Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Tak od prodavačky mi to tykání přijde divné, u profesorů normální. Ale co mě zarazilo, že když jsem v těhotenství šla na preventivku k obvodákovi, tak mi začal najednou tykat, jako bych byla jeho stará známá
U cizích lidí jsem radši, když mi vykají. Ale co mě zaráží je to, že přítel si s mojí mamkou už roky tyká a má potencionální tchýně mi to nejspíš nikdy nenabídne, protože i svým tchánovcům vyká a to mi prostě přijde podivné, protože u nás v rodině si vždycky všichni tykali ![]()
@lucenka možná bych požádala někoho, ať mi jí představí a pak podle situace začít tykat/vykat. Třeba jestli jí tvůjmanžel tyká, tak bych asi taky začala s tykáním. Taky záleží, jak by na mě ta holka působila ![]()
@bjetuschka hele nevím, ale kamarádky vyspekulovaly teorii, že prý se se mnou cítil na stejné vlně se svým pivním pupíkem ![]()
@bjetuschka já už se tomu ted taky směju, ale v tu chvíli jsem netušila, která bije ![]()
Nějak to neřeším. Mě spíš vadí, když někomu nabídnu tykání a on stále vyká. Beru, že se ze začátku splete. Ale jak někdo psal, že tchán nabídl a nejde to, tchýni ano. To by mě dost vadilo, dotyčná dává najevo, že nemá zájem o sblížení, že je to člověk, kterého si nechci pustit blíž k tělu. Mě to nedělá problém i když mi nabídne tykání někdo podstatně starší.
@weyky Jí asi přijde podivné si tykat se snachou no ![]()
Taky tchýni vykám a jsem ráda, že je to tak. Vztahy v určitých úrovních se lépe udržují, pokud se vyká.
@jenny.fields to jo, ale někdy když už mě fakt rozčílí, tak si říkám, že by to s tím tykáním bylo snažší ![]()
@lucenka píše:
Holky a jak byste řešily následující situaci: Byli jsme s chlapem na svatbě jeho kamaráda. S tím kamarádem se znám, tykáme si, ale dlouho jsme se neviděli. Takže jeho nastavájící jsem viděla až po obřadu, kdy přijímali gratulace, kdy nebyl ani čas na nějaké představování (přišla jsem si docela blbě, gratulovat člověku, kterého vlastně vůbec neznám). A po zbytek večera jsem doufala, že s ní moc nepřijdu do kontaktu, protože jsem nevěděla, jestli jí tykat nebo vykat.
kamarádovi bych řekla ať nás seznámí,
byla jsem loni v podobné situaci na segřiné svatbě, ona tam měla spoustu cizích lidí s práce co neznám, ale buď stejně staré nebo trochu starší, tak tam se neřešilo u štamprle se potykalo, ale pak tam měla staršího kolegu tak kolem 45 +- a to jsem nevěděla tykat, vykat co teda, tak jsem šla za segrou ať si to s ním vyjasní
že nevím jak ho oslovit, no a on pak říkal, že to s nad není možné, že mu chci vykat ![]()
Nesnáším tady ty situace, kdy prostě nevím jak oslovit.
@weyky píše:
@jenny.fields to jo, ale někdy když už mě fakt rozčílí, tak si říkám, že by to s tím tykáním bylo snažší
No právě…ono se hůř říká Vy kr… než ty kr… ![]()
@bjetuschka cizí lidi by si měli vykat a hotovo (dokud starší nenabídne tykání) je to ZÁKLAD SLUŠNOSTI který ale ne všechny doma asi naučili…mě to vždycky připadá, jako kdybysme spolu pásli krávy
spíš zajímavá situace se mi stala, když jsem pracovala jako nadřízená v práci, kde jsme si se všemi vykali a pak, když jsem otěhotněla jsem se setkala s holkou z naší práce (o pár let starší) a vykaly jsme si dál…pak jsem to musela rozseknout já - nejdřív jsem čekala, jestli mi nabídne tykání ona (z hlediska věku) ale ona zas očividně čekala na mě (pořád starý zvyk z toho, že jsem byla ve vyšší pozici v práci
)
Po mě chce manželova babička abych jí tykala a já toho prostě nejsem schopná, trvá to už snad dva roky, že mi pokaždý říká, že jí mám tykat, je mi to trapný - prostě jsem tak nějak vychovaná k úctě ke starším a k tomu tykání teda fakt nepatří. Teď naposledy mi dokonce řekla, že ji teda asi nemám ráda, když jí nechci tykat. Jsem z toho už nešťastná a dokonce se vyhýbám tomu ji vidět, abych to zas nemusela poslouchat.
S tykáním nemám problém, byly doby, kdy jsem si připadala strašně stará, když mi někdo vykal
Ale to už bude asi dávno
![]()
Nesnáším, když si s někým potykám a on stále vyká… Párkrát se splete, budiž, ale pokud stále vyká, přijde mi to trapné a vykám opět také.
Tchyni s tchánem vykám od začátku, už si ani po těch letech nedovedu představit tykání ![]()
Manžel mým rodičům tyká, mají moc hezký vztah.
Lehce jsem se pozastavila, když jsem loni z pozice vedoucí už po pár dnech přijala jednoznačný návrh na tykání od svojí podřízené, ale vzhledem k věkovému rozdílu (má syna o rok mladšího než jsem já), jsem tedy rozpačitě přijala, ale nelituji, je to super ženská a kolegyně ![]()
Holky a jak byste řešily následující situaci: Byli jsme s chlapem na svatbě jeho kamaráda. S tím kamarádem se znám, tykáme si, ale dlouho jsme se neviděli. Takže jeho nastavájící jsem viděla až po obřadu, kdy přijímali gratulace, kdy nebyl ani čas na nějaké představování (přišla jsem si docela blbě, gratulovat člověku, kterého vlastně vůbec neznám). A po zbytek večera jsem doufala, že s ní moc nepřijdu do kontaktu, protože jsem nevěděla, jestli jí tykat nebo vykat.