Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
V patek by se nemelo jist maso a hybat se zemi.
Docela fajn stranka:
https://www.ceskevelikonoce.cz/svaty-tyden/
Tak u nás to „slavíme“ komorně.. napeču perníčky a plecovníky, ozdobím velikonočně dům, nakoupím čokoládové vajíčka pro koledníky a upeču pořádného berana
manžel o velikonočním pondělí chodí na pomlázku, žijeme v takovém menším městě (něco jako vesnice) a dělá se to tu tak.. sousedi chodí, někteří popíjí a chtějí štamprli.. jinak koukání na pohádky a užívání si volna.. bohužel duchovně to neprožívám, jen si třeba připomenu zmrtvýchvstání Ježíše a tím to pro mě končí
(ale určitě dodržuji to, že se na Velký pátek nemá hýbat se zemí a jíst maso - to mám vžité ještě od babičky
)
@Anonymní píše:
Uvědomila jsem si, že Velikonoce jsme opravdu slavili jen když jsem byla malá. Pak se to hodně vytratilo… a mám už teď problém i si vzpomenout na veškeré tradice.Vím jen, že na Zelený čtvrtek má být špenát, jinak nevím, které dny se drží půst a co se má jíst…
Vzpomněla jsem si teď na beránka, kterého jsme x let nepekli a na nádivku.
Barví se vajíčka, doma se může udělat výzdoba, myslím že jsme dělávali chlebíčky, někdy se pekly perníčky. Mívali jsme ve váze kočičky. Doma byly sladkosti, co se dávali koledníkům a ujídalo se
Chtěla bych to obnovit a začít Velikonoce znovu pořádně slavit, na něco jsem zapomněla? Je mi teprve 23, ale pár let dozadu už se to u nás doma nějak moc neslavilo, nevím proč… jen jsem vždy dala taťkovi sladkosti, dostala jsem pomlázkou a to bylo asi tak všechno.
Na zelený čtvrtek jíme něco čerstvého zeleného, jinak nic. Ale zdobím si jarně byt.
Na Velikonoce se sjíždíme celá rodina, jí se nádivka, mazanec, kdo co upeče. Barví me vajíčka.
Na velikonoční pondělí pořádáme pro děti nadílku od vajíčka, hledají na zahradě (většinou jsme na rodinné chalupě) vajíčka a sladkosti. tak to bylo i v dobcáh mého dětství za socíku.
Pomlázky doma máme, jako dekorace. Nikdo se s nimi ale nemlátí. ![]()
Koledníci občas přijdou k těm, kdo v chalupě bydlí trvale. Na mne nikdo zatím pomlázku nevztáhl a na mou dceru taky ne. Nedovolila bych to. (Je to Vysočina a tam nás všichni znají, jasně že bych na velikonoční ponděí nejela mezi ty ožralé magory na Moravu…)
Pokud jsme v Praze, nikomu neotvíráme. Ale on nikdo ani nezvoní.
Něco zeleného na zelený čtvrtek. Babička upeče mazanec. Druhá babička pekla beránka, od té doby, co zemřela, pečeme beránka s maminkou. Občas jsme udělali velikonoční perníčky. U nás na vsi se chodí řehtat (chřístat), jako malý jsme také chodili. V pondělí se staví pár koledníků. Barvivem vajíčka a vyzdobíme dům. V pondělí jsem většinou u rodičů, vajíčka také barvíme s maminou. V bytě maximálně výzdoba a něco zeleného ve čtvrtek. V domě chci tradice také dodržovat. Jo a ještě se snažíme dodržet nerýpani v zemi a nevšení prádla v pátek.
Jo, kdyz jsem bydlela s nasima na vsi, tak se na zelenej ctvrtek jedlo neco zelenyho, udelali jsme jarni (ne vylozene velikonocni) vyzdobu, tatka pletl pomlazku a my barvily s mamkou vajicka, delaly se chlebicky, rezy - pro koledniky a mazanec. Koukaly jsme na pohadky a oteviraly kolednikum.
Ted ve meste neslavime nijak. Ja Velikonoce sama rada nemam, otocit se zadkem ![]()
Az se prestehujeme na male mestecko, kde stavime, tak uvidime. Mozna kvuli male, kdyz nekdo bude chodit, obarvime nejaky vajicka, ale zadny prehnany oslavy neplanuju. To volno je fajn, ale pondeli je pro me des
nejradsi bych nekam odjela ![]()
Moc je neslavíme, ty dny předtím vůbec ne. Bereme je jako volné dny pro rodinu, většinou vyrážíme někam do přírody, pokud je hezké počasí, což se teda ne vždy zadaří
Obarvíme pár vajíček, výzdobu máme minimální a spíš obecně jarní, než přímo velikonoční. V pondělí manžel s dětmi objede babičky a tetičky, zatím chodí dcera i syn, uvidíme, až budou starší. K nám nikdo nechodí. Já mezitím poschovávám na zahradě nadílku „od zajíčka“, to jsme zkoušeli teprv vloni poprvé, přijde mi to jako docela hezký zvyk a způsob, jak na Velikonoce něčím malým obdarovat i dceru, která vlastně na koledu nemá nárok
Odpoledne se sejdeme u mých rodičů na kafe a chlebíček, toť vše.
@Bábrdl píše:
Na zelený čtvrtek jíme něco čerstvého zeleného, jinak nic. Ale zdobím si jarně byt.
Na Velikonoce se sjíždíme celá rodina, jí se nádivka, mazanec, kdo co upeče. Barví me vajíčka.Na velikonoční pondělí pořádáme pro děti nadílku od vajíčka, hledají na zahradě (většinou jsme na rodinné chalupě) vajíčka a sladkosti. tak to bylo i v dobcáh mého dětství za socíku.
Pomlázky doma máme, jako dekorace. Nikdo se s nimi ale nemlátí.
Pokud jsme v Praze, nikomu neotvíráme. Ale on nikdo ani nezvoní.
Koledníci občas přijdou k těm, kdo v chalupě bydlí trvale. Na mne nikdo zatím pomlázku nevztáhl a na mou dceru taky ne. Nedovolila bych to. (Je to Vysočina a tam nás všichni znají, jasně že bych na velikonoční ponděí nejela mezi ty ožralé magory na Moravu…)
U nas na Vysocine tedy kluci s pomlazkou chodili a chodi…asi jina cast
pokud jen slohaji, neni to tak hrozny, ale nekdo reze, to jsou pitom.ci… ![]()
@Kukacka123 píše:
U nas na Vysocine tedy kluci s pomlazkou chodili a chodi…asi jina castpokud jen slohaji, neni to tak hrozny, ale nekdo reze, to jsou pitom.ci…
Tady taky někdo chodí ![]()
Ale za lidmi, které zná a kteří o to stojí. Když jsem byla mladá holka, občas se tu někdo o pomlázkový útok pokusil… Ale já jsem to zarazila.
Není to jako na Moravě, kde ožralej chlasník zmlátí každou, kterou potká. Ideálně bužírkou.
Jsem ze severnich Cech. Kdyz jsem byla mala, asi před 25ti lety, slavili jsme na vesnici Velikonoce hodne. Se vsemi tradicemi, koledniku chodil cely pruvod.. Pak jsme se přestěhovali do mesta a Velikonocim byl konec
Ted vetsinou upecu mazanec, koupim si nejakou jarni vyzdobu na stul a manzel s dcerkou si jdou zakoledovat k babickam. A to je tak vsechno.. Zadni koledníci ve meste nezvoni, ani v ramci jednoho baraku, nebo ulice..
@Bábrdl píše:
Tady taky někdo chodí
Ale za lidmi, které zná a kteří o to stojí. Když jsem byla mladá holka, občas se tu někdo o pomlázkový útok pokusil… Ale já jsem to zarazila.Není to jako na Moravě, kde ožralej chlasník zmlátí každou, kterou potká. Ideálně bužírkou.
Jo, to jsou paka. Zazila jsen i zapletenej jalovec do pomlazky a podobne ![]()
U nas na vesnici teda kluci chodili po holkach po vsech - drivavejc. Na me i mladsi i starsi…
Mne vubec nevadi, ze tohle zrovna upada ![]()
@Kukacka123 píše:
Jo, to jsou paka. Zazila jsen i zapletenej jalovec do pomlazky a podobne![]()
U nas na vesnici teda kluci chodili po holkach po vsech - drivavejc. Na me i mladsi i starsi…
Mne vubec nevadi, ze tohle zrovna upada
To mě taky nevadí tady.
Po všech z vesnice možná
, ale já jsme z Prahy
na vsi máme jen chalupu.
Ale co vím, tak v Čechách jsou lidi přeci jen v tomhle slušnější. I když jsou určitě výjimky.
Ale na té Moravě někteří ženskou zbijou, i když ji vůbec neznají. Prasata.
Přitom jestli je to cha cha taková švanda, proč si to neušetří pro ty svoje pištící galánky?
Zijeme v zahranici, prevzali jsme anglosaske zvyky a budeme se jich drzet. Velinkonocni pondeli nesnasim. Barvime vajicka a hledame na zahrade.
@Bábrdl píše:
To mě taky nevadí tady.
Po všech z vesnice možná, ale já jsme z Prahy
na vsi máme jen chalupu.
Ale co vím, tak v Čechách jsou lidi přeci jen v tomhle slušnější. I když jsou určitě výjimky.
Přitom jestli je to cha cha taková švanda, proč si to neušetří pro ty svoje pištící galánky?Ale na té Moravě někteří ženskou zbijou, i když ji vůbec neznají. Prasata.
Ja doufam, ze pak po nastehovani na mensi mestecko se to tam taky nejak hrotit nebude. Nebo se proste sebereme a odjedeme. Meli jsme s nasima jeden cas zvyk nekam vyjet na celodenni vylet, bylo to fajn ![]()
Asi tak, jsou ubohy ![]()
Libi se mi to hledani vajicek, zajicku pro deti…tak uvidime ![]()
Uvědomila jsem si, že Velikonoce jsme opravdu slavili jen když jsem byla malá. Pak se to hodně vytratilo… a mám už teď problém i si vzpomenout na veškeré tradice.
Vím jen, že na Zelený čtvrtek má být špenát, jinak nevím, které dny se drží půst a co se má jíst…
Vzpomněla jsem si teď na beránka, kterého jsme x let nepekli a na nádivku.
Barví se vajíčka, doma se může udělat výzdoba, myslím že jsme dělávali chlebíčky, někdy se pekly perníčky. Mívali jsme ve váze kočičky. Doma byly sladkosti, co se dávali koledníkům a ujídalo se
Chtěla bych to obnovit a začít Velikonoce znovu pořádně slavit, na něco jsem zapomněla? Je mi teprve 23, ale pár let dozadu už se to u nás doma nějak moc neslavilo, nevím proč… jen jsem vždy dala taťkovi sladkosti, dostala jsem pomlázkou a to bylo asi tak všechno.