Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Asi bych nechala bez váhání vyměnit zámek. Jinak nemám slov, to by si mohla ke me zkusit jednou ![]()
@lazy_cat píše:
Asi bych nechala bez váhání vyměnit zámek. Jinak nemám slov, to by si mohla ke me zkusit jednou
Přesně tak…je to k. áva ![]()
Asi se budeš muset přemoct a dupnout si. tot by se mi teda pěkně příčil a to sem taky z těch co drží hubu a krok.vem odvahu do hrsti a tchýnce to všechno řekni, že jí tam třeba uvidíš ráda, ale že bydlíte s manželem jinde a máte právo na soukromí a určitě bych jí teda nějak šetrně odebrala klíče. to by měl spíš manžel. jako kecat ti do výchovy nemá právo. řekla bych jí to nějak zaobaleně, že ti to vadí a tak. přeji pevné nervy a ať to dopadne dobře
radši to opravdu utnout v začátku než bude hůř a tchýně si na to zvykne, že to tak funguje. drž se ![]()
Vyměnit zámek je dobrý nápad
třeba to tchýni trkne, že není vítána ![]()
Zítra bych vyměnila zámek a příště tchýni vysvětlila, že tak poddajná nejsem a že jestli nechce mít ona problémy se mnou, tak by měla rychle zabrzdit
Díky všem, už jsem se kolikrát chystala že jí to řeknu ale nedopadlo to, mam z ní nějaký psychický blok či co. Obávám se že si už tak trochu zvykla - malé jsou 2 a dělá to ceo se narodila. Klíče - manžel nechce, prý co kdybychom si zabouchly nebo je ztratily a tak..
Já jsem taky jedna z těch co jsou prostě velmi slušně vychovaný a starších lidí si vážím a ctím je.. avšak když se mi něco nelíí tak nejen tchýni ale komukoliv slušně řeknu proč chci věci tak a tak, a nebo moje přání nebo to že si něco vyloženě nepřeji.. jde to vysvětlit i slušně, každopádně tchýně tě nejspíš drobet psychicky vydírá, nebo využívá nebo jak top napsat.. taky bych nekompromisně řekla že když mi bude chtít pomoct aby mi to jen navrhla a že ty sama si pak řekneš jestli její pomoc chceš nebo potřebuješ, a taky bych vysvětlila že ona už děti vychovala a že své dítě si s dovolením vychováš sama!.. Ještě že mám tchýni v cajku!! ![]()
Napadlo se jen zeptat, opravdu potrebujes aby te nekdo takto omezoval??? urci si sve hranice… pro zacatek bych si opravdu zvazne rekla kde je mas…a pak je zkus pomalu udrzovat… urcite ze zacatku nebude vse v pohode, ale ookud si to nechat takhle zasahovat… chces aby ona vedla vasi domacnost??? nebo je to jeji domacnost??? ![]()
drzim velmi palce!!!
@Anonymní píše:
Díky všem, už jsem se kolikrát chystala že jí to řeknu ale nedopadlo to, mam z ní nějaký psychický blok či co. Obávám se že si už tak trochu zvykla - malé jsou 2 a dělá to ceo se narodila. Klíče - manžel nechce, prý co kdybychom si zabouchly nebo je ztratily a tak..
Vymezit hranice mel hned na zacatku manzel. Pokud ti neceri, co ti rika, zacla bych s tim neohlasovanym prichodem. Promluv si s manzelem, ze proste nechces, aby tchyne ti chodila do tve domacnosti jak se ji zachce a ze nechces, aby ti doma varila, prala atd, ze proste je to vase domacnost a ze bud to zaridi s tchyni on-promluvi si s ni, nebo nechas vymenit zamky…
@Anonymní píše:
Tak klíče dejte jiné spolehlivé osobě, která si s nima ovšem nebude odmykat. Moje ségra má taky od nás klíče, ale že by sem jen tak vlezla a odemkla si - to i když jde na návštěvu, tak se sem dobývá bez klíčů. To jako manžel neví, že si sama odemyká??? ![]()
No evidentně je tchýně pěkná swině, ale můžeš si za to sama - dovolí si na tebe jen to, co jí ty dovolíš, aby si dovolila
![]()
A co to zkusit obráceně? Máš ty klíče od jejího bytu? Jestli ano, tak tam zajdi a začni se chovat jako ona, aby si tchán neodvyk
. Uvidíš jak se jí to bude líbit.
Moje tchýně mi vždycky říkala, že se svojí mamkou si to taky musela vymezit, že jako tohle je moje domácnost a ty jsi tu host (tzh. přijít po ohlášení a nechat se hostit, případně udělat to o co je požádána). Když se pak sama stala tchýní, tak si to musela taky sama připomínat
.
Takže když budou obě strany chtít, tak se prostě musíte domluvit.
Achjo…jestli jsou malé dva roky a ty si celou dobu neřekla ani pumpa, tak to budeš mít strašně složité. Většina tchýní se dá zabrzdit hned při prvních náznacích „kecání do života“, ale když si najednou postavíš hlavu po tak dlouhé době, tak se bude bránit víc.
Základ je, že nemáš podporu v manželovi, to se pak těžko něco dělá…
Zkus začít takovým tím „to si nemyslím“, když ti bude něco cpát, uvidíš jak bude reagovat. Ale asi bych s tím začala v manželově přítomnosti, mohl by fungovat jako případný tlumič vášní…
@pansy píše:
Vymezit hranice mel hned na zacatku manzel. Pokud ti neceri, co ti rika, zacla bych s tim neohlasovanym prichodem. Promluv si s manzelem, ze proste nechces, aby tchyne ti chodila do tve domacnosti jak se ji zachce a ze nechces, aby ti doma varila, prala atd, ze proste je to vase domacnost a ze bud to zaridi s tchyni on-promluvi si s ni, nebo nechas vymenit zamky…
Ale tak snad zakladatelka není nějaká nesvéprávná chudinka, aby za ni musel manžel něco vymezovat. Jaký si to s tchýní zařídí, takový to bude mít. Spíš jde o to, aby byl manžel na její straně a ty její snahy nikterak nepodrejval.
No, u nás to bylo něco podobného a já to takhle vydržela několik let, manžel měl se svými rodiči taky problém. Oni nás jednoduše nehodlali ale vůbec respektovat jako rodinu. Taky měli naše klíče, nějaké věci byly společné. Tchýně mě neměla ráda od začátku, ale ona je taková nepříjemná celkově i na okolí. Po x letech, to už jsme měli děti, jsme se začli s manž. asi víc bránit, až to dvakrát bouchlo úplně. Oni nechtěli slyšet, přistoupit na kompromis a slušné jednání, tak to bohužel dopadlo tak: klíče nám vrátili, ale to je maličkost. Přerušili se úplně kontakty. Bydlíme vcelku blízko, takže o to hůř. Na můj pozdrav ani neodpoví. Ale asi to jinak nešlo, protože bychom se jinak zbláznili.
Musíš si opravdu dupnout a na to, co se ti nelíbí, nepřistoupit, pak už se to hůže bere zpět. Ohledně klíčů bych to tak tragicky neviděla, jistě je spousta rodin, které své klíče nikomu nedají, co kdyby něco. Přeji pevné nervy, nenech se odbýt. Lenka ( omlouvám se za anonym )
Ahoj, mám poslední dobou velké problémy s tchýní.
Do narození malé to bylo celkem v poho. Od té doby to vypadá jako kdybych jí překážela a byla páté kolo u vozu. Přijde bez ohlášení, mně si ani nevšimne a baví se jen s malou….Na mně: obleč jí, půjdeme ven. Nedávno jsme přišly od doktorky a byla jsem v šoku. Tchýně byla u nás doma a vařila (nebydlíme spolu, ale má klíče). Další „perla“: budu k vám chodit co nejčastěji aby si malá neodvykla a budu jí vychovávat. Mohla bych toho napsat ještě víc ale podstata je stejná.
Myslím že nejsem vyloženě puťka ale mám problém si dupnout. Byla jsem vychovaná že musím držet hubu a krok. Už jsem jí chtěla několikrát něco říct ale vždycky se mi to nějak zadrhlo v krku a jen koukám. Ona si toho nejspíš všimla a teď toho zneužívá. Ty máš štěstí, že jsi poddajná, jinak máš se mnou problém, to mi řekla nedávno. Chová se tak hlavně když není nablízku manžel, ten mi to nechce věřit, říká že to přeháním atd.
Máte to některá podobné a co s tím?