Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahojda, prosila bych Vás o názor. Nastíním situaci - vesnice, žádná kamarádka, jen přítelova rodina, my bydlíme v bytovce, bez zahrady, syn - 14m, kočárek jen tak na opírání-chce chodit.Ven chodíme odpoledne po „poobědovém“ spaní. Doposud střídáno jeden den k přítelově matce, druhý den k přít. babičce -kafe, pokec, ukážu vnoučka, on se vyřádí na zahradě, když je škaredě u nich doma, ale změna prostředí, vyblbne se. Není tu hřiště, nic. Zatím vyhovující, malej se zabaví a já vidím i někoho jiného než herce v televizy, pokecám, odreaguju, nachvilku se „zbavím“ tyrana
Synátor velmi akční a vzteklý. Občasné konflikty jak s „tchýní“ a i s přítelem jsou, ale ve směs blbiny, na které se dá „povznést“.Dítě vypiplané z refluxu trvajícím 11m a po operaci žaludku ponarození. Doma má pevný režim-jak průběh dne, tak jídla, vyhovující oběma. Podle délky spaní dostane svačinu ještě doma, nebo beru sebou. A TEĎ PODSTATA TOHOTO MONOLOGU
! - tchýně i přítelova babička si myslí, že když mu je rok, může už jíst cokoliv a kdykoliv atd- tím pádem nastávají dvě situace 1)dostane svačinu doma (a ne malé porce), dojdeme k nim, a cpou ho dál-na přesnídávku s babánem mu nacpou rajče, oplatek, hned na to banán a zase mu to dají zajíst rajčetem, rohlík, buchtu…a podobně..nebo 2)chci mu dát svačinu (ovoce nebo zeleninu) -„tu si sněs sama“ a nacpou ho buchtou, oplatkama, atd… Výsledek je nasledující : Malej přežranej, že večeři si můžu strčit někam, bolí ho bříško, má průjem, Nemá večeři v čas na který je zvyklý, tím pádem mi dřív vstáva, zničená kupa lepšího oblečení od rozpatlaného banánu a já nervy v kýblu. Strašně mi to vadí. rok si tu buduju systém, režim, snažím se vyhrabat dítě z nejhoršího (operace, reflux), snažím se aby trošku vypadal, když jde ven (oblečení) a ony mě vše hatěj. Když na ně „houknu“ ať mu to nedávájí, stejně mu to nacpou, nebo mu to ukážou aby to chtěl, brečel a stejně mu to mohly dát. Několikrát jsem mu to i vytrhla z ruky a sebrala. Ale proti mým zákazům jsou imunní. Nejde mi o zdravou výživu jako takovou-sama mu dám buchtu-ale ke snídani, sama mu dám oplatek, ale po „povinné“porci ovoce.Oni mu to cpou buď místo toho, nebo mu strašně „spatlaj“ žaludek a je mu akorát zle. Nemám sice kam s malým chodit ven, ale i za cenu, že budu sedět před barákem na trávníku, jsem schopná přestat k nim chodit, když neumí respektovat „má přání“
Jenže-přítel je mamánek a bylo mi řečeno, že chodit tam musím, že jim nemůžu malýho odpírat, on se mě nikdy nezastal, nikdy na ně „nehoukl“ aby mu to či ono nedávaly. Takže se hádáme ještě doma spolu. Chtěla bych vědět od vás, jestli to moc hrotím já a měla bych z něčeho ustoupit, nebo se mnou souhlasíte a mm si jít tvrdě za svým. Občas spolu bojujeme, ale tohle se netýká mě, ale toho malýho, a nejde mi nad tím jen tak mvnout rukou
Děkuji všem, které to dočetly ![]()
NO tak ja hned na zacatku rekla babickam, ze si neprejem, aby jedl cokolady, bombony a podobny veci..Moje mama to respektuje bez problemu, tchyne samozrejme ma obcasnou pripominku, ze chudacek, snad uz by cokoladku mohl..Tak ji vzdy s usmevem na rtu vysvetlim, ze cokolada neni potreba, on miluje ovoce, tak pokud mu chce udelat radost a dat mu neco sladkyho, tak at mu da treba jablko..No uz si zvykla..Bydli daleko od nas, vidime se 4 krat rocne, ale vzdy si neodpusti poznamku, jestli uz muze zmrzlinku..Je to tvoje dite, pokud si neprejes aby mu davali oplatky, stala bych si za svym nazorem a neustoupila..
Je to tvoje dite, tak tchyni urci pravidla. Kdyz ji nebudou vyhovovat, nechod k ni tak casto…
A na vesnici ze se neda nikam chodit? S kocarem po okoli treba?
@X-333 Asi bych jim velmi důrazně řekla, že prostě NE, obzvlášť když měl takovéhle problémy s refluxem. Apokud nehodlají moje přání (zákaz) respektovat, přestanu k nim s vnoučkem chodit. Ať si vyberou…
Tak pokud jim to nedokážeš říct a vymluvit, tak ti nezbyde, než tam nechodit
. Jednou za čas bych zhřešení neřešila, ale každý den, zvlášť, když píšeš o všech těch problémech s bříškem, to už bych sakra řešila. A ony jsou blbé, pokud to nedokážou pochopit. Nebo jsi jim to nenastínila dostatečně důrazně, takže je to možná tvoje chyba (nic ve zlém, ale pak se nemůžeš divit)…
Dupni si i u tchýně a i u babičky s tím že jestli nebudou respektovat tvoje pravidla tak tam přestaneš chodit- řekni to rovnou jim ony si to pak rozmyslí! uvidíš
a přítelovi bych malého nechala na starosti když mu bude zle(průjem, bolení bříška atd.) a nebude chtít nic jíst a bude sakra protivný…pak bych mu řádně vytkla že tohle má na svědomí jeho mamka a babi že ať si laskavě uvědomí že pokud si i on nedupne tak budou děcku jen ubližovat
Tohle je bohužel na tobě a tvé schopnosti prosadit, co je pro dítě nejlepší. Kdyby se rozhodli mu nacpat štamprli se slivovičkou, tak by ses taky neuměla prosadit?
Obzvlášt pokud dítě bolí břicho a je přežraný, tak by nastal fakt mazec. Přijdu, řeknu, že dostane to a to a nic jinýho - nerepektujete, jdeme pryč, i kdybychom tam měli být 5min a já cpala vřeštící dítě do kočáru.
Zkrátka tohle nejde, je to tvoje dítě a holt si musíš umět stát za svým, i za cenu konfliktu…
Teda nemáš to jednoduché, hlavně kvůli tomu, že nemáte žádné jiné hřiště, zahrádku, no ale stejně bys tam musela, už kvůli pohodě doma. Co takhle vymlouvat se na průjem, prostě když tam přijdeš, tak hned hlásit „babičko já vím, že to myslíte dobře, ale DNES MU PROSÍM NIC NEDÁVEJTE“ malej má průjem, paní doktorka zakázala…prostě něco takového a hned dodat, ale to jste strašně hodná, že jste na malého myslela, já mu to vezmu domů a on si to dá, až bude zdravý. (Já takto jedla do cca 2 let malého různé z mého pohledu nevhodné věci, natajno doma, návštěvám jsem děkovala, jak jsou HODNÍ a hned schovala.) Jak dítko poroste, věc se poněkud vyřeší sama, nebude to chtít, můj kluk má 3 a prostě do něj jablko, na to rajče pak sušenku nenacpou, když nemá hlad. Ovoce a zelenina by mi ani tak nevadila, co se domluvit, třeba malej si u Vás svačinku rád dá, ale prosím OVOCE, nebo i zeleninu (mrkev, i to rajče, syn to nejí tak nevím - tam se můžeš vymluvit na alergii). Hele mě by nevadili ani buchty, ale zcela tě chápu, že chceš mít režim. Zkus se domluvit, že budete chodit klidně na svačinku, ale ať je to, co ti nevadí. Nebo se nedomlouvej, choď tam v době svačiny, a když by se ti nabízené jídlo nezdálo, vyndej svoje (které budeš mít natajno s sebou). Zdar a sílu, najdeš v sýru
.
Ahoj, rozhodně bych nad tím rukou nemávala. Souhlasím s tebou, dítě má mít režim. Cpát ho vším možným, když je to pak na úkor pravidelného jídla, není dobře. Občas bych určitě trochu povolila, k svačině místo banánu třeba oplatku, ale ne často. Může mít třaba kousek buchty a k tomu pak jablíčko. Taky jsem dávala klukovi od mala hodně ovoce a zeleniny. A vrátilo se mit to. Dneska to má rád, a pokud mu dám k večečři namazaný chleba a nic k tomu, už na mě křičí: Zeleninka nebude? ![]()
@Silverien píše:
Teda nemáš to jednoduché, hlavně kvůli tomu, že nemáte žádné jiné hřiště, zahrádku, no ale stejně bys tam musela, už kvůli pohodě doma. Co takhle vymlouvat se na průjem, prostě když tam přijdeš, tak hned hlásit „babičko já vím, že to myslíte dobře, ale DNES MU PROSÍM NIC NEDÁVEJTE“ malej má průjem, paní doktorka zakázala…prostě něco takového a hned dodat, ale to jste strašně hodná, že jste na malého myslela, já mu to vezmu domů a on si to dá, až bude zdravý. (Já takto jedla do cca 2 let malého různé z mého pohledu nevhodné věci, natajno doma, návštěvám jsem děkovala, jak jsou HODNÍ a hned schovala.) Jak dítko poroste, věc se poněkud vyřeší sama, nebude to chtít, můj kluk má 3 a prostě do něj jablko, na to rajče pak sušenku nenacpou, když nemá hlad. Ovoce a zelenina by mi ani tak nevadila, co se domluvit, třeba malej si u Vás svačinku rád dá, ale prosím OVOCE, nebo i zeleninu (mrkev, i to rajče, syn to nejí tak nevím - tam se můžeš vymluvit na alergii). Hele mě by nevadili ani buchty, ale zcela tě chápu, že chceš mít režim. Zkus se domluvit, že budete chodit klidně na svačinku, ale ať je to, co ti nevadí. Nebo se nedomlouvej, choď tam v době svačiny, a když by se ti nabízené jídlo nezdálo, vyndej svoje (které budeš mít natajno s sebou). Zdar a sílu, najdeš v sýru.
Tohle mi nepřijde rozumný. Babičce jistě přijde divný, že dítě má průjem pořád, nejde se na to vymlouvat trvale. Zakladatelka by měla jednat narovinu, případně říct, že tam opravdu přestane chodit, pokud ho budou cpát kravinama ![]()
Já jsem tchýni jednou už flákla i přes ruku, když malému podávala jídlo, nevím jak důrazněji jí to vysvětlit? Babička se dá „zformovat“,ale musím jí „formovat“ každou návštěvu
A jak jsem psala-o absenci návštěv u nic jsem přemýšlela, nebo byla rozhodnutá, ale nebaví mě, dělat si kvůli tomu peklo doma s přítelem. Nevím jak to budu řešit, to ještě zkusím vyřešit, jen jsem chtěla vědět, jestli se mnou někdo souhlasí, nebo opravdu dělám z komára velblouda. Jak říkm-sama mu sladké dám, ale má to nějaký řád, nějaká pravidla. A popravdě po banánu a rajčeti bych se zeblila sama:)
PetulinaP - víš že by to šlo, v těhotenství jsem o tom snila, procházky, čerstvý vzduch, pohyb po porodu…museli by ale vyrobit lepidlo, kterým bych toho mýho darebu přilepila ke kočáru a když jde pěšky-je to 2kroky dopředu 3 zpět:)
A daji na doktory? Argumentovala bych tim, ze pediatr rekl, ze do tri let tyhle veci (cokolady apod.)jist nema, ze z toho bude akorat nemocny. ![]()
@X-333 píše:
Já jsem tchýni jednou už flákla i přes ruku, když malému podávala jídlo, nevím jak důrazněji jí to vysvětlit? Babička se dá „zformovat“,ale musím jí „formovat“ každou návštěvuA jak jsem psala-o absenci návštěv u nic jsem přemýšlela, nebo byla rozhodnutá, ale nebaví mě, dělat si kvůli tomu peklo doma s přítelem. Nevím jak to budu řešit, to ještě zkusím vyřešit, jen jsem chtěla vědět, jestli se mnou někdo souhlasí, nebo opravdu dělám z komára velblouda. Jak říkm-sama mu sladké dám, ale má to nějaký řád, nějaká pravidla. A popravdě po banánu a rajčeti bych se zeblila sama:)PetulinaP - víš že by to šlo, v těhotenství jsem o tom snila, procházky, čerstvý vzduch, pohyb po porodu…museli by ale vyrobit lepidlo, kterým bych toho mýho darebu přilepila ke kočáru a když jde pěšky-je to 2kroky dopředu 3 zpět:)
No jo no, babičku holt musíš formovat pokaždé, to je úděl stáří
. Babulíny to moc nechápou (moje naštěstí jo).
A rozhodně bys o tom měla promluvit s přítelem a on by to měl přednést matce a stát při tobě. To bych od něj očekávala ![]()
Doktoři v téhle době stojí za hovno…já klukům v tomhle věku dávala už i……slýchávám minimálně 1× týdně -zkouším vše:)
Me se ma narodit mala za 7tydnu a uz mi pritelova mama diktuje co a jak.Na roce by mi ji cpala zele bonbony, marsmelouny, buchtami atd…chci mit rezim jako mas Ty
Hold, pokud ti ona porusi, tak to male veznu…a at se vzteka tchyne jak chce…MOJE DITE, MOJE VYCHOVA, MUJ REZIM…pokyd to nebude respektovat, nebudu jezdit ![]()