Jak přinutit mámu jít k dr?

252
13.6.14 08:02

Jak přinutit mámu jít k dr?

Ahoj, mojí mamce se asi před 2 měsíci udělalo špatně, tvrdila, že asi od žlučníku. Od té doby je jí špatně pořád, vypadá už hrozně, je hubená a celá šedivá. Ale k dr prostě nepůjde. Zkoušela jsem to po dobrém, že jí máme rádi, že se o ní bojíme, ale ona na to prostě nic neřekne. Tak jsem jí rázně řekla, že zavolám sanitku, to se prý ale zamkne a bude křičet. Já nevím, co s tím. Na hodně krutý dotaz, jestli chce teda umřít, mi odpověděla, že jí nic není a u dr byla. Že prý má žaludeční neurózu.
V podstatě veškerá moje snaha se s ní nějak domluvit končí tím, že lže, že u dr byla, že jí dělali všechna možná vyšetření - jejich průběh nám i popíše, nebo na mě sprostě křičí. Jasně lže. Nikdy jsme si zvlášť nerozuměly, ale je to moje maminka a bojím se o ní. Jí je to ale jedno. Po pravdě si myslím, že má bohužel rakovinu a asi i ona si to myslí, a nechce ležet v nemocnici, takže další věc, která mě trápí je, že i když jí násilím odvezeme, bude mě za to nenávidět. Připadá mi to jako že chce umřít doma.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1854
13.6.14 08:10

Achjo, uplne Te chapu. :( Bohuzel si myslim, ze jestli se tak rozhodla, tak ikdyz ji prevezete do nemocnice, tak to moc nepomuze. Psychika hraje obrovskou roli a jestli ten boj uz vzdala, tak je to marny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
rozmary
13.6.14 08:15
@Lolllo píše:
Achjo, uplne Te chapu. :( Bohuzel si myslim, ze jestli se tak rozhodla, tak ikdyz ji prevezete do nemocnice, tak to moc nepomuze. Psychika hraje obrovskou roli a jestli ten boj uz vzdala, tak je to marny.

Souhlasím, pokud se maminka rozhodla, že chce být doma, nenuť jí do nemocnice. Pokud je to opravdu rakovina, akorát by to urychlilo její konec. :(

• Citovat
  • Upravit
teresa20
13.6.14 08:18

@Knobloska myslím, že nic nezmůžeš, je dospělá, může si o sobě rozhodovat sama. Není to spíš tak, že u toho dr. byla, zná diagnozu a tají ji před vámi?

• Citovat
  • Upravit
1248
13.6.14 08:22

Podívej, i kdyby jste ji odvezli do nemocnice násilím, ke každému vyšetření musí podepsat souhlas, i k hospitalizaci je nutný souhlas. Popravdě řečeno, je určitá skupina lidí, které prostě nedonutí nic a viděla jsem umřít lidi úplně zbytečně, jen proto že přišli pozdě (báli se) a nebo se vědělo co jim je, šlo to řešit a oni stejně odmítli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13.6.14 08:23

Ahoj zakladatelko, s těma mamkama a babičkama je v tomhle ohledu kříž, taky se teď mamku snažím dohnat doktorovi, a taky se tomu vyhýbá a odkládá to. Osobně bych radši obětovala to, že na mě bude naštvaná, než aby se na případný větší zdravotní problém přišlo až ve chvíli, kdy už by byl neřešitelný, nebo řešitelný, ale už hůř, velkým zásahem. Radši ať se vzteká, ale dá se do kupy. Řekla bych, že se bojí odhalení pravdy, proto se brání vyšetření. Ale i rakovina bývá docela dobře řešitelná, pokud se objeví včas. Na tohle bych asi hrála… že všechno jde vyřešit, ale že nesmí přijít pozdě, kdyby nic nezabíralo, asi bych se nebála být i tvrdá, i za cenu konfliktu, ono se jí to rozleží a třeba si uvědomí sama, že není na co čekat. To že má někdo rakovinu, vůbec neznamená, že umře - a třeba to ani není její případ a po vyšetření se jí uleví. Stejně je to paradox… lidi co mají příznaky vážných nemocí a jsou si toho vědomi, se často brání jít k doktorovi, ač ta situace vyžaduje právě přesně opačný postup… Ať to dobře dopadne :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
802
13.6.14 08:25

Nepomohlo by kdyby jí to řekl někdo jiný že se mu nelíbí její stav, někdo cizí od nich to berou jinak :,( znám to od mamky, co jsem řekla já tak bylo vzduch, když to řekl někdo jiný tak to bylo to nej řešení :palec: držím pěsti at to dobře dopadne :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13.6.14 08:26
@rozmary píše:
Souhlasím, pokud se maminka rozhodla, že chce být doma, nenuť jí do nemocnice. Pokud je to opravdu rakovina, akorát by to urychlilo její konec. :(

Ale i kdyby měla tu rakovinu, tak to přece neznamená, že umře ne? Pokud na to přijdou včas, dá se to řešit… Já bych teda neměla na to, nechat mamku takhle umřít. Udělala bych maximum proto, abych tomu zabránila, i kdybych se měla postavit na hlavu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.6.14 08:26

Já prosím o zachování anonymity. Měli jsme doma u mé maminky to stejné. Když jsem chtěla zavolat sanitku, řekla, že odmítne ošetření a nikde nepůjde. K doktorovi také nechtěla, ani si ho pozvat domů. Jen dělala samoléčbu a vykupovala v lékarně co se dalo.. na otázku, jestli chce umřít, řekla, že jo, aspoň se postavíme prý konečně všichni (děti) na vlastní nohy.. Obrečela jsem to, ostatní sourozenci taky a přestali jsme si všímat. Za tři měsíce vyrazila nakonec k dr… a teď díky bohu chodí pravidelně. Bála se, že když půjde k dr. bude „to“definitivní a umře.. Takže nakonec se bála sama smrti, přitom tvrdila, že jí chce.. Nevím jak poradit, snad jen vyzkoušet, nabídnout vše a pak prostě nechat tak.. proti vůli nic nemůžete..max. až opravdu padne tak zavolat záchranku.. :hug:

• Citovat
  • Upravit
rozmary
13.6.14 08:32
@Kyselá okurka píše:
Ale i kdyby měla tu rakovinu, tak to přece neznamená, že umře ne? Pokud na to přijdou včas, dá se to řešit… Já bych teda neměla na to, nechat mamku takhle umřít. Udělala bych maximum proto, abych tomu zabránila, i kdybych se měla postavit na hlavu.

Pokud je to rakovina a je už v takovém stádiu, že je mamince pořád špatně, už je stejně pozdě. Znám to od mojí mamky.Taky se jí udělalo špatně, nikdo nevěděl proč, jela do nemocnice, diagnoza rakovina. Nastartovaly se chemo, ozařování, mamce bylo pořád hůř, nakonec nevydržela ani rok. Doktor nám potom řekl, že už se s tím nedalo nic dělat, už měla metastáze rozlezlé poi celém těle, proto jí bylo špatně. Rakovina je totiž takový sajrajt, který v začátcích nebolí, projevý se až když už je hodně zle.

• Citovat
  • Upravit
252
13.6.14 08:37
@madi píše:
@Knobloska myslím, že nic nezmůžeš, je dospělá, může si o sobě rozhodovat sama. Není to spíš tak, že u toho dr. byla, zná diagnozu a tají ji před vámi?

Já myslím, že nikde nebyla. Nikdy nechodila nikam k dr.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
252
13.6.14 08:40
@Anonymní píše:
Já prosím o zachování anonymity. Měli jsme doma u mé maminky to stejné. Když jsem chtěla zavolat sanitku, řekla, že odmítne ošetření a nikde nepůjde. K doktorovi také nechtěla, ani si ho pozvat domů. Jen dělala samoléčbu a vykupovala v lékarně co se dalo.. na otázku, jestli chce umřít, řekla, že jo, aspoň se postavíme prý konečně všichni (děti) na vlastní nohy.. Obrečela jsem to, ostatní sourozenci taky a přestali jsme si všímat. Za tři měsíce vyrazila nakonec k dr… a teď díky bohu chodí pravidelně. Bála se, že když půjde k dr. bude „to“definitivní a umře.. Takže nakonec se bála sama smrti, přitom tvrdila, že jí chce.. Nevím jak poradit, snad jen vyzkoušet, nabídnout vše a pak prostě nechat tak.. proti vůli nic nemůžete..max. až opravdu padne tak zavolat záchranku.. :hug:

Moje máma má taky doma nakoupené čaje na zažívání. Nenechá si vymluvit, že jsou jí k ničemu, že má očividně jiný problém než podrážděný žaludek. Já jí vlastně vůbec nerozumím, nemluví s námi celý život. Jsem ráda, že Vaše maminka je v pořádku a děkuji za reakci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
252
13.6.14 08:42
@Kyselá okurka píše:
Ale i kdyby měla tu rakovinu, tak to přece neznamená, že umře ne? Pokud na to přijdou včas, dá se to řešit… Já bych teda neměla na to, nechat mamku takhle umřít. Udělala bych maximum proto, abych tomu zabránila, i kdybych se měla postavit na hlavu.

Já ale právě nevím, jak se zachovají dr, když všechno odmítne. Když přijede záchranka, bude se s nima prát a v nemocnici taky. Myslím, že není žádná povinnost takovéhle lidi ošetřovat. Je svéprávná, když odmítne, nechají ji jít. A bude mě za to nenávidět, nechci si to vyčítat. Ale zároveň se bojím nic neudělat - tedy kromě domlouvání, proseb a vyhrožování.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
252
13.6.14 08:45
@Nuníček píše:
Podívej, i kdyby jste ji odvezli do nemocnice násilím, ke každému vyšetření musí podepsat souhlas, i k hospitalizaci je nutný souhlas. Popravdě řečeno, je určitá skupina lidí, které prostě nedonutí nic a viděla jsem umřít lidi úplně zbytečně, jen proto že přišli pozdě (báli se) a nebo se vědělo co jim je, šlo to řešit a oni stejně odmítli.

Díky, tohle je přesně moje máma. Třeba má jen zánět žaludku, ale zůstane doma a bude se léčit čajíkama. K dr nepůjde, nikdy nikde nebyla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
680
13.6.14 08:48

Chapu, ze je to pro tebe tezke, ale podle me bys mela respektovat jeji rozhodnuti a nenutit ji.. Treba pak zmeni nazor, kdyz nebude pod takovym tlakem. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí