Jak se naučit šetřit a vyjít s menšími penězi?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Asi jiný kraj, jiný mrav… u nás se to tak jí, oba dva jsme to tak doma jedli, takže to zůstalo i do společné domácnosti:)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Mamči, prosím, už snad denně se s manželem hádáme kvůli penězům…a nevím jak z toho ven. Já jsem na rodičovské a ještě 3 roky budu, dcerka je nedonošeneček a jsme pomalejší, takže do školky půjde, jestli se zadaří ve 4 letech, mám 5000 měsíčně, manžel je zaměstnaný a má průměrně 20000 měsíčně, za úvěr na byt a nájem a poplatky dáme 10000+jako většina platíme pojistky pro oba, spoříme dceři na knížku, sice jen 200,– za měsíc, ale alespoň něco, pojištění bytu, auta, pov. ručení, popelnice, poplatky ze psa, sem tam se něco pokazí, do auta je třeba investovat za naftu, atd…jak tohle všechno poplatíme, mám eakorát tak na jídlo a to vařím na dva dny a nic extra a už nám nezbyde vůbec na nic…a když se něco přikoupí do domácnosti nebo něco pro malou navíc-sunary, kosmetika, nebo když si zajdu ke známé na vlasy, atd… tak prostě máme buď 0 nebo jdeme do dluhu. S manželem spolu žijeme celkem 5 let a ať teď je krize, když jsem chodila do práce tak to je jasné, že to bylo super, ale když jsem ještě studovala, chodila jsem jen na brigády a měla s bídou 3-4000 a vyšli jsme krásně a ještě jsme si našetřili na dovolenou v Egyptě, Řecku, atd… nevím, kde děláme chybu. Máte některá nějaký fígl prosím prosím poraďte, jak si ty peníze uspořádat???
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Kolik peněz po odečtení všech nutných výdajů vám zbyde na domácnost?
Nejjednodušší rada je : určit si denní strop pro útratu a tu nepřekročit, udělat jídelníček a ten dodržovat, nekupovat salámy, paštiky, rohlíky.
- Citovat
- Upravit
@Timinka No zbyte nám asi tak 6000,– a ty všechny utratíme za jídlo a za kosmetické potřeby vč. toaletního papíru, atd…už jsem zkoušela vařit jen polévky, psát si na celý měsíc jídelníček, ale nějak to nepomohlo. Jdeme do obchodu, koupím 4 věci které opravdu potřebujeme a je 250,– pryč!!! Manžel si na svačinu do práce bere 4 rohlíky se salámem a jinak nic a já jíst doma skoro nepotřebuju, ale tak se musí furt a furt nakupovat protože on sní během dne těch rohlíků třeba 10 a to je jak párátko…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@lyrica Za pojistky pro oba platíme co 3 měsíce 2000,– což jsou ty nejnižší úrazové a za byt se pojistka platit musí a to taky je dané podle hodnoty bytu a za auto tak samo???
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Vařit ze základních surovin, snížit pojistky co to jde, kdyby to bylo třeba možné, tak zkusit co nejvíc nahradit auto autobusem / vlakem (jasně, že ne vždycky to jde), vařit hodně zeleninová jídla (my nejvíc utrácíme za maso), nekupovat nic navíc - kadeřnici, kosmetiku atd… když jsme neměli, tak jsem prostě nebyla rok u kadeřnice.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Bibík13 tak 6000 Kč je poměrně dost peněz pro 3 lidi. 2000 Kč bych dala na účet jako by nebyl. 4000 kč bych vydělila počtem dní v měsíci a z toho bych vycházela pro sestavení jídelníčku. např. PO vím že musím např. koupit šampon, tak uvařím levnější jídlo. Rohlíky bych rozhodně nekupovala, buď bych je pekla doma nebo bych je vyměnila za chléb. Jak uvařit levně je tady poměrně dost diskuzí, tam bych hledala inspiraci
- Citovat
- Upravit
Jo a ještě u nás dřív byla velká položka pití. Nekupovat limonády, ale jen šťávu, popř. bylinkové a ovocné čaje
- Citovat
- Upravit
@Timinka to je fakt a taky se mi osvědčilo kupovat tu dražší (YO, Sungrown (teď si nejsem jistá názvem
), protože se jí dává daleko míň
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jsem sama s klukem (14 měsíců), rodičák 7096Kč, alimenty 2500Kč. Takže dohromady dám měsíčně 9 a půl tisíce. 4 mě stojí poplatky za byt, 2 tisíce hypotéka, kolem 200Kč za telefon, takže to je dohromady něco málo přes 6 tisíc měsíčně jde pryč. Zbyde mi necelých tři a půl. Synovi zatím nespořím, říkala jsem, že začnu buď až přestanu kupovat plíny nebo spíš až se vrátím do práce a budu dávat rovnou víc, abych dosáhla na plnou státní podporu - ono dávat teď dvě stovky na stavebko je úplně o ničem. Ono ty tři roky už mě to nevytrhne a teď prostě potřebuji peníze jinde než na jeho dospělost. Penzijní sobě jsem si snížila na 100Kč měsíčně, teď prostě nemám na rozhazování, teď uvažuji, že to možná i vyberu a zruším, protože ono k těm penězům se stejně bude v důchodu člověk strašně špatně dostávat. Úrazový ani životní nemám, teď mě to příjde „zbytečný“, peníze jsou prostě potřeba jidne. Z těch tři a půl některý měsíc dokážu ušetřit, zvlášť teď, když už syn pije UM jednou denně, když ho pil 6× denně a krabice vydržela pět dní, tak to byl masakr. Za ty pojistky platíte docela dost, zkusila bych se zeptat, jestli to jde třeba na dva roky přerušit
A jinak mám na týden prostě v peněžence 700Kč a ty nesmím překročit (běžné nákupy). Pokud samozřjemě jdu kupovat boty nebo zimní oblečení, tak beru buď z úspor z předchozích měsíců nebo tu pětistovku, co mám každý měsíc bokem z těch 3,5. Máme teda 3,5 měsíčně a vycházíme docela dobře, na dražší věci musím našetřit, ale že bych obracela každou korunu, to ne. 6000Kč pro tři se mi zdá dost a mělo by snad taknějak jít s tím vyjít. Ale samozřejmě na dovolenou v Řecku asi těžko našetříš, to bych opravdu zkusila snížit ty pojistky.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A ještě třeba co ty poplatky za bydlení? Kolik Vám přišel přeplatek za rok? Mě teď 5,5 tisíce. Takže si furt říkám, že mám 500 měsíčně rezervu a přinejhorším si o to pořád můžu snížit měsíční zálohy.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Kamila Jakub píše:
Jsem sama s klukem (14 měsíců), rodičák 7096Kč, alimenty 2500Kč. Takže dohromady dám měsíčně 9 a půl tisíce. 4 mě stojí poplatky za byt, 2 tisíce hypotéka, kolem 200Kč za telefon, takže to je dohromady něco málo přes 6 tisíc měsíčně jde pryč. Zbyde mi necelých tři a půl. Synovi zatím nespořím, říkala jsem, že začnu buď až přestanu kupovat plíny nebo spíš až se vrátím do práce a budu dávat rovnou víc, abych dosáhla na plnou státní podporu - ono dávat teď dvě stovky na stavebko je úplně o ničem. Ono ty tři roky už mě to nevytrhne a teď prostě potřebuji peníze jinde než na jeho dospělost. Penzijní sobě jsem si snížila na 100Kč měsíčně, teď prostě nemám na rozhazování, teď uvažuji, že to možná i vyberu a zruším, protože ono k těm penězům se stejně bude v důchodu člověk strašně špatně dostávat. Úrazový ani životní nemám, teď mě to příjde „zbytečný“, peníze jsou prostě potřeba jidne. Z těch tři a půl některý měsíc dokážu ušetřit, zvlášť teď, když už syn pije UM jednou denně, když ho pil 6× denně a krabice vydržela pět dní, tak to byl masakr. Za ty pojistky platíte docela dost, zkusila bych se zeptat, jestli to jde třeba na dva roky přerušitA jinak mám na týden prostě v peněžence 700Kč a ty nesmím překročit (běžné nákupy). Pokud samozřjemě jdu kupovat boty nebo zimní oblečení, tak beru buď z úspor z předchozích měsíců nebo tu pětistovku, co mám každý měsíc bokem z těch 3,5. Máme teda 3,5 měsíčně a vycházíme docela dobře, na dražší věci musím našetřit, ale že bych obracela každou korunu, to ne. 6000Kč pro tři se mi zdá dost a mělo by snad taknějak jít s tím vyjít. Ale samozřejmě na dovolenou v Řecku asi těžko našetříš, to bych opravdu zkusila snížit ty pojistky.
Tak to máte můj obdiv že vycházíte z takového mála a ještě dokážete ušetřit ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
nás je 5 mame stejnej přijem zhruba a stejne vydaje akurat to auto nemame za byt pojistky a bla bla dame asi 12000 a taky neušetříme z čeho tak děcka jsou nakladna zaležitost
ale chtěla bych ušetřit to se ovšem dá jedině na jidle nechodit zbytečně do obchodu a je to ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit