Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Busy Bee : nedá, ale akutní infekce ( prvotní ) se léčí atb.
Já ji prodělala asi jako dítě, vůbec si to nepamatuju. Pokud mas akutní fázi, tak dostaneš atb a az se ti srovná hladina protilátek ( budeš v latentní fázi ), tak se můžeš snažit o miminko. A krev na protilátky už ti brali? A v kolikatem TT jsi o miminko přišla?
No navíc pochybuju, že bys k ní přišla od štěněte, psi jí totiž nepřenáší (pokud bys nejedla jejich syrové maso) - nevylučují totiž oocysty, které napadají nového hostitele
@myskalucka
Ano, to je pravda, ale jestli zjisti vysledky az za nejakou dobu, tak uz to asi nebude aktualni ne? ![]()
Zakladatelko mnohem vetsi pravdepodobnost je, ze se nakazite treba z neumyte zeleniny nez z hovinek.. to by musely byt snad dva dny stare vykaly a musela bys je snist.
Jak se nakazí člověk toxoplazmosou?
V rozvinutých zemích je nejpravděpodobnější přenos na člověka pozřením nedostatečně tepelně upraveného masa a nemytého ovoce a zeleniny. Kočka jako zdroj infekce je až někde na konci seznamu, od psa rozhodně toxoplasmosu nemůžete dostat.
Nicméně jsou dvě skupiny s vysokým rizikem infekce:
Těhotné ženy
Vrozené infekce jsou největším problémem u lidí. Asi jedna třetina až jedna polovina dětí narozených matkám, které získali toxoplazmosu během těhotenství, je nakažena. Drtivá většina infikovaných žen během těhotenství nemá žádné příznaky nákazy. Většina infikovaných dětí nevykazuje žádné příznaky toxoplasmózy při narození, ale u mnohých se objeví příznaky infekce později v životě. Ztráta zraku, sluchu, mentální retardace, a smrt ve vážných případech jsou všechno příznaky toxoplasmózy.
Imunodeficientní jednotlivci
Lidé na imunosupresivní léčbě (např. u rakoviny či transplantace orgánů), nebo ti s imunosupresivním onemocněním jako je např. AIDS, mohou mít zvětšení lymfatických uzlin, postižený centrální nervový systém, trpí na nemoci dýchacího ústrojí a onemocnění srdce. U těchto pacientůje úmrtnost vysoká.
Co mohu udělat, abych se nenakazil toxoplazmózou?
Nejezte syrové nebo nedostatečně tepelně upravené maso. Maso by mělo být vařené na teplotu nejméně 160 ° F po dobu 20 minut.
Nejezte nemyté ovoce a zeleninu.
Umyjte si ruce a plochy, na kterých připravujete syrové maso, teplou vodou.
Používejte ochranné rukavice při zahradničení. Umyjte si ruce poté, co jste byli na zahradě.
Umyjte si ruce před jídlem.
Nekrmte kočky syrovým nebo nedostatečně tepelně upraveným masem.
Nedovolte, aby kočky používaly vaši zahradu nebo dětské hřiště jako jejich záchod.
Těhotné ženy a osoby s potlačeným imunitním systémem by neměly čistit kočičí toalety.
@myskalucka dneska mi brali krev na zjištění zda to vůbec mám ale prý podle výsledku z histologie je to dost možný a o mimi jsme přišli v 9tt
Tady je i způsob léčby, jestli ti to pomůže
http://www.symptomy.cz/…toxoplazmoza
@Anonymní píše:
@myskalucka dneska mi brali krev na zjištění zda to vůbec mám ale prý podle výsledku z histologie je to dost možný a o mimi jsme přišli v 9tt
Tak to vůbec nemusela byt toxoplazmoza, to mohlo byt cokoli, co zpusobilo potrat. Mas nějaké příznaky toxoplazmozy? A nebojte to jen napadlo, protoze jsi byla v kontaktu s kočkou? A o dceru bych se nebála, čím dřív to prodělá, tím lip.
Tak pokud ti zjistí, ze už protilátky mas a jsi v latentní fázi, tak se o mimco můžete snažit hned, jak to to gynekolog povolí.
Teda fuj že jsem to četla jsem v 27 tt a doma dvě odrostlá koťata
no záchod jim čistí kdo jiný než já
že manžel u toho zvrací ![]()
@hedabedna Jestli ty výkaly nejíš a čistíš denně, tak se není čeho bát ![]()
@myskalucka tak já do dnes ani nevěděla že to existuje, přišla s tím doktorka že by to chtěla vyloučit a že podle té histologie to možné je ale možná jen pro jistotu aby se to zbytečně neopakovalo pak říkala že by to mohlo být i genetický problém takže to vážně být tahle nemoc nemusí ale jsem ráda že se o tom zmínila a vyzkouší se to
příznaky jsem žádné nenašla možná unava ale s 2 letém dítětem kdo by unavený nebyl že? ![]()
a ta kočka mě napadla až pak když jsem si na ní vzpoměla časově by to i odpovídalo bylo to chvilku před tím potratem tak proto ale hovínek jsem se nedotýkala tak snad to bude v pohodě
no už na miminko čekáme 16 měsíců tak by mě mrzelo zbytečně oddalovat další pokusy na početí
@myskalucka
ale moc děkuji dost jsi mě uklidnila
@hajánek76 pěkné počteníčko díky
@hedabedna : klidek. Neboj, je to v podode. Pokud se bojiš, tak si nech vzít krev na protilátky. Ale určité jsi ji už prodělala ani o tom Nevis.
Dobrá den, přišla jsem o mimi a je velká pravděpodobnost že to bylo kvůli toxoplazmoze
nevíte někdo jak vypadá její léčení a jak dlouho se nesmíme snažit o mimi. Výsledky zjistím až dýl tak se chci na to připravit co by nás popřípadě čeka.
Byla jsem v kontaktu se štěnátky o který jsem se starala a uklízela hovínka (jestě nebyli očkovaný) a i s kotětem který k nám přišlo asi na 4 dny ale ten byl venku a na bobky jsem nešahala. Myslíte že když si s nima hrála i moje malá 2 letá holčička že by mohla být taky nakažená a co by se jí mohlo stát? Děkuji