Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Teda zírám, že Vám tu stačí třeba 4 šanony. Já jich mám asi 11 myslím a všechny nadité k prasknutí… Mám šanon na osobní dokumenty, kde je oddací list, rodné listy, zdravotní zprávy, pasy a podobné důležitosti pohromade, kdyby hořelo, vím že stačí popadnout ten jeden s nejdůležitějším. Pak mám šanon k domu (smlouvy, faktury, projekty..), k bytu, na bankovní účty, na úvěry a hypo, k autům, k pracovním věcem, na faktury a záručáky, ke školám, k pojištěním a jeden na zrušené smlouvy a pojistky, kam přesouvám ty neaktivní věci co chci zatím archivovat..
A pak tedy sanony na moje a muzovo učetnictví ale to nepocítám to je pracovní
Řešim to stejně, jako v práci. Tzn. šanony, rozřazovače, na záručáky/účtenky dělám hned kopie a scan a dám do desek.
Máme s mužem každý svou půlku šuplíku, já mám několik průhledných desek - v jedněch rodné listy, maturitní vysvědčení, oddací list… V dalších pracovní věci (většinou co zaměstnavatel, to jedny desky, zvlášť mám ještě evidenční listy důchodovýho zabezpečení), různý smlouvy (telefon a banka) mám v původních deskách. Účtenky házíme na jedno místo (krabička a její blízké okolí - neb faktury z e-shopů jsou velikosti A4) a jednou za čas (cca rok) se jima proberu a nejstarší povyhazuju. Ani jeden z nás teda nikdy nepodnikal, tak nám každýmu ta půlka šuplíku akorát stačí.
@růžový achát já si nechávám obojí, originál si k té kopii přicvaknu (originál se většinou používánám termopapíru vybělí do pár měsíců) a scan mam spíš jako zálohu, kdyby něco ![]()
Jinak to u mě není ani tak o vůli k důslednosti (ale vlastně jsem detailista), ale o tom, že jsem lenoch a nesnáším trávení času nad zbytečnostmi. Tím pádem všechno má své místo, tim pádem i poslepu člověk ví, kde co má a nemusí převracet půl bytu kvůli nějakýmu papíru. ![]()
Mám 2 šanony k baráku (smlouvy, záručáky, faktury ke stavbě), pak krabici na účtenky spotřebního zboží (boty, dražší šaty, mixér, TV..) - tu jednou za rok proberu (odspodu) a vyházím, co je po záruce.
Pak mám krabici na účty do podnikání, tu probírám před daněma
. K podnikání mám na každý rok 2 šanony od účetní - jeden důležitý (s doklady od sociálky, pojištění, finančáku)- ten schovávám na věky a jeden míň důležitý (účty, faktury) - ten vyhazuju po 10 letech.
Pak jednu skříňku, kam dávám v deskách různé smlouvy (pojištění, nemovitosti,…), vysvědčení, doklady k autům, psům a tak.
Pak má manžel šuplík, kam mu házím věci, co nevím, co s nimi (nepřijdou mi důležité natolik, abych je založila) - ať si to probere sám.
No a pak mám průběžně haldu věcí k vyřízení na stole
(občas se mi ji podaří částečně probrat a rozházet do výše zmíněných složek).
Jinak spoustu faktur mám elektronicky - ty netisknu, spoléhám na to, že je mám v emailu. Účtenky nekopíruju, ty 2 roky na záruku ve tmě (v krabici) přežijou. DO podnikání mi je kopíruje účetní.
@růžový achát píše:
Je to tedy o velké sebekázni prostě, no musím začít být na sebe ještě přísnější! Zajíma mne když jdete s těmi ofocenými ( scan) záručáky a účtenkami @Lama Lama @Esufi někam reklamovat je to v pohodě? Asi se ptám jako poloblb, ale zda se mi to byt skvělý napad mít vše v elektronické podobě, když už jsem volila ty piráty
Zatim všechno pohodě. Hele, já jsem v tomdle držka, takže ikdyby něco namítali, tak věřim, že zbořim prodejnu a pošlu na ně hordu právníků, kdyby byl problém jen v papíru, jestli orig. nebo kopie.
@ppalea píše:
Teda zírám, že Vám tu stačí třeba 4 šanony. Já jich mám asi 11 myslím a všechny nadité k prasknutí… Mám šanon na osobní dokumenty, kde je oddací list, rodné listy, zdravotní zprávy, pasy a podobné důležitosti pohromade, kdyby hořelo, vím že stačí popadnout ten jeden s nejdůležitějším. Pak mám šanon k domu (smlouvy, faktury, projekty..), k bytu, na bankovní účty, na úvěry a hypo, k autům, k pracovním věcem, na faktury a záručáky, ke školám, k pojištěním a jeden na zrušené smlouvy a pojistky, kam přesouvám ty neaktivní věci co chci zatím archivovat..
Tak já mám těch šanonů ve výsledku taky víc, popsala jsem jen systém rotřídění. To je jasné, že některé věci postupně přibývají a je potřeba založit další šanon.
Mám takovou úřední krabici a v tom je všechno, co mám k doktorům, na úřady, prostě vše
Mám šanony - v nich eurosložky s popisky (plyn, elektřina, pojistka moje auto apod). Plus v šufleti 3 krabice s popisky 2015, 2016, 2017. Do nich strkáme účtenky nad 500kč /nižší sumy ne/. Na konci roku vyhodím komplet celou krabici 2015 a přelepím na 2018. Ušetří to dost času, nemusím to už znovu prohrabovat…
Já mám takovej ten kroužkovej pořadač a v něm euroobaly, jeden na RL všech a oddací list, další vysvědčení, další pracovní smlouva, další diplomy (myslím tím vošku, maturitu a tak) v další certifikáty k celoživotnímu vzdělávání. Pak máme šanon, kde má každý euroobal s lékařskýma zprávama, reklamní papírový desky z banky, k autu, telefony a pod. Daší šanon jsou věci k domu a pojistky (smlouva s vodárnama, smlouva s dododavtelem elektřiny, revize elektřiny,…) životní a důchodový pojistky. Další šanon je čistě manželovo podnikání, ale už nepodniká, má tam doklady o placení zdravky a socky, faktury a podobně.
No a poslední je kroužková vazba s euroobalama, kam dávám účtenky podle roku, kdy záruka končí. Dojdu z Lidla, mám tam elektroniku se zárukou 3 roky, tak zvýrazňovačem zvýrazním, nalistuju složku 2021, na papír, který je jako první v obalu napíšu co je to za věc a účtenku tam šupnu. Když pak něco potřebuju reklamovat, tak si přečtu papíry na složkách a z příslušnýho roku účtenku vyhledám. Když nadepsanej rok skončí, tak celou složku šlahnu do popelnice. COž mi právě připomnělo, že 2017 tam ještě sídlí, ráno ji vyhodím
na konci mám ještě pár euroobalů, kde jsou uznaný reklamace, kdyby to bylo po třetí, abych si stála za vrácením peněz a měla v ruce pádný argumenty ![]()
Tak jak to tak vidím, tak sem asi magor. Já mám volně dostupný účetní program RQ Money do kterého účtují veškeré účty od žvýkačky až po auto. Dále mám šanony na auta, každou osobu v domácnosti, byt, vyúčtování, banky, telefony a paragony. Ty zakládám dle měsíce a roku. Po dvou letech ty levné jako hadry a doplňky vyhazuju a ty drahé dávám do krabice dokud přístroj nedoslouží. Když něco řeším tak kouknu do programu a podle data poté do složky. Taky se průběžně dívám za co nejvíc platíme a tam poté redukuji náklady. Každý doklad, když něco koupíme tak hodime do krabice a jednou za měsíc to zaúčtuji a založím. ![]()
Ahoj, tak u nás fungují dva systémy
Ten první je, že jsme klienti air bank a oni mají v internetovým bankovnictví službu zvanou Šanon, kam hodně věcí scanuji a mám po ruce. No ale pořád jsem trochu stará škola mám i papírovou úschovnu, že
. Takže Dávám jednotlivé věci do fólií, pak do jednotlivých šanonů, potom do poměrně přehledného úložného boxu, který se vejde do úložného prostoru postele, takže takovýho super placatý - https://www.obalove-materialy.cz/…-mlecna-85-l no. Když něco opotřebuju, otevřu postel a je to ![]()