Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahojky všichni, mooooooc prosím o radu.
Bydlíme s přítelem v baráčku s jeho maminou, každý máme svůj hlavní vchod, ona spodek a my vrch. (podotýkám, že ona bydlí u nás).
Jenže uvnitř je ještě vchod přes kotelnu jak k ní tak logicky k nám.
a problémy?
PRVNÍ PROBLÉM:
Skoro 20 let už žije sama, takže nějaké soukromí ji asi nic neříká, takže si zvykla chodit k nám přes kotelnu a to tak, že k nám vleze dole do chodby, kde je i náš hlavní vchod (potom vedou schody na horu) a až už tam u nás je dole pod schody, tak na nás začne volat,,můžu"? Když se neozýváme, tak volá, dokud se prostě nedovolá. Nechápu proč nemůže jít hlavním vchodem, normálně zazvonit, jakoby k nám šla na návštěvu, když by jsme bydleli někde jinde. A problém je takový, že ač jsem povaha že si nenechám nic líbit a dokážu být pěkně zlá, tak prostě nějak k té rodině mi to nejde, dusím to v sobě, přítel to nějak neřeší, vždy si mě pouze vyslechne, řekne, že ji něco řekne a stejně nioc. Poraďte jak slušně ji dát najevo, aby používal hlavní vchod a nechodila si k nám, kdy se ji zachce. nebo ano, ať jde, ale ať zazvoní.
DRUHÝ PROBLÉM:
Máme pejska (MY s přítelem), když jsme na zahradě nebo tak nějak pospolu s „tchýní“, tak mu vždycky cpe piškoty a vše možné co ji od plotny spadne. Říkali jsme ji, že dětský piškot dostává pouze za odměnu nebo raz za čas, jenže ona ho tím krmí skoro denně a nejví mě dokáže NAS,,, když mu říká před nám,, Chceš piškotek, jooo, chceš, no pojď si pro piškotek" a my ji na to říkáme ne žádný piškotek, už toho měl dost a má ho jen za odměnu a ona stejně jde a dá mu ho… úplně nás ignoruje. No já protože nejsem k ní tak troufalá, tak mlčím.
TŘETÍ PROBLÉM:
Máme společnou zahradu a každá (přítel se do toho nemotá) úplně jiný vkus. Vchody máme cca 2 metry od sebe jenže ona si před ten svůj vchod naskládala asi 6 květínáčků v otřesném stavu s otřesnýma opelichanýma částěčně pokojovýma květinami a kaktusů nebo co to je, pohnilýma, květínáče 30let staré a ještě i s cedulkama(ne všechny) no a já se na to musím dívat a nevím, jak ji říct, aby to dala pryč nebo trochu zredukovala, že se to tam vůbec nehodí a je to šílené (fakt jak u staré babky, která nemá ani špetk uvkusu) do toho tam má okrasné růže a vše možné no prstě děs, ale je to před jejím vchodem a já nevím, jak ji to sdělit.
No a hlavní zahradu už naštěstí nějak začnám řešit tím způsobem, že se ji neptáme a konáme, prostě než jsme tam šli bydlet, tak měla zahradu typu okrasná a zahrádka(jako zeleninová), jenže mezi bramborama ji rostly kvítka atd,, vše co zasela)mrkenv, řepa, ředkvičky), tak ji nic nevzešlo, pže to nepřejednotila atd. takže to tam bylo jen zarostlé no děs a my jsem ji prostě řekli, že to chceme zatravnit, udělat pěkné posezení a sem tam nějaký keřík a něco okrasného, ona se naštvala a pak řekla, že si chce nechat aspon záhon s bylinkama, tak jsme řekli že jo, že to je v poho, že to upravíme pěkně a bude, jenže ona si do toho záhonu zasadila zase tu její mrkev, kterou stejně nejí, cukety, ředkvičkyx no vše možné a zvětšovala a zvětšovala, ale proti tomu už jsem se nějak obrnila, zbytek jsem zatravnila a zbylý zbytek zatravníme teď jak si vše sklidí(jestli teda sklidí).
No a mohla bch povídat dál, ale to už jsou takové (zatím) prkotiny.
A předem MOOOOC děkuji za vaše názory!
P. S. to ještě nemáme děti.
Ad 1. problem: Maminko, prosim Vas byla byste tak hodna a navstevovala nas hlavnimi dvermi? Dekuji. Pokud to nezabere, tak proste nejak zamknout ten pruchod.
ad 2. problem: Nedavejte psovi, prosim, piskoty. Je v tom cukr, bude mit vykuleny oci. ![]()
ad 3. problem: Sorry, ale jak si vede svoji vlastni zahradku, do toho ti vubec nic neni.
Se zahrádkou musíš najít kompromis, nemůžeš ji všechno sebrat, co z toho posezení má?? Chodí ji nějaká návštěva? Mé babičky je to jediná radost a aktivita ikdyž tvá tchýně s tím nic nedělá, tak občas si do toho snad rejpne a něco zasadí jak říkáš. S vchodem pokud ti to nejde normálně říct tak bych to tam zamčela aby se tam nedostala a nechala ju hulákat tak dlouho dokud by nepřišla hlavním vchode a pak dělat jeeee ty si volala, já tě vubec neslyšela, tak radši choď hl. vchodem, zvonek uslyším určitě… S kytkama bych to udělala rázně, až bude venku bouřka, jdi ven a shoď je na zem, kofliky se rozbijí a ráno je zasaďte do lepších a kytky nějak uprav, nebo rovnou vyhoď a zasaď ji tam lepší… a pokud se vrátím k záhonku, normálně ji ten záhonek oploť ( takovým tím okrasným dřevem) a nebude to ani vidět…
@Haninaaa
chápu u nás ne tchýně, ale tchán - u nás to není můžu, ale „SPÍTE“
a chlap mu odpovídá - „jo spolu“ kolikrát tomu tak opravdu je
![]()
Piškoty jsme odbourali
jsem byla dost nepříjemná a nekompromisní, neb pes se vždy ![]()
A třetí..kytky měl do loňska-nestaral se o ně a děs běs tak mu chlap dal jasně najevo že tohle ne. letos tu neudělal nic a je klid ![]()
Pokud de o psa, tak my jsme to udělaly tak, že jsme s ním odjely jakoby na veterinu a přijely se slovy, že má zničený žalůdek a je na kapačkách… (zatím nám ho hlídala kamarádka) a už se nikdy neopakovalo, že by mu něco strčila…
Posezení? ona žádné nemá, to tam právě chceme vybudovat, sedí venku, jen když kouří a to si vytáhne před vchod 100let starou stoličku a sedí na ni. A nikdo k ní nechodí, přátelé nemá žádné!!! a to opravdu. A
Sepishka, vím že mi do toho nic není, je to před jejím vchodem, ale vadí mi to k nám nesustále někdo jezdí a já se za to normálně stydím!!!
Co se týká vchodu, normálně bych ji poprosila, zda by mohla chodit hlavním vchodem a cinknout, jelikož ji pokaždé neslyším, u kotelny bych zamkla a bylo by. Pokud jde o psa, tak bych jí řekla, že bude mít takové a takové zdravotní problémy, protože už jsem se na to informovala u doktora. No a kytky? Jako shodit jí květináče jak tu padlo, mi přijde tak ubohý řešení, že bych se musela stydět. Kup jí k narozeninám nějaký pěkný truhlíky. Nebo jí to normálně řekni, že ty stávající nejsou pěkné a že jí koupíš nové a společně je přesadíte. Jinak s posezením to bylo myšleno tak, že z toho posezení asi nic moc mít nebude, ale že ráda opečovává svojí zahrádku. Takže tam vyčleňte místo na to její pěstování a to jí tam prostě nechte. A ten malý plůtek není vůbec špatný nápad, navíc to bude vypadat pěkně ![]()
Kotelnu bych zamkla, kdyby se ptala proč, tak bych jí to normálně vysvětlila. Co se týče psa, tak tady bych už asi řvala…ale můžeš ještě udělat kompromis, že mu ty piškoty nedávej, když víš, že je dostane od tchýně. A zahrádku moc neřeš, na jedné straně ji nechte, ať si pěstuje, nemůžete jí vše sebrat, na druhé straně kdyby mě už ty její květináče žraly, jednoho krásného dne bych je přesadila osobně, staré a hnusné vyhodila a poprdeli.
S tym vstupom, normalne by som zamkla pokial to je aspon trochu mozne ![]()
S pejskem neporadim, nemam skusenost
Ale uprimne do toho co ma pred vchodom ta nic neni, akoze tebe chodi navsteva tak sa ti ma prizposobovat? Co keby ona vyzadovala to iste po tebe? Aby si tam mala kytky v kvetinaci? A navstevy? Je to jej cast zahradky, ty mozes ponuknut krajsie kvetinace a cakat ci ich prijme. Ako byt ja na jej mieste s mojou povahou tak to by zacal boj ![]()
když ona mu ty piškoty dává schválně, je to takový malý naschválníček, my ji prostě řekneme, ne žádný piškot a ona jde a dá mu ho a to ještě před náma…uááááááá ![]()
A tu zahrádku? neopečovává, kdyby jo, tak bych ani necekla, a fakt to oddělila třeba tím plotem, ale ona se o to vůbec nestará, vše zaplevelené(jo, možná tak 1×do měsíce do odplevelí) a ona ten čas má, ne radši sedí u telky, proto nechápu, proč tto tam pěstuje. Ona je schopná tam nechat narůst i 2 metrovou trávu, sekačka ji vůbec nic neříká, prostě nezájem, ale hlavně, že tam má něco zasetého…
@Haninaaa protože si neuvědomuje důsledky toho, když psa těma piškotama nadměrně krmí. Proto bych jí nakukala nějaký problémy, které bude mít, neříkej, že by jí to bylo jedno. Ten záhon bych jí tam nechala, oplotila a uvidíte. Když to bude někde v koutku zahrádky, tak by mě to asi netankovalo, ať se o něj stará, jak uzná za vhodné.
A co by jste ji řekli na to, když si za krásného slunečního dne, vytáhne na zahradu kusy koberců a začne si je tam jakýmsi saponátem čistit, přímo uprostřed zahrady ona nemůže prostě udělat pár kroků navíc a vyčistit sei je teda vzadu za barákem, kde to tam je ještě neuprvenéa a nedodělané(když už to musí čistit na zahradě)… ![]()
Co když má pocit, že tu zahradu chcete jen pro sebe a ona tam pak nebude moci nic? Že si tím záhonkem chce udržet alespoň část?
A ty květináče bych buď neřešila, nebo si s ní udělala „zahradní den“ a přesadila ty kytky do lepších. Nevím, ale pokud bych byla na jejím místě a někdo by mi chtěl vzít záhonek a diktovat, jaké mám mít květináče, tak bych se tam pak bála i prdnout
Ale neber to špatně, jen moje dojmy ![]()