ještě chodit, by měl být koberec aspoň na těch nejfrekventovanějších místech. Dlažba a plovoučka v celém bytě, to je pro úrazy nejideálnější věc. A krom toho to působí i na psychiku - děti nejsou hloupé a vědí, kde se jim pohybuje hůř, protože to klouže.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
963
24.10.11 14:04
BohunkaP píše:
luciashek píše:
Háta_x píše:
Já bych ráda nevodila, ale malá se začne šíleně vztekat, brečí, no, tak se mi jí zželí a ty ruce ji jako oporu propůjčím.

No a proč by se nevztekala, když ví, že vyměkneš a pomůžeš jí…?

Při vší úctě - tohle je úplně typický příklad dítěte, které je zvyklé na chytání a pomoc rodiče - spoléhá se na to. Kdybys jí nechala lézt po zemi, tak k tolika pádům rozhodně docházet nebude, protože bude vlastní tělíčko ovládat mnohem líp. Bude muset spoléhat sama na sebe a když bude chtít opravdu stát nebo chodit, bude si přitom muset poradit sama. Tolik karambolů má proto, že prostě svoje tělo neumí ovládat tak, jak by mohla - je zvyklá, že máma pomůže, když to nejde.

Jestli jí chceš opravdu pomoct, nech ji na zemi. Nevoď ji - ani za cenu vztekání. To je jenom na Tobě. Třeba jí pořiď to chodítko, to je fakt hodně šikovná věc. Tohle není o tom, jak ji „zbavit strachu“, o tom, že se bojí - ona na samostatnou chůzi prostě a jednoduše ještě nemá. Potřebuje čas.

A upřímně - v bytě, ve kterém se pohybuje dítě, které neumí ještě chodit, by měl být koberec aspoň na těch nejfrekventovanějších místech. Dlažba a plovoučka v celém bytě, to je pro úrazy nejideálnější věc. A krom toho to působí i na psychiku - děti nejsou hloupé a vědí, kde se jim pohybuje hůř, protože to klouže.

No, v bytě není ani kouse koberce kvůli mě, jsem těžká alergička a astmatička, mohla bych luxovat od rána do večera a jakmile je koberec v bytě, dusím se. Vyloučit koberce z bytu mi naázala moje alergoložka a plicařka. Takže bohužel malá musí být dítko, co má doma jen plovoučku a dlažbu a kousek linolea. Na podlahu dávám alespoň pěnové puzzle, hrací deku, ale je to málo.

a ano, jsem otrok svého dítka, ani nechodí spát sama a uspávám jí. Od malička si prošla docela hnusnýma věcma a od punkcí kvůli špatně naočkované vakcíně proti TBC je fixovaná na mě, ubrečená, přestala sama usínat a vyžaduje moji pozornost na 100%. Nemám to srdce ji nechat brečet a nebo řvát v postýlce, vede to akorát k tomu, že se vždy poblindí.

Jinak za ruce se začla chytat sama, nikdo ji netahal aktivně, nenabízel jí to, chtěla to sama. Stabilní je, svoje tělo ovládá, jen se bojí, to´t vše.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22048
24.10.11 14:19

Tak to je jasné, že s kobercem tím pádem nic nenaděláš, zdraví je samozřejmě přednější. Neklouzavé botičky určitě dáváš, tak holt se bude muset trošku otrkat.

A ke zbytku se nedá dodat nic než „jaké si to uděláš, takové to máš“. Uspávat, uklidňovat, chovat, neopouštět… to je jedna věc. Ale ustupovat ve všem, jen aby se dítě nevztekalo, stát se dobrovolně „otrokem svého dítěte“, to je věc jiná. :nevim:

K tomu chytání za ruce - většina dětí se za ně chytá. Ale je rozdíl mezi tím, jestli se za ně jen chytají nebo jestli je pak někdo vodí. Když bude vodič prostě pevně stát na místě, může se dítě stokrát chytat, ale voděno nebude. Když bude opravdu samo chtít popojít dál, bude se muset pustit - nebo slézt na čtyři. To je výmluva, že „ono samo chce“.

Příspěvek upraven 24.10.11 v 14:21

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
247
24.10.11 14:20

podle me nedelas nic nenormalniho,prijde me uplne bezne,ze se deti nejdriv vodi za ruce,jde jen o to,ze te to urcite obtezuje,nebo jak to napsat a boli od toho zada :roll: a nebo by sis mohla poridit,takovy ksirky na vodeni,nemusis se pak tolik ohybat a urcite se sama za chvilku rozchodi a ziska sebe jistotu. jo a mimochodem doufam,ze moje deti se budou vzdycky moc spolehnout na moji pomoc

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26093
24.10.11 14:37
anyretak27 píše:
podle me nedelas nic nenormalniho,prijde me uplne bezne,ze se deti nejdriv vodi za ruce,jde jen o to,ze te to urcite obtezuje,nebo jak to napsat a boli od toho zada :roll: a nebo by sis mohla poridit,takovy ksirky na vodeni,nemusis se pak tolik ohybat a urcite se sama za chvilku rozchodi a ziska sebe jistotu. jo a mimochodem doufam,ze moje deti se budou vzdycky moc spolehnout na moji pomoc

normální to není… :nevim: teda asi jak u koho… Náš malej šel za ruce, dokud neuměl chodit sám, snad jednou v životě… A to tak,aby za ně nevisel, ale měl je v té úrovni, v jaké jsou, když sám chodí… Rozchodil se v roce a padal minimálně :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
247
24.10.11 14:49

tak to mas stesti,ze mu takhle hned slo a vas malej asi nemel strach s toho,ze spadne.ja nerikam,ze syna bych vodila nejak moc dlouho,ale urcitou dobu jo a vidim okolo sebe dost maminek ktere prcka vodi. Ale tahle diskuse je o tom poradit,jak na to,kdyz se mimi boji samo,ne o tom co je a neni normalni,co prcek to jina osobnost a sikovnost a co maminka to jiny nazor

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí