Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj, tezka situace, jestli si nechces rozhazet vztahy v rodine. Kazdopadne pokud dum zustane z casti tvuj, tak je za me vic nez fer, abys platia naklady na polovinu sveho majetku (napr ta strecha atd).
Osobne bych se zkusila dohodnout na nejake prijatelne částce a mesicni splatce
@Ananas123456 píše:
Ahoj, tezka situace, jestli si nechces rozhazet vztahy v rodine. Kazdopadne pokud dum zustane z casti tvuj,tak je za me vic nez fer, abys platia naklady na polovinu sveho majetku(napr ta strecha atd).Osobne bych se zkusila dohodnout na nejake prijatelne částce a mesicni splatce
jakože je tam nechá zadarmo bydlet a bylo by fér, aby jim platila polovinu nákladů
teda, o tom co je fér máme každá asi trochu jinou představu ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj, vím že tato otázka je spíše na právníka. Mě ale zajímá druhá stránka věci a to teda to, jak postupovat s ohledem na blízké osoby.
Nějakou dobu zpět bohužel odešel můj tatínek a já jako jeho jediné dítě jsem byla zároveň jediný dědic. Otec teda měl přítelkyně s kterou žil od dob mého narození. s mámou se rozešli ještě než zjistil, že je těhotná. Ze začátku mě chodil navštěvovat k nám domů, později si mě začal brát na víkendy a od doby, co to bylo možné mě měli ve střídavé péči. Celou dobu žil právě s tou výše zmiňovanou přítelkyni a proto je ona pro mě něco jako druhá mamka. Tahle žena teda má syna, který je o rok starší než já a i ten je mi docela blízký. Vlastně je to můj jediný sourozenec. Tatínek s přítelkyní měli teda společně dům, který byl psán na oba a každý své auto. jenže nikdy nebyli manželé, proč to vážně netuším. Ještě před jehož smrti si můj bratr zrekonstruoval patro, aby tam mohl žít se svou rodinou. Má teda hypotéku. Já mám také hypotéku se svým manželem a máme postavený dům. Jenže po tatinkove smrti je dům, ve kterém žili a ve kterém bratr rekonstruoval napůl můj a napůl jeho přítelkyně. Nevím teda jak postupovat dál. Vím, že mám nárok na vyplacení, ale nepřijde mi to vůči nim fér a myslím, že ani moc peněz nemají. Na druhou stranu dům potřebuje nějaké opravy a na ně zas nemám já - máme 3 malé děti a hypo na krku. Nejsme na tom nijak špatně finančně, ale zateplení domu nebo výměna oken jsou dost velké částky. Do budoucna budou samozřejmě potřeba další opravy jak na domě tatínka tak na našem domě a to nejspíš neutahneme.
Taťkova přítelkyně nám teda nabídla, nastěhovat se k nim, ale to opravdu reálné není. Ledaže by jsme bydleli já s manželem a dětma společně s ní v 3+1nebo přistavěli další patro a do toho se nám upřímně taky nechce, protože 3rodiny v jednom domě je podle mě už moc a nedělalo by to dobrotu.Zajímá mě teda, jak postupovat, aby to vůči bratrovi a jeho mamince nebylo nefér, případně kam se s tímto obrátit?
Formálně fér mi připadá to ocenit, odečíst hypotéku bratra a nechat se vyplatit.
Spravedlivě bych to viděl domluvit se společně se znalcem ať odhadne, jakou by měl hodnotu dům bez rekontrukce bratra (to asi nebude chtít dát na papír).
Oba odhady ke dni úmrtí otce a nechat se vyplatit polovinou z nižší částky, případně v nějakých přijatelných splátkách.
Na jednu stranu aby nemuseli dům prodat, na druhou stranu nějaký podíl Tí náleží.
Upřímně ta nabídka k nastěhování mi přijde ucelená, vědí že odmítneš a chtějí něco nabídnout, aby ty ses cítila jako ta špatná. Dům má dvě patra, ty vlastníš polovinu domu, tak proč by sis měla za své peníze pristavovat patro? Víc fér by bylo, že by se macecha odstěhovala do bytové jednotky k vlastnímu synovi a ty bys měla tedy tu jednu bytovou jednotku a tu bys klidně mohla pronajímat a z toho platit ty náklady. Nejvíc nefér mi situace přijde k tobě, nevyplatí tě, tvojí polovinu ti neumožní používat, ale náklady aby si platila ![]()
@Keyllah píše:
jakože je tam nechá zadarmo bydlet a bylo by fér, aby jim platila polovinu nákladůteda, o tom co je fér máme každá asi trochu jinou představu
Ne, necha jim spadnout střechu na hlavu.
Je fer, ze je necha celou strechu zaplatit, cimz oni i ji zhodnoti majetek? Proc by to delali?
@Ananas123456 píše:
Ne, necha jim spadnout střechu na hlavu.Je fer, ze je necha celou strechu zaplatit, cimz oni i ji zhodnoti majetek? Proc by to delali?
tak ať ji vyplatí, když jim to nepřijde fér.
@Ananas123456 píše:
Ne, necha jim spadnout střechu na hlavu.Je fer, ze je necha celou strechu zaplatit, cimz oni i ji zhodnoti majetek? Proc by to delali?
Je plno dalších variant
jen ty jsi psala, že by bylo fér, aby přispívala na opravy, když by je tam nechala ve svém bydlet. Tak jsem se dovolila se ohradit, že to mi moc fér nepřijde. Oni můžou užívat její část a ještě by jim přispívala na opravy a ona by z toho mělo co?
už vím, tam libí pocit, že je může nechat u sebe bydlet a vrážet prachy do něčeho co neužívá a opotřebovává to někdo jiný, aha ![]()
NO,
nastal čas myslet na sebe a svou vlastní rodinu..
Chápu, že nechceš dobré vztahy pokazit, ani bych se nechovala vůbec jako nějaká hyena, udělala bych jim velmi slušnou cenu (o něco nižší než půlka a poníženou o cenu rekonstrukce) - holt si na to budou muset vzít úvěr..
maceška musela vědět, že polovina domu bude tvoje, takže za ty roky snad má našetřeno ne?
Nebuď sama proti sobě a mysli na své děti.
@Ananas123456 píše:
zakladatelka má tři malé děti a svoji hypotéku, ale podle tebe je fér, aby jim tam platila opravy. To nee ![]()
@Keyllah píše:
Je plno dalších variantjen ty jsi psala, že by bylo fér, aby přispívala na opravy, když by je tam nechala ve svém bydlet. Tak jsem se dovolila se ohradit, že to mi moc fér nepřijde. Oni můžou užívat její část a ještě by jim přispívala na opravy a ona by z toho mělo co?
už vím, tam libí pocit, že je může nechat u sebe bydlet a vrážet prachy do něčeho co neužívá a opotřebovává to někdo jiný, aha
No, asi jsi to nedocetla, protoze jsem pod tim jeste psala, ze bych se s nimi domluvila na mesicnich splatkach ![]()
@PaníBovaryová píše:
tak ať ji vyplatí, když jim to nepřijde fér.
To jsem psala, at se dohodnou na splatkach..
@Ananas123456 píše:
Nekolik moznosti:
@Ananas123456 píše:
No, asi jsi to nedocetla, protoze jsem pod tim jeste psala, ze bych se s nimi domluvila na mesicnich splatkach
ale četla, jen mě zarazilo tvé vnímání toho, co by bylo podle tebe fér, to je celé.
@divine woman píše: Život není fér. Chtěla bych od nich vyplatit, částku bych snížila o sumu, kterou do domu investoval bratr. Stěhovat se k nim je totální nesmysl.
Vidím to uplně stejně
@Tarena píše:
Nekolik moznosti:
- odkoupi od ni jeji polovinu ( ponizenou o investici co do toho uz vrazili)
- uvolni ji polovinu domu, tam bude zalezet jak je na tom, ktere patro, chapu to tak, ze vlastni idealni polovinu, takze patra musi but srovnatelna nebo se to opet penezne dorovna
- budou ji platit najem z uzivani jeji poloviny domu, pricemz ona bude hradit opravy
Tak jsem ten bod tri myslela, asi jsem to spatne napsala ![]()