Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Milé maminky,těhulky,muzete mi poradit,jak se pocitaji kontrakce?Snad muj dotaz neni moc hloupy,ale ja myslela,ze logicky od konce jedne po zacatek druhe,ale v kurzu nam rikali,ze od zacatku jedne po zacatek druhe a kazdy mi rika neco jineho,.dekuji moc
holky,jeste by me prosim moc zajimalo,jetssli ma vliv to,jak pribirame v tehu na konecnou vahu miminka?Tzn,ze kdyz priberu napr moc,mimi bude velke,nekdo to rikal,a me samotne to pripada jako blbost,mockrat dekuji
Od začátku do začátku a na druhý dotaz je odpověď, že to je blbost ![]()
L.
K druhému dotazu: jako Lesi, je to blbost, já přibrala hrozivých 28 kilo a Matýsek měl standartních 3,4 kg. Snad jen naopak, kdyby měla maminka málo stravy nebo jednotvárnou mohlo by se to asi nějak odrazit v růstu miminka…
ahoj,
tak jak mě poučili v porodnici, udává se opravdu od začátku jedné do začátku druhé. Jde o frekvenci, jak jdou rychle po sobě. Někdo může mít stah delší, někdo kratší, ale jak často to napětí - uvolnění po sobě nastává…
Co se váhy miminka týče, je to různé, některé studie uvádějí, že pokud se matka systematicky přejídá, má to vliv i na váhu miminka, na druhou stranu i podvyživená matka může porodit normální plod. Já z vlastní zkušenosti vím, že kolik přibírám, velikost mimča neovlivní. U malého jsem se nepřejídala, přesto jsem přibrala 20 kg a malý měl 4770 g. Ovšem do 14 dnů po porodu bylo 17 kg dole, což kdyby to byla „obezita“ nikdy tak rychle nezhubneš, ta poslední 3 kilka, což byl tuk mi dala zabrat víc
. No a teď čekám dvojčata, přibírám málo, protože jak mám stlačený žaludek, tak se nenajím, teď mám 12 kg a to do měsíce budu rodit a holky mají dohromady už skoro 5 kg a má to stejný průběh jak u Matyho - od 27. tt hlásí dr. na UZ, že jsou o týden napřed. Cukr mám naprosto v pořádku (u syna byla též), dokonce pod normou, dr. říkala, že prostě máme asi velké děti v genech, ani u těch dvojčat se to neomezilo.
Nakonec, můj otec se narodil v r. 1950, prarodiče spíš měli hlad a měl 4400 g, teta pak 4600 g…
Takže ta váha je individuální a faktorů hodně. Váhu bych si v mezích normy držela, těch 20 je taky v průkazce jako horní limit, ale spíš kvůli sobě, kloubům apod. Na mimčo to mít vliv nemusí. Znám takové, co přibraly 30 a dítě bylo ani ne tříkilové…
Tak tolik naše zkušenosti ![]()
Od začátku do začátku
Ani jsem to nikde na kurzu nezaznamenala, ale když kontrakce začaly, tak mi to tak nějak přišlo automaticky
..a pak jsem si to i potvrdila.
Ahoj holky ja to asi nechapu
jako pocitat prvni kontrakci a pak zacatek druhe? A kolik min.by to mezi tim melo byt abych musela uz do nemocnice???Jsem fakt zoufala, ze nevim
…
@kattyss Když přišla kontrakce, zapsala jsem si čas. Kontrakce sama o sobě netrvá dlouho. Cca 1 minutu? Při další jsem opět zapsala čas. Takhle jsem si to zapisovala až do příjezdu do porodnice. Do porodnice by se dle knih mělo jet při kontrakcích po 5 minutách, které trvají asi 2 hodiny (pokud neodteče plodovka, není krvácení apod.). Ale to je teorie. Já třeba měla kontrakce po 10 minutách asi 45 minut, pak se to zkrátilo na 5 a po další hodině už byly asi po 3 minutách. Taky záleží, jak daleko máš porodnici…
@kattyss ahoj, nezoufej, já rodila před dvěma měsíci první dítko a také jsem zoufale sháněla informace o kontrakcích, bála jsem se, že přijedu do porodnice brzy a pošlou mě domů, nebo, že si kontrakce spletu s poslýčky… když to přišlo, zapsala jsem si čas, kdy kontrakce začala a poté znovu čas, kdy kontrakce začala, takhle jsem zapisovala 9 hod, než jsme jeli do porodnice, to bylo v době, kdy jsem měla pravidelné kontrakce po 5 min asi hodinu, porodila jsem za 8 hod od příjezdu do porodnice po píchnutí plodovky… neboj, to poznáš a nějak se v tobě probudí pud sebezáchovy, že budeš vědět, co dělat ![]()
Jezisi dekuju moc za rady…snad tam opravdu nedojedu brzy a neposlou me zbytecne domu..
cekam prvni mimi a jsem z toho cela vydesena…