Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Ahoj holky, prosím o radu… Pořád někde čtu o kuskusu, ale vůbec nikde jsem ho nenašla, u nás v obchodě ho nemají, asi se kupuje jen supermarketech nebo nevím a hlavně by mě zajímalo jak často ho připravujete, jak to chutná a jak se vaří a dáváte to i dětem jako příkrm,
Asi blbej dotaz co, ale fakt mě to zajíma
![]()
Kupuju v DM nebo v Tescu a nejjednodušší příprava co děláme je: hrnek vývaru uvedu do varu a vliju na cca hrnek a půl kuskusu. Zavřu, nevařím, po asi 7.minutách rychle promíchnu a opět na cca 7.min zavřu. A je hotovo. Já do toho přidávám pak nakrájená rajčata, jarní cibulku a kukuřici a dávám to jako přílohu např.ke kuřeti.
Přesný návod na přípravu ale bývá na krabici.
Dávám i dětem a milují ho. ![]()
Moc děkuji, já ho chci taky vyzkoušet, ale nejdřív ho musím někde koupit
Jsem zvědavá jaký bude mít u nás úspěch ![]()
Není zač.
Chce to vychytat, aby nebyl rozblemstaný.
Samozř.se dá připravit i jinak, ale u nás hraje prim tohle- rychlé a jak říkám děti to milují.
Kuskus můžeš i za studena smíchat s jakoukoliv zeleninovou směsí, která nesmí být moc suchá. Kuskus pohltí vlhkost a změkne, můžeš ho takto podávat jako letní salát či přílohu. Fantazii se meze nekladou
.
Mé děti mají rády jen zalité horkou vodou, kouskem másla a špetkou soli.
K tomu jim většinou dávám plátek šunky a na pánvi udělám zeleninovou směs z kousků lilku, cukety, rajčat a papriky, cibule, koření dle chuti, případně trochu protlaku či kečupu - takové „ratatouille“.
Příprava je jednoduchá.Kuskus se zalije vroucí vodou v poměru 1:1 nebo mně se osvědčil poměr 1:2.Dá se tam trochu másla nebo kápne olivový olej a trochu soli.Po pár minutách vidličkou promíchat a načechrat pak ještě nechat pár minut dojít, znovu zamíchat a hotovo.
Jako přílohu jí máme moc rádi, dá se do tohozamíchat spousta věcí dle chuti.
kuskus mají v kaufu, bille, hypce ale též dm a zdravá výživa to jistí
Já jsem si zvykla kromě klasické úpravy jako příloha, dávat kuskus do polívky místo nudlí a taky pěkně tu polívku zahustí! ![]()
Jinak ho mám ráda s restovanou paprikou - kuskus zalít vývarem, klidně trochu osolit a nechat změknout. Na oliv oleji orestovat na malé kostičky nakrájenou červenou nebo žlutou papriku (nebo obě
) s trochou nějakého koření, já mám ráda gyros. Pak smíchat a třeba posypat parmazánem. Výborný jako příloha, ale já to můžu i samotné!
Já teda kuskus nejdřív nasypu do misky, pořádně promíchám s cca lžičkou oleje, aby se všechny zrnka „obalily“ - a teprve pak zaliju vařící vodou, přiklopené nechám pár minut stát, pak znovu promíchám a počkám, až se voda vstřebá. když se kuskus promíchá s olejem, je potom sypký, ne rozblemclý. Údajně to takhle dělají v zemích, kde se běžně konzumuje.
Kuskus kupuji v Tescu. Ale píše se cous cous. 500g krabička (modrá, nebo zelená). to byla sranda, když jsem to poprvé hledala. Ani prodavačka nevěděla co to je, natož kde to je
Připravuji to podle návodu na krabičce a vždy se to povedlo. Starší holky i muž ho mají rády s orestovaným kuřecím masem a zeleninou (rajče, okurek, paprika - čerstvé, nakrájené na kostky). Takový salát. Je to fakt mňamka. ![]()
Necetla jsem odpovedi -
kuskus delej podle navodu na obalu, dela se pokazdy trochu jinak.
Zatim nejjednodussi je takovy 350gr kuskus ochuceny ze Zdrave vyzivy. Jinak maji ho vsude mozne, treba i v Bille, Tescu, apod, ale vsimla jsem si, ze pokazde se priprava mirne lisi, tak doporucuju dodrzet, co tam pisou.
Jinak ja delam cele jidlo tak, ze na vyssi panvi osmahnu kousky kureciho masa, pridam na kousky nakrajenou cervenou papriku, na kolecka mrkev, osmahnu, a pak tam vyklopim ten HOTOVY kuskus, promicham, a jidlo je hotovy.
Dá se tam po přelití horkou vodou vmíchat i bílý jogurt a pak jíst se zeleninou a masem ![]()
Holky moc děkuji za vaše rady a zkušenosti
my bydlíme na vesnici, takže az vyjedu na nákupy tak musím koupit a děkuji za upozornění na to jak se to píše
už se vidím jak bych tam chodila pořád dokola a ne a ne najít
![]()