Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Zdravím, už delší dobou přemýšlím nad tím jak přemoci vlastní lenost. Vždycky jsem byla celkem aktivní, ale pak přišel zlom a nic. Nic se mi nechce a jediné co dělám tak se starám aby měla dcera vše. Pokud má ona vše tak si vždycky řeknu že nic okolo neuteče. Jenomže… Přítel je takoví skoro puntičkář takže chce mít doma naklizeno denně uvařeno vypráno atd.. Kdykoliv se chytneme kvůli třeba neumytému nádobí tak týden šlapu jak hodinky a pak zas nic zas se mi nechce jsem otrávená z toho kolotoče a stereotipu zamíst vytřít uvařit uklidit po sobě vyluxovat atd.. Jak se překonat? dokonce jsem si začala psát seznamy co všechno potřebuji udělat a bod po bodu odškrtávala, ale ani to mi nevydrželo tak už fakt nevím co. Přítel říká tak zvedni pr.. a něco dělej, ale jemu se to povídá je to hroznej aktivista a zastaví se jen ve chvíli kdy jde spát.. Poraďte?
jestli umíš anglicky, tak dporučuju www.flylady.net Fly Lady je dobrá víla, která učí, jak si vytvořit správné uklízecí návyky a mít z toho radost. Na mě to funguje skvěle
![]()
A jestli jsi dřív bývala aktivní, tak zkus nějaké vitamíny, klidně si dojdi k doktorovi na krev, je možné, že ti něco chybí a proto nefunguješ jako dřív ![]()
na mě když skočí lenora,nedělá raději nic,protože vše odfláknu!dnes jsem třeba vygruntovala celý barák,mám krásný pocit,ale když se mi nechce,nedělám!je to asi normální,člověk potřebuje vypnout a já to dělám a ráda..
Normálně, do puntíku píšeš o mně a mé domácnosti! O tom, že bych zrovna teď měla jít uklidit umyté nádobí a upéct buchtu na zítra, a že místo toho „nezvednu p*del“, protože … se tu vykecávám. A o manželovi puntíčkáři a workoholikovi ani nemluvě
![]()
Táákže holka - pokud tvá dcera i tvůj přítel mají vše, co potřebují (nikoli co by si přáli) - tak nelze mluvit o lenosti, nýbrž naopak o pohodlnosti ze strany těch druhých, kteří by si přáli víc, než na co mají nárok. Něco jiného by bylo, pokud bys sama byla puntičkářka, která dokud nevyleští hřebíky od obrázků, nepadne. Sice bych si klepala na hlavu, ale … tvoje věc a tvoje hřebíky. To, že tvůj přítel má posunuté hranice, ještě neznamená, že má nárok diktovat tobě, kde mají být. Standard je „základ“. Tudíž předpokládám, že tvou domácností nehýbají červi. A to, že holt občas po stropě přeběhne nějakej pavouk, který za sebou zanechá v rohu pavučinku … to není stav pro infarkt. To je prostě holý fakt.
P.S. Asi ti neporadím, já teda fakt nejsem z těch, která někdy bude mít orgasmus z dokonale vyčištěných sklenic na víno a asi nikdy nedostane Pullitzerovu cenu za perfektně sepsaný nákupní seznam …
![]()
Tak anglicky bohužel neumím
. No na mě ta lenora skáče snad 6 dní v týdnu neděle je přítel doma tak se snažím. Jinak zbytek týdne vše dělám s naprostou nechutí,otráveností a podle toho to taky vypadá. Neříkám že by jsme doma měly binec, ale ten pořádek je vážně hodně vynucený, přemlouvací a dokonce mi úklid dokáže pěkně zmrvit náladu. Jsem to ale ženská až se fakt stydím
Jediná chvíle kdy opravdu uklízím je když má někdo přijít na návštěvu tak to pak lítá všechno to vyklidím i ledničku apod. Jenomže sem k nám na samotu kde jsem sama s dcerou a nikoho tu nezmám a od všech jsem daleko moc návštěv nechodí.
Emilie: tak aspon že v tom nejsem sama. Ne opravdu naší domácností červy nehýbou to bylo hezky napsané ![]()
teda na mě co funguje,když si koupím třeba něco pěkného na sebe ,domů,je to i blbost,ale já mám dobrou náladu,zapnu muziku a jedu..
werunkaw123 píše:
Emilie: tak aspon že v tom nejsem sama. Ne opravdu naší domácností červy nehýbou to bylo hezky napsané
emili píše moc hezky,ráda ji čtu,je to taková moje osobní spisovatelka ![]()
Mě donutila tchýnina vážná nemoc.Už se nestarám o jednu rodinu ale o dvě.To co udělám doma,udělám u tchýně.Ale je lepší si najít hezčí motivaci:-) třeba mě se líp i spí,když vím,že mám vše hotovo:-)
já jsem taky dřív denně gruntoval ale…byla jsem unavená každodením úklidem,stále jsem řvala,na manžela,na děti,rozčilovalo mě,když rozházeli hračky,manžel nedal fusekle do košíku,nádobí nebylo v myčce,i jeden talíř ve dřezu mě dokázal vytočit..taky uklízím,ale ,,normálně"
terdule píše:werunkaw123 píše:emili píše moc hezky,ráda ji čtu,je to taková moje osobní spisovatelka
Emilie: tak aspon že v tom nejsem sama. Ne opravdu naší domácností červy nehýbou to bylo hezky napsané
Osobně si přijedu zkontrolovat, jestli ten můj fanklub si taky koupil tu mojí knížku (až jí dopíšu a vydám) a běda jak ne!!!
![]()
Taky znám a je to šílený. Taky nemám žádné doporučení,protože si sama nejsem schopná pomoc!!! Ale asi vím čím to bude: chybí motivace nebo snad dohled
,protože když je doma muž,tak líná nejsem a dělám co je třeba,ale jakmile je na cestách jezdí MKD,tak to je můj konec.Třeba se ve mě probudí elán a řeknu si jé dneska si to tu udělám krásný nekonec jdu s dětma ven,večer rychle kouopat večeře a uklízet se mi teda už nechce ani mě nehne radči prosedím noc na pc takový můj relax
Pak další den si říkám no už bych měla opravdu něco udělat no a odložím to na večer až děti budou spát. Je večer děti spí,ale v telce hraje seriál a pak závislost pc
Je noc a já si říkám ty jo a jdu makat v 6ráno dorazí miláček.Tak gruntuju v noci totálně unavená nebo jdu spát a nastavím si budíka na 5.ráno
Všechno na poslední chvíli udělám s pocitem jak bude miláček spokojený a že mi ty dva dny nic nedělání pomohli si odpočinout i když v důsledku jsem totálně unavená ![]()
Sakra, ale fakt bych měla jít dělat tu buchtu … musím ještě udělat večeři, kluci mi přijedou ani nevím kdy … ale máme vygruntované pokojíčky, ložnici a děcák, česrtvě a voňavě povlečeno, na šňůře vypráno (akorát kdo to bude žehlit, až to přidám k těm ostatním haldám
… )
Emilie píše:terdule píše:werunkaw123 píše:emili píše moc hezky,ráda ji čtu,je to taková moje osobní spisovatelka
Emilie: tak aspon že v tom nejsem sama. Ne opravdu naší domácností červy nehýbou to bylo hezky napsanéOsobně si přijedu zkontrolovat, jestli ten můj fanklub si taky koupil tu mojí knížku (až jí dopíšu a vydám) a běda jak ne!!!![]()
![]()
![]()
![]()
tak dej vedět,ráda si počtu a zasměju se..
Emilie píše:
Sakra, ale fakt bych měla jít dělat tu buchtu … musím ještě udělat večeři, kluci mi přijedou ani nevím kdy … ale máme vygruntované pokojíčky, ložnici a děcák, česrtvě a voňavě povlečeno, na šňůře vypráno (akorát kdo to bude žehlit, až to přidám k těm ostatním haldám![]()
![]()
… )
to žehlení
..udělá vše,ale žehlení je moje smrt ![]()