Jak se stavíte k tykání?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
12587
8.7.14 17:38

Jak se stavíte k tykání ?

Ahoj maminky!

Zakládám diskusi spíš jen tak pro zajímavost… otázka zní, jak se stavíte k tomu, když vám někdo cizí tyká (myslím teď, když jsme již dospělé ženy :mrgreen: )? Urazí vás to? Nebo to přejdete?
A tím „cizí“ myslím jak úplně cizí lidi, které vidíte poprvé v životě nebo i někdo, koho třeba i trochu znáte, ale nehodí se, abyste si tykali.
Mně se občas stává, že mi třeba prodavačka v krámě tykala. Docela mě to pokaždé naštvalo a ohradila jsem se. Tak nějak mi to připadá jako vyjádření neúcty nebo jak to říct.
A nedávno se mi stalo, že jsem šla s mými dvojčaty na oběd a potkala jsem pár učitelů ode mě z gymplu. Podívali se na děti, prohodili jsme pár frází a bylo zajímavý, že mi všichni začali vykat, vzhledem k tomu, že jsem už nějakej ten rok ze školy pryč a navíc s dětma, až na jednu učitelku, která mi stále tykala a já jí vykala. :D Přišlo mi to od ní…divný. :-)

Jak to berete vy? :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
26270
8.7.14 17:41

Záleží kdo tyká, jestli mi je ten člověk hned na první pohled sympatický, ale také jsem raději, když mi někdo vyká. I já si docela dlouho zvykám, když mi je nabídnuto tykání, než se s tím sžiji.
Ale zase třeba působíš mladě a pohodově, tak se lidé s tebou cítí dobře a přejdou hned k tykání. To, že se to moc nesluší je věc jiná :).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
jahuhudka
8.7.14 17:42

Mně už dlouho nikdo netyká :? :lol:

• Citovat
  • Upravit
3549
8.7.14 17:43

Já toto neřeším. Pokud mi tyká někdo cizí, jako tobě prodavačka, tykám ji taky. Mě by zas příšlo divný, kdyby mi učitelé začli vykat, když mi osm let tykali.

Pokud by byl někdo drzý a neznali bychom se, taky se ohradím, ale tykání nebo vykání se mě nijak nedotýká.

Příspěvek upraven 08.07.14 v 17:44

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
8.7.14 17:43

Záleží na situaci. U prodavačky v krámě by mi to přišlo divný. Od učitelky ze střední ne (po maturitě nám spoustu učitelů nabídlo tykání).

• Citovat
  • Upravit
Uju
6750
8.7.14 17:44

No, pokud mi někdo Tykne v dobrým prostě jen při nějakým nedůležitým rozhovoru, tak to přejdu a nevadí mi to. Ale určitě bych se ohradila kdyby byl rozhovor vážný a nějak nepříjemný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7904
8.7.14 17:44

Od úplně cizích lidí by mě to urazilo a upozornila bych je, od učitelů, známých mých rodičů a dalších lidí, co mě znali jako dítě, by mi to nevadilo. Jinak dost často tykání nabízím, ale taky ne úplně všem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6100
8.7.14 17:45

Od učitelky bych to neřešila, od vyloženě starých lidí také ne. Ale jednou si na mě otevřela hubu jedna bába ani už nevím za co, at tak to jsem jí rychle usměrnila. Když se člověk chová slušně nejde o to jestli vyká nebo tyká. Někdy mám problém vykat člověku, který je očividně stejně starý jako já. A naopak tykat si s někým kdo je podstatně starší, třeba tátovi mého bývalého, jsem se tykat nenaučila i když mi to léta nabízel :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1179
8.7.14 17:48

Pokud mi tyká někdo cizí, třeba v tom krámě, tak mi to přijde blbý. Ale zase nemám povahu, abych tykala taky. Takže to přejdu.
Ale vůbec mi nevadí pokud mi tykají babinky v práci (jsem zdr. sestra). To naopak, přijde mi to milý. Když k tomu třeba přidají děvenko :) A u asiatů ve večerce mě to netankuje vůbec :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20767

Záleží na situaci, na akcích, v barech, klubech bych se za vykání urazila, připadala bych si stará. Ale jinak od cizích lidí někde na ulici, v obchodě apod. mi tykání vadí, přijde mi to neslušné, jsem sice mladá, ale už jsem si zvykla, že mi většina lidí vyká a když někdo ne, tak je to takové divné :nevim:

EDIT: Ale nikoho za to neusměrnuju :D

Příspěvek upraven 08.07.14 v 17:49

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2997

Nikdo mi moc netyká, ovšem když už někdo, tak si to fakt užívá. třeba po porodu jsem chodila na obvod na kontroly s krví, vlastně jsem tam byla už před porodem kolikrát (s oooobřím břichem), jednou tam se mnou dokonce byl i manžel a sestřička mi vytrvale tyká a říká holčičko :roll: když jsem pak sebou měla i malého v kočárku a ona na mě takhle, tak jsem si připadala, jak kdybych byla nějaká patnáctka, co si dítě spíchla někde na diskošce…i tak se tam tam na mě koukaly posedávající babičky v ordinaci :lol: mno…jsem ráda, že tam teď nemusím chodit :lol:
nedávno jsme zase stályn a ulici s kamarádkou, obě kočár s dítětem a nějaká paní nás „děvčata“…já nevím, je to divné. neurazila jsem se, usmála a slušně řekla, že jsme mladé paní :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
8.7.14 17:49
@Boudová píše:
Od učitelky bych to neřešila, od vyloženě starých lidí také ne. Ale jednou si na mě otevřela hubu jedna bába ani už nevím za co, at tak to jsem jí rychle usměrnila. Když se člověk chová slušně nejde o to jestli vyká nebo tyká. Někdy mám problém vykat člověku, který je očividně stejně starý jako já. A naopak tykat si s někým kdo je podstatně starší, třeba tátovi mého bývalého, jsem se tykat nenaučila i když mi to léta nabízel :-)

tak s tím vykáním lidem v mém věku mám taky problém. A mýmu skoro tchánovi tykat nedokážu, i když mi to nabízel, ale skoro tchýni tykám úplně v pohodě. Stejně tak jsem se nikdy nenaučila tykat mamce mojí kamarádky ze základky, přitom moje kamarádka mojí mamce i teď v dospělosti klidně říká teto a tyká jí.

• Citovat
  • Upravit
74217
8.7.14 17:50

Záleží kdo mi tyká.
Když mi někdo mladší neznámá osoba vyká tak mě to rozčiuje, že nejsem tak stará :twisted: a říkám normálně mi tykej :D a třeba kolegové manžela někdo nabídl tykání a je starší no nejde mi to přes pusu a mi když starší chlapi vykají, je mi to takové nepříjemné no.

Na střední nám vykali učitelé běžně, i když jsme jim celá třída říkali, že není třeba, že si na to nepotrpíme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12587
8.7.14 17:52

@Gepardice Jasně, tak u Asiatů chápu, že je pro ně těžký naučit se česky (btw. myslím, že čeština musí být pro cizince nesmírně těžká) což teprve vykat. Moje cizí jazyky taky nejsou žádná sláva. Ale zas mi teda dost vadí takový ty babky co naopak týkají Vietnamcům. :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
rokris
8.7.14 17:55
@jahuhudka píše:
Mně už dlouho nikdo netyká :? :lol:

Mně furt. :mrgreen: Myslím, že záleží na tom, jak to člověk cítí. Neumím si třeba představit, že by mi měli vykat bývalí učitelé, tykají mi kamarádi mých dětí, ale taky mám lidi, kterým nedokážu tykat i když je mám moc ráda. :srdce: Oni to vědí a máme hezké vztahy. Tykání na internetu, úplně všude, jsem musela přivyknout. Vždycky si říkám, že mi třeba zrovna tyká někdo, kdo by ode mě kůrku nevzal. :mrgreen:

Příspěvek upraven 08.07.14 v 18:15

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová