Jak probíhá zkouška na vysoké škole?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
@gechitka píše: Více
Předměty, které jsou zakončeny zkouškou, nemusí mít zápočet. Záleží na škole. Zkouška nemusí mít 2 části a většinou dokonce nemá.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
U nás to bylo vetsinou písemně, stalo se, že kdo šel na predtermin, šel ústně. Já písemní nesnášela, radši ústní. Proto se stalo, že jsem v predterminu měla většinou zkoušek hotových. A z čeho máš strach u ústních? Vždyť je to lepší. Vykecas se, okecas. Navíc ti může vyučující poradit, může té navest, ty se pak chytneš a on už zapomene, že tě musel postrčit. Státnice ale ústní úplně celé. Bakalářská a diplomová práce se sice psala, ale obhajoba byla ústní pochopitelně.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Havlova Vždyť to jsem psala. Že může mít zkouška 2 části. Tedy může neznamená musí. Jinak s předmětem, který je ukončen zkouškou a nemá vůbec zápočet, jsem se tedy nesetkala. Občas byl zápočet třeba jen za docházku, ale i tak byl. Každá škola to má jinak. Záleží, kam bude zakladatelka chodit. Škoda, že to tam nenapsala. Měla by pak ucelenější a přesnější odpovědi šité na tu konkrétní školu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@gechitka píše: Více
Já končila VŠ dálkově Bc. v roce 2012. Byl to pro mě velký stres, hlavně psaní a obhajoba bakalářky. Statnice celkem taky, po probdělých nocích jsem byla zcela ko
ale dala jsem to, u něčeho jsem měla štěstí na otázky, u jednoho předmětu bohužel ne, vytáhla jsem si tak blbou otázku, která se prostě okecat nedala
státnice i obhajoba ústně. Mgr už jsem si nelajzla, to by mě asi odnesli nohama napřed, hlavně jsem ale už Bc dělala při plném úvazku a rodinných starostech a už v pokročilejším věku. Potřebovala jsem kvůli práci.
S ústním zkoušením jsem mívala potíže od základky, nesnášela jsem to. Na SŠ to bohužel pokračovalo, jedna kantorka dokonce měla strach, jak odmaturuju, nakonec jsem odmaturovala v pohodě s vyznamenáním.
Zkoušky na VŠ jak co. Někdy písemně, někdy ústně. Jinak s tím mluvením jsem se dost otrkala až v práci, dělala jsem v kulturní instituci, dokonce i v češtině a angličtině prováděla návštěvníky a i mě to začlo bavit.
Nevím, kam se zakl. chystá na VŠ, asi teprv příští jaro bude maturovat? Moc držím palce ![]()
- Citovat
- Upravit
Většina předmětů byla zakončena zkouškou, a to i tam, kde byl v sylabu uveden zápočet – někdy písemnou (skoro vždy formou otevřených otázek, test jen málokdy) či ústní (těch bylo celkem dost, ale měli jsme vždy čas na přípravu, takže si napíšeš osnovu a mluvíš). Zase to byl dobrý trénink na státnice. OSU – specka.
Určitě to nevzdávej.. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Asi v pohodě jestli ti nevadí pracovat v obchodě a nebo za pásem. Klidně na VŠ nechoď kvůli strachu z ústního zkoušení.
Je to teda můj případ, já opravdu s maturitou dělala tyhle práce a nic lepšího nesehnala.
Jakou máš sš? Zaměřenou na aspoň na něco?
Asi bych spíš zapracovala na tom strachu z mluvení, s psychologem, přes léto si najdi nějakou brigádu i když tam budeš jen 1× za týden taky tě to posune.
A určitě se toho neboj, před většinou ústních zkoušek můžeš mít písemnou přípravu i před státnicema. Ty největší stresařky to prostě čtou z papíru
. I já to tak občas mám.
Většině zkoušejících záleží na tom abys to udělala.
Držím pěsti a nevzdávej se školy.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Žádný strach, je to dost v pohodě. Většina pedagogů je hodných. Navíc máš tři pokusy. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
jak vypadají zkoušky na vysoké?
Ahoj, chtěla bych se jen zeptat jak probíhají ústní zkoušky na VŠ a jaké jsou rozdíly oproti maturitě? Vím, že jsou různé formy ústních zkoušek a že se každá něčím liší, ale i přesto bych chtela vědět jestli se třeba před zkoušením také chodí na potitko, jestli je nějaký určený čas na zkoušení, kolik učitelů tam na mě bude a tak, prostě takové základní informace o tom jak ta ústní zkouška vlastně vypadá a probíhá.
zkoušela jsem najít na youtube nějaká videjka na tohle téma a všude jen popisovali jak ta vysoká vlastně funguje ale nikdo už nemluvil o zkouškách jako takových.
Když nad tím tak přemýšlím tak mě celkove strašně štve, že když jsem byla na zakladce tak nám všichni povídali o tom jaké to bude na střední, ale na střední škole nám už nikdy nikdo nepovidal o tom, jak to chodí na Vysoké
asi to taky vypovídá o té samostatnosti kterou musíme na vysoké projevovat
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@vikincka píše: Více
Ahoj, záleží, jakou VŠ jdeš studovat. Já studovala medicínu a adiktologii a vesměs to bylo podobné, zkoušky většinou ústní na medicíně (písemně si vybavuji snad jen za nás biofyziku, cizojazyčnou lékařskou terminologii…), na adiktologii bylo písemných více. Ale k ústní, první a druhý termín zkouší jeden vyučující (nebo většinou), normálně tam přijdeš, vytáhneš si otázku/otázky a my skoro vždycky měli čas na přípravu, třeba dokonce na anatomii jsem si psala přípravu snad hodinu, protože jsme si ji psali hromadně a pak jsme po jednom chodili k panu profesorovi. Až třetí termín zkouší kdyžtak komise. Ale abys na VŠ mohla jít ke zkoušce, tak musíš mít z daného předmětu ještě zápočet, který je někde za docházku, někde za nějaké průběžné testy, jinde za souhrnný test, nebo za ústní zkoušení, nebo vypracování nějaké seminárky…když toto splníš, můžeš se zapsat na termín ke zkoušce. Kdyby tě ještě cokoliv napadlo a mohla bych to doplnit, dej vědět. Držím palce ve studiu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Zápočet není vždy a všude, ale je třeba si pohlídat, že máš před danou zkouškou všechno splněné. To, co je potřeba se liší škola od školy a předmět od předmětu. Informace bývají v studentském informačním systému jednotlivých škol.
Je dobré jet na seznamovák, tam se toho člověk spoustu dozví.
K těm ústním zkouškám. Potítko funguje, doba je různá, od pár minut do 3/4 hodiny, ale klasika je 15-30 minut.
Zbytek už psala Lollitka.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Havlova píše: Více
Já mám tedy dojem, že my museli snad před každou ZK mít nejdříve zápočet, nebo většinou. Někdy stačil jako ukončení předmětu zápočet a nebyla ZK, ale to bylo málo často a spíš na té adiktologii, někdy bylo ukončení předmětu klasifikovaný zápočet, ale většinou ta zkouška. Někde byly zápočty jen za docházku, ale třeba větší předměty, jako anatomie, histologie, patologie… jsme museli mít zápočty a pak jsme teprve mohli jít ke zkoušce, ale třeba zápočet z patologie byl písemný kroužkovací test z celé patologie (za mých studií), takže stejně už člověk musel umět všechno.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Myvu některých ústních zkoušek neměli ani potitko, a to jsme neměli ani u státnic. Zápočty před zkouškou byly různé. Na sociologii jsme třeba museli mít 4 eseje, zápočtový test + ještě pak ústní zkouška. Psychologie- 3 zápočtové testy v 1.semestru + písemná zkouška. Hodně se to liší podle školy a oboru.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Lollitka píše: Více
Na PřF UK to tak bylo, ale to je pravěk, končila jsem před více než 30 lety. Tam, co občas učím to tak nefunguje, zkoušku mám písemnou a ústní až 3. termín. A dcera aktuálně kombinace všeho - průběžné zápočty, jednorázové zápočty, zkoušky ústní i písemné s/bez zápočtu, do toho několik seminárních prací, někdy ke zkoušce může jít až po splnění jiného předmětu, někdy mají 1 semestr zápočet a druhý zkoušku. Jen potítko měli vždy.
Dokonce na 1 předmět museli mít 7 zápočtových testů během 2 semestrů a všechny splněné. Zápočet za docházku neměla nikdy.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@vikincka Tohle je ruzne - 100 zkousejicich, 100 pristupu
. Uz jsem tu psala - ucim na VS a studentum na prvni prednasce vzdycky reknu, jak to bude vypadat. Snazim se, aby meli od zacatku okruhy ke zkousce. Okruhy si losuji, „potitko“ nabizim v pripade zajmu cca na 15 minut - na sepsani bodu, mam na 1 studenta vyhrazenych 60 minut. Ale nemivam vyssi desitky studentu. Tak pulka studentu vyuzije pripravu, pulka mluvi „z fleku“. Presto vzdycky se najde nejaky student, ktery si ani neprecte okruhy a pak se divi, na co se ptam
. Myslim, ze se snazim byt transparentni a studentum to usnadnovat, ale kdyz jsem studovala ja, nasli se i zkousejici, co se vyzivali v „topeni“ studentu, otazky zadavali jen ustne, okruhy nedavali zadne…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Hobitka píše: Více
Tak nějak. Tady máte seznam skript a k tomu přednášky. Z toho budu zkoušet.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit