Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Anonymní, a to jsi nevěděla dřív, že když budeš mít dítě s chlapem, který jezdí domů 2× týdně, tak to bude jiný s dítětem???
![]()
Nevím, ale musíš přehodnotit svůj náhled, buď to vezmeš, jak to je a smíříš se s tím nebo si budeš pořád stěžovat a budeš mít blbej život
…
Taky jsem si v životě neprošla růžovým sadem, ale musíš si říct, jestli to nedám, bude to zlý. Když to dám, budu se mít dobře ![]()
Zkus se nad tím zamyslet, ale lepší je mít optimistický náhled, než pesimistický ![]()
Kolem malých dětí to jinak není. Prostě ve většině případech se opravdu lítá jen dokola kolem věcí, které jsi vypsala. Jak bylo již zmíněno. Ber to z lepší stránky, třeba už to nikdy neprožiješ. Každý den si naplánuj něco, co i tebe s dítětem baví, choď hodně ven, navštěvuj mateřský centra a ono ani doma to potom není jako po výbuchu. Dítě unavené, ty nebudeš společensky úplně izolovaná. Teď ti to přijde jako trapná fráze, ale jednou i na tohle období budeš s radostí vzpomínat. Já už vzpomínám a tak přemýšlím o druhém prckovi, protože to moje první miminko už je najednou ve školce. ![]()
To máš jedno a takhle si stěžuješ?? co budeš dělat až budou dvě??
Víš, zkus se na to podívat třeba tak, že díky tomu, že je manžel pryč, máte jeho příjem..
Jsem sice zatím jen těhotná, ale na rizikáči - už 4 měsíce. A mám na starost domácnost a 3 zvířata. Manžel až do února (do porodu) pryč. Taky sem tam nenávidím jednotvárnost dnů - takže tě chápu. Rady jako - tak si někam zajdi, něco si kup zabírají jednorázově..Stejně nemůžu jít kam chci - sauna, sport.. Víc mi pomáhá, že navzdory mým problémům se dvojčátka vyvíjejí dobře a nemám existenční problémy. Zkus se na to podívat takhle
Co by za to jiné maminky daly?
A pokud máš možnost dávej mimčo hlídat a víc odpočívej- bude líp ![]()
@lopata píše:
To máš jedno a takhle si stěžuješ?? co budeš dělat až budou dvě??
Nestraš ji, navíc-není dítě jako dítě, já prý vydala za několik…
No ale máš vlastně „jen“ malé dítě a chlapa zřejmě workoholika, to zas není tak strašné, ne?
Nějaké dluhy, nějaké nemoci? ![]()
Já s Tebou soucítím. Jasně, že člověk předem ví, že bude doma s děckem sám a ta činnost bude celkem jednotvárná, ale musím říct, že mě to taky ubíjí… Celkem doufám, že až mrňous trochu povyroste, bude to o něco lepší ![]()
Drž se ![]()
Jóó holka, jaký si to uděláš, takový to máš..aneb každý svého štěstí strůjcem ![]()
nevím, cos sis představovala, ale snad si před otěhotněním věděla, jak je na tom tvůj muž s prací, ne? a to že lítáš jen okolo plenek a dítětě - nevím co ti na to říct, nejsi jediná, holt taková je realita, když se narodí dítě…pokud ale chceš něco změnit, tak zvedni zadek, pomož chlapovi s vyděláváním a budeš ho mít víc doma…nevím co jinýho čekáš…buď ráda, že te živí…
JÁ TAKY VSTÁVÁM V NOCI, NĚKDY I JKAŽDÝCH DESET MINUT.. NIkdy jsme ještě za ten rok co mám syna nespala celou noc, na úklid vaření a vše okolo jsem taky sama, muž je doma častěji než tvůj, ale já jsem si to takhle vybrala, syn je chtěný, a pokud bych měla každý den jen nespokojeně brumlat bude to ještě horší.. myslím že kolotoč s malým dítětem má každá žena, a která ne tak kecá.. pokud jsi si svůj stav v životě sama vybrala tak neremcej, a zkus ho vzít za druhý konec a vidět ho optoimistoičtěji!!! tyhle problémy totiž nejsou skutečnými problémy.. problémy zažívají lidé nemohoucí něco změnit a lidé nemocní, važme si zdraví a užívejme si život ať je jakýkoliv!
Anonymní, ještě k té větě „na dítě jsem úplně sama“
to máš sice pravdu, ale tvůj chlap je zas sám na práci. A uznej, že to je snad větší zodpovědnost než se starat o dítě. pokud nebudou peníze, nebudete mít kde bydlet a ani na jídlo. takže to ber tak, že tvůj chlap dělá co může, aby vás uživil…a to že se za noc vůbec nevyspíš a jses unavená k tomu také nemám slov - uvědom si, že tvůj chlap chodí do práce a také je unavený, a rozhodně si nemůže dovolit si přes den jít lehnout, kdežto ty jo. pokud jednou neuklidíš nebo neuvaříš, svět se nezboří… a ty máš možnost se jít vyspat, tvůj muž ne. Takže stěžovat si, že ty jsi unavená a máš nárok na odpočinek je sice fajn, ale co pak mají říkat všichni ti, co pracují a mají na bedrech celou domácnost co se týká financí? Uznej, že to je mnohem větší zodpovědnost, než se jen „válet doma a starat se o dítě.“
myslím, že všechno vidíš moc černě a pokud ne, navrhni chlapovi, ať dá v práci výpověď a role si prohoďte. Uvidíš jak pak budeš vzpomínat na chvíle doma, kde tě žádnej šéf nebuzeruje ![]()
Andulo78: promiň ale musím nesouhlasit s tvojí formulací válet se doma a starat se o dítě, já byla v pracovním procesu rozhodně víc odpočatá než jsem teď, a to jsem měla práci náročnou… ![]()
Úklid zredukuj na nejmenší možnou míru, zkus se poohlédnout, jestli se nedají objednávat obědy z nějaké školy v okolí, aby sis aspoň od vaření občas trošku odpočinula, a jak miminko usne, tak usni taky. Já si moc dobře pamatuju, jak jsem byla vyřízená, a pak stačilo, aby mrně začalo trochu rozumně spát a hned bylo líp.
Teď je ke všemu ještě hnusné depresivní počasí, nakup si ovoce a zeleninu, ať máš vitamíny, na ty klouby si od doktora nech poradit nějakou kloubní výživu - já měla při kojení kolena jak důchodce, nemohla jsem se posadit na wc, pak mi doktor na to něco doporučil a dost se to zlepšilo.
Držím palce, ať je brzo líp ![]()
Milé ženy - proč tak strašně odsuzujete to, že si někdo jiný výhradní péči o miminko neužívá a dovolí si postěžovat? Jasně, že jsou horší věci, než sedět doma zavřená s prckem, ale na druhou stranu - taky spousta lepších. Navíc minimálně u prvního mimča je to prostě dost výrazná změna životního stylu, oproti předchozímu životu s prací, volným časem…
Spoustu žen mateřská naplňuje a baví - a na příjmu manžela jsou závislé natolik, že by si nemohly dovolit řešit to jinak. Pak jsou ženy, pro které je to spíš oběť - děti chtějí a tak jsou ochotny to podstoupit, protože alespoň ze začátku to prostě jinak nejde (protože nikdo jiný miminko prostě nakojit nemůže) - ale žádná výhra to pro ně není. V naší zemi bohužel o moc víc možností, než zůstat na MD a RD nemají, protože je tu problém umístit do školky i tříleté dítě. Ale zahraniční praxe, kdy matka zůstává s dítětem doma výrazně kratší dobu, než u nás má pro mnohé ženy něco do sebe…
Na dítě jsem úplně sama. Chlap kvůli práci příjíždí domů cca 2× týdně a to ještě k tomu až okolo osmé, když už malá spí a odjíždí brzy ráno. Nějak mě ten život nebaví.
Každý den ten samý kolotoč mezi plenkama, kojením, úklidem a vařením. Co neudělám, to nemám. V noci vstávám 6×, takže ani ten spánek si nemůžu dopřát. Nevím, jestli je to z toho, ale bolí mě celý člověk. Hlavně kosti a klouby. Věčně mám špatnou náladu, protože není můj život takový, jak bych chtěla. Z velké části je nenaplněný. 
Co ty, jak se máš?