Jak otužovat miminko

26
16.10.10 00:22

Jak otužovat miminko

Holky máte nějaký fígle, jak nenásilně otužovat miminko? Máme 4,5 měs. Při přebalování, koupání nebo během dne? Já si totiž nedovedu představit jak na to, když v teple je mu tak dobře… :srdce:. Děkuju za radu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
954
16.10.10 08:14

Ahoj, já se snažím Julinku otužovat už od narození a zatím, ťuk ťuk, je na tom zdravotně docela dobře :)
Například jsem jí koupala ve vodičce, která měla o pár stupňů méně, než 37, na ven jsem se jí snažila nenabalovat, protože to jak některé maminky navlékají neuvěřitelně své děti, až mi z toho jde husina…
Od cca 5 měsíců chodíme na kojenecké plavání, kde má voda cca 30 stupňů. V létě se se mnou koupala různě ve vodě a v moři, kde také nebyla nejteplejší voda.
Pak jí nedávám jen teplé jídlo a pití, jogurty hned z ledničky a šťávičku studenou.
To je asi vše, co mě v tuhle chvíli napadá.
Samozřejmě stále hlídám, aby jí nebyla zima a šahám na zátylek, ale stejně tak dobře hlídám, aby jí nebylo vedro :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15674
16.10.10 08:52

Ahoj. U miminek je otužování i to, že je necháš chvilku rozbalené, když není v místnosti úplné teplo (samozřejmě ne na mrazu atp ;) ).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9454
16.10.10 09:40

jak pisou holky…moc neoblikam…nebo teda proste nebalim tak silene jak nektery maminky do trech cepic a oteplovaku v lete kdyz klesne teplota pod 20 stupnu :mrgreen: chodily jsme plavat od 3 mesicu. a byly a jsme hodne a porad venku i kdyz je chladno. zatim mala nemela jeste ani rymu..tuk tuk
jo a doma je cca 19 stupnu :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
neczuz
16.10.10 10:56

Jednak celkově - nepřetápět, příliš neoblékat. Pak nárazově - třeba na konci koupání jsem připustila trochu studenější vody, postupně víc a víc. Doporučila nám to paní z vaničkování jako tréning na chladnější bazén. Miminko nemá rádo, pkud se hned šoupne do studené, stejně tak se maminky brání koupání v chladné vodě, ale závěrečné ochlazení vody je optimální. :palec:

• Citovat
  • Upravit
7182
16.10.10 14:25

Otužuju od malinka nenásilnou formou, to znamená, že jsme ho nikdy zbytečně nenavlíkala (neměli jsme fusak, kombinézu jedině na hory, nebo když bylo mínus pět a míň), často větrám, nepřetápíme, sprchuju vlažnou vodou (když byl novorozeně, řídila jsem se ideální teplotou podle teploměru), chodíme na plavčo, kde se děti taky otužují..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
914
17.10.10 11:43

tohle tema me hodne zajima. Chystam se kvuli tomu i zagooglit. Protoze nevim jak postupovat dal a co je pro rocni dite unosne a co neni.
My maleho taky nijak extra teple neoblekame. V byte mame max 22 a spime taky v nevytapene a dobre vetratelne mistnosti. Casto ho nechavam v byte behat nahateho. Ted jsme zacali s pridavanim trosku studenejsi vody do koupele, ale v tomto prave moc jasno nemam, takze jdu googlit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8996
6.9.13 01:04

Oživuji tuto diskuzi, protože se potřebuju poradit o teplotě vody. Malého otužuju vodou od narození. Snad nikdy se nekoupal ve vodě o teplotě 37 stupňů. Začínali jsme na 36 a teď jsme na 33. Je mu 7 měsíců. Koupání miluje. Koupu ho krátce každý den a nevím na kolik můžu teplotu snížit do jednoho roku. Vždy pár měsíců koupu ve vodě o přesné teplotě a až si na to dokonale zvykne tak snížím teplotu ze dne na den o jeden stupeň. První den je to fakt rychlovka a pak už to koupání prodlužuju. Ještě nebyl nemocný nebo nastydlý a řekla bych že je hodně odolný. Teď spí v místnosti s otevřeným oknem a má na sobě jen overálek - když ho přikryju tenkou dečkou tak je do pěti minut spocenej. Tak co myslíte? Nechci to přehánět ale ani nechci zbytečně dlouho setrvávat na těch 33 stupních. Já bych to viděla tak co dva měsíce to stupeň dolů. To bychom v roce byli na 30ti stupních - je to adekvátní?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Evaa1974
6.9.13 01:43

Lynette - já bych to především tak moc neprožívala ;) Tím, že budeš dítěti každý měsíc ubírat o jeden stupeň teplotu vody nic nevyřešíš. Ty to fakt poctivě méříš? Já doma ani teploměr nemám a ani jsem nikdy neměla a to už mám doma puberťáka a teď 7 měsíční holčičku. Zkus spíš používat intuici a zdravý selský rozum. Také děti otužuji a opravdu se to vyplatí, nevím, co je to nemoc u dítěte. Za prvé, zahoď teploměr :mrgreen: A zkrátka vodu dej malému takovou co snese. Ono si to mimčo řekne, když se mu to nebude líbit a bude to pro něj moc studené, to se neboj ;) My se s malou chodili koupat na koupák, voda měla cca 25 st. a jak se jí tam líbilo. Hodně doma větrat a spát při otevřeném okně i v zimě. A hlavně nenabalovat 10 vrstev. Teď, jak se minulý týden trochu ochladilo, tak jsem viděla děti v zimních bundách :roll:.Já malé dala akorát místo bodíčka s krátkým rukávem, bodíčko s dlouhým a místo krátkých kalhot, o trochu delší :mrgreen: Do zálohy jsem si vzala tenkou deku, kdyby náhodou. Ono si fakt i to miminko řekne, když mu bude zima, nebo když se mu ta voda ve vaně bude zdát moc studená ;)

• Citovat
  • Upravit
12127
6.9.13 07:23

Zas tak bych to neprožívala, kluka jsem o prázdninách koupala v rybníku i v řece, teploměr jsem sebou neměla, ale ke 30stupňům to mělo daleko a nijak jsem ho na to nepřipravovala :nevim: zvládnul to v pohodě. Spíme s otevřeným oknem, dokud nemrzne tak s větračkou. Jak píše Evča, když mu bude zima ozve se ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6869
6.9.13 07:24

Ahojky holky, ráda bych svého chlapečka taky začala otužovat (6týdnů),ale já teda asi nejvíc narazím u svojí mamky…ta když mě potká, prvně kontroluje jestli máme čepičku a potom kolik vrstev na sobě. A už vymýšlí kolik vrstev na přikrytí v zimě. :roll: Při tom se mi malý docela potí, i když má často chladné ruce… Na vaničku teploměr nepoužívám, máme tam jenom ukazatele - vykřičník, smajlíka a nebo sněhovou vločku. A noc ho balím do deky a to jenom z toho důvodu, aby měl ručičky u těla. Jinak s nimi šermuje a budí ho to… :D
Tak jak mám začít? Tím koupáním, u něho nepláče, když už nemá mega hlad. A jak s oblíkáním ven?? Děkuji :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Run
20807
6.9.13 07:28

Já teda malou koupala vždy ve vlažné a v létě jsme byly na chatě na Orlíku a tam si zvykla (voda měla tak 25) že teď se jí do vany s teplou nechce.. Takže se koupe v skoro studené :mrgreen: Nic neměřím, já teda přemýšlela, že toho využiju a ještě po koupání jí budu sprchovat končetiny víc studenou, prostě jak se jí to bude líbit. Ale je teda starší - už jí budou dva. Taky už jsem chtěla studovat, co je pro dítě vhodné, tak jestli kápneš na nějaké stránky, tak se taky ráda podívám nebo jestli někdo poradí tady. Jinak taky spí jen v pyžamku, ať přikreju čímkoliv je vždy zpocená a venku si taky občas připadám jako krkavčí matka.. Ale podle mě je fakt přehnaný dávat při dvaceti stupních teplé bundy. Moje dítě bývá pravidelně nejméně oblečené :mrgreen: Moje máma si neodpustí komentáře pokaždé, když jí vidí :roll: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7449
6.9.13 07:54

@Lynette Zahoď teploměr… Je to dítě, nepotřebuje každý den na chlup stejnou teplotu vody. Malou koupu od narození denně, někdy se mi povede teplejší voda, někdy chladnější (což také závisí na tom, jestli dám vodu do vaničky a hned jdu koupat a nebo jestli tam ta voda chvilku leží) a co? Spí v overálku, pokud je venku přijatelně, má otevřené okno. Dečku dávám, ale spí pod ní tak 15 minut a pak si ji nachumlá místo usínací plíny před sebe a spí na ní. No a co? Hřejmě jí to nevadí, kdyby ano, budila by se…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7449
6.9.13 07:57

@gabriela82 U nás taky všichni komnetujou oblečení dcery :). Pravidelně studují, jestli jí není zima, doma u našich (kde je třeba 27st.) by jí nejraději dali punčocháče a body s dl. rukávem a když mají k dispozici, tak ještě ponožky, co kdyby náhodou :roll:. Ona je to nějaká asi úchylka příbuzenstva :nevim: 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8996
6.9.13 07:57

NO já jsem bez teploměru ztracená. Někdy mi přijde že je voda akorát a má míň jak 30 supňů, někdy mi přijde akorát a má skoro 40. :roll: Chci prvě aby si nevšimnul že teplota klesá aby ty přechody byly malé a postupné. Jen si říkám, jetli těch třicet stupňů není málo. Ale podle toho co píšete, tak pokud prcek neprotestuje tak je to ok.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí