Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Zdravím, před pár dny jsem sem psala, že již měsíc dvakrát týdně bojuji s retencemi na pravém prsu. Nyní jsem se dostala do fáze, že jednu rozeženu a neubehne ani 24 hodin a je tam další. V prsu je buď ztvrdlina, která samozřejmě bolí po uvolnění v něm škube a picha a opět retence. Už jsem totálně zoufalá, jelikož to nemá východisko. Nevím jak z toho ven. Chtěla bych to ukončit, ale vůbec nevím jak. Když mám jít kojit úplně se klepu. Brečím. Přenáším na miminko na starší dceru nemam absolutně čas, protože jsem furt někde ve sprše navíc mě vidí totálně zlomenou, protože už to nedávám.
Asi postupně.?Jednou kojit jednou lahev
. Odsávat? Logicky, čím míň budeš kojit, tím míň mlíka bude ![]()
Zkusila bych to rozvrhnout třeba na 4 kojení denně a zbytek UM. Pak na 3…
@Anonymní píše: Více
Jo to dává smysl, ale já mám největší strach z těch retencí, protože mi nejde odsát nic elektrickou odsávačkou, pouze kombinace dítě a odsávačka. Proto píšu, že nevím jak z toho ven.
Na ukončení laktace existuje lék Dostinex, pak jsou prý i nějaká homeopatika. Osobní zkušenost s tím nemám. Na zatvrdliny jsem také hodně trpěla a nic nepomáhalo, jen když to syn odsál. Zlepšilo se to časem, když měl větší sílu a tah. Ještě teď ke konci kojení se mi občas nějaká udělá.
Zvážila bych lék na ukončení laktace, aby se to mléko přestalo tvořit. Protože když pujdes postupně, tak několik dnů budeš si myslím trpět ještě víc a ty retence budou ještě horší.
@Kolicek95 no právě si to neumím představit. Když se tohle děje když pije a kdyz nebude
Laktační poradkyni…já teda vše vydržela a první kojila přes dva roky a druhou nedonosenou zatím necelých 9mesicu…brzy už se ti nebude tvořit mléko dopředu, ale až když dítě bude sat…pak začneš zkoušet mléka, přijdou bolesti bříška…
@Vlasta gh A u první dcery se ti tohle nestávalo? Já bych také zkusila tu laktační poradkyni a ještě vydržet. Já si vůbec nedokázala představit ukončit takhle náhle laktaci, to bych se zbláznila bolestí. Takové ty rady jako odstříkávat do úlevy vůbec nechápu. Teď ve skoro třech letech syna už kojím jen málo a trochu doufám v samoodstav, že by to bylo nejšetrnější…
Ne u prvni dcery jsem kojila do dvou let. Sama se odstavila. Laktační jsem měla dvě. Obě mi řekly, že technika správná. Jedinej problém je to, že bradavka je jiná, hůř to z ní teče. Dcera měla trpělivost, syn ji nemá. Takže rada zněla dávat k tomuhle prsu dokud má sílu až se začne vztekat tak na druhý, kde mu to teče dobře. Kojit v různých polohách. Všechno dělám a stejně. Ještě mi tady jedna uživatelka řádila kojit jen z jednoho. Upřímně, ale nevím jak na to. Jestli postupně zkracovat interval kojení na tom problemovem
Tak jedině se ještě poradit s laktační, jak na to kojení z jednoho prsu. Ale upřímně, to si také nedokážu představit, to by stejně znamenalo zastavit tvorbu mléka v tom jednom prsu, takže pořád stejný problém s těmi zatvrdlinami a bolestí ![]()
@Anonymní píše: Více
Já jsem dceru taky měla nedonosenou a kojení bylo těžce vydreny. Myslím, že vydržím dost. Ale musím být použitelná právě i pro ni.
A dáváš dudlík? Některé děti jsou pak zmatené a blbě se kvůli dudlíku přisávají k prsu… ta poloha jazyka je totiž u kojení a i dudlíku jiná
Musela jsem přestat kojit ze zdravotních důvodů a léky na zastavení laktace mi zabraly do pár dnů, prsa jsem pevně stahovala, dítě si na lahev zvyklo hned ![]()
@Vlasta gh měla jsem něco podobného, byla jsem už zoufalá. Neustále zatvrdliny v prsu (několikrát týdně), bolestí jsem i brečela. Nahřívala jsem, pak dítě přiložila a nakonec odsávačku a někdy se to povedlo třeba až na třetí pokus. Vygradovalo to v 8 měsících malého, kdy jsem dostala zánět prsu a horečky. Dostala jsem antibiotika Duomox a od té doby ani jednou ucpané prso. Jestli ještě chceš kojit, tak případně zkus antibiotika.