Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@bjetuschka
Jo přesně, taky mi vadí, jak se běžně tyká Vietnamcům. Jako když k nim nemám úctu, tak tam ani nelezu. Spousta lidí je má za póvl, ale nakupuje u nich.
@Gepardice bohužel moje babička jim tyká. Když mi to jednou řekla, málem mě kleplo
Někdy z ní musím vydolovat důvod, co jí k tomu vede ![]()
@Gepardice píše:
@bjetuschka
Jo přesně, taky mi vadí, jak se běžně tyká Vietnamcům. Jako když k nim nemám úctu, tak tam ani nelezu. Spousta lidí je má za póvl, ale nakupuje u nich.
Naprosto přesné.
Mi tykala moje zubařka nějak jsem to neřešila. Až jednou se mě ptala kolik mi je tak jsem ji řekla, že 26 a ona se mi strašně omlouvala, že si myslela, že mi je tak 16 ![]()
Ja davam prednost vykani, na tykani bych se ohradila. Ale zase jsem ucitel a nenapaflo by mne studentum vykat, pokud jsem jim najednou tykat. Ani deset let po skonceni skoly. Predpokladam, ze se ke mbe bude hlasit nekdo, kdo mne mel rad a tim padem mu to nebude vadit.
Prodavacka-divny ![]()
Ucitel ze stredni skoly-klidne
![]()
Jinak radsi kdyz mi cizi lide normalne vykaji
Ale kdyz s nim travim naky spolecny cas, tak radeji tykani ![]()
Občas mi tykají staří lidé, od těch mě to těší, od učitelů by mi to divné nepřišlo, od přibližně stejně starých lidí jako já, mě to zarazí a docela mi to i vadí, mám pocit, že vykáním udržuju odstup
, ale nijak to neřeším
@Gepardice píše:
@bjetuschka
netykám jim, ale myslím, že oni to nijak extra neřeší oni taky běžně všem tykají
@lukresia píše:
netykám jim, ale myslím, že oni to nijak extra neřeší oni taky běžně všem tykají
Pro ně to není tak samozřejmé rozlišit.
@rokris já vím, já taky to tykání vůči nim neschvaluju, na druhou stranu si ale zase nemyslím, že si z toho něco dělají
Také se přidám. Souhlasím, že kdyby mi tykal naprosto cizí člověk, tak mi to bude nepříjemné. Ani s prodavačkou, kterou denně výdám v samoobsluze by mi to nebylo příjemné. V prácí si skoro po čtyřech letech stále s některými kolegyněmi vykáme, vzhledem k tomu, že jsou starší rozhodně si jim nedovolím tykat. A jak to máte třeba s tykáním/vykáním s thyní a tchánem? S manželem jsme spolu už deset let a s tchánovcema si vykám a přijde mi to normální. Manžel zas spekuluje nad tím, proč mu moje mamka nenabídla tykání.
Až teď jsem si všimla, že téma tykání a tchyně je už níže ![]()
Příspěvek upraven 08.07.14 v 18:30
Nám tedy profesoři na gymplu vykali a vykají dodnes
Nechápu, proč by měli tykat…
Tyká mi ale například předseda našeho bytového družstva (pravda je asi tak o 50 let starší než já - mě je 34, stejně mi to vadí, ale nic jsem mu ze slušnosti neřekla
). U prodavačky bych se ohradila ale určitě.
@M-i-ch-e-l-l-e píše:
Také se přidám. Souhlasím, že kdyby mi tykal naprosto cizí člověk, tak mi to bude nepříjemné. Ani s prodavačkou, kterou denně výdám v samoobsluze by mi to nebylo příjemné. V prácí si skoro po čtyřech letech stále s některými kolegyněmi vykáme, vzhledem k tomu, že jsou starší rozhodně si jim nedovolím tykat. A jak to máte třeba s tykáním/vykáním s thyní a tchánem? S manželem jsme spolu už deset let a s tchánovcema si vykám a přijde mi to normální. Manžel zas spekuluje nad tím, proč mu moje mamka nenabídla tykání.
tak to s tchýní i tchánem si od svatby tykám, manžel s mýma taky, to by mi přišlo divné, přece jen je to „rodina“, i když vyvdaná.
Tak záleží na hodně okolnostech, hlavně na věku.
Nedávno se mi stalo toto:
Jedna ženská tady z města(věk 30-35),známe se tak od vidění, když jsem se stěhovala od našich, ona se zrovna stěhovala do bytu vedle se svým přítelem. No potkaly jsme se a já(22)jí pozdravila první(Dobrý den) a ona mi obratem odpověděla Ahoj!
No tak já povídám: „Aháá no tak ahooj no“ a zasmála jsem se ![]()
No a ona si druhý den stěžovala mé mamce, jak jsem nevychovaná ![]()
Tak jí mamka odpověděla, že já už jsem ale dospělá, vdaná a mám dítě ![]()
No ale stejně bych jí měla prý říkat Dobrý den
![]()
No moji tchánovci jsou o více jak deset let starší než moje mamka, takže asi i proto mi to přijde normální, že jim vykám. Samozřejmě, že oni mně tykají i moje mamka manželovi.