Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Jo a jako malé holčiřky jsme ve skupině i se sestřenicema chodily po starých babičkách na té vesnici a říkaly jsme koledy. Měly jsme i pomlázky, nikoho jsem nebouchaly, jen jsme s nima přitom třepetaly
![]()
My jsme na severu na vesnici a koledníci chodí. Přestěhovali jsme se a už nás trošku i znají a vrací se. Kluci jsou slušní a nikdy mi neublíží, spíš jen naznačují. Nejvíc se u nás jde po stužkách na pomlázky 🙂. Jinak dělám výzdobu, peču mazanec, letos chci zkusit nádivku. A barvím vajíčka, koledníci mi je vždy chválí. Velikonoce máme spíš jako klidnější období, které můžeme strávit s rodinou a ideálně také pěkný výlet do přírody
My slavíme jen v pondělí. Předešlé dny jsou u nás běžné dny volna, které trávíme všichni společně. Akorát je tam malá příprava na to pondělí. Výzdoba bytu, peču mazance a beránky, bavíme vajíčka, manžel s klukama plete pomlázku. V neděli večer děláme bramborový salát jako na Vánoce, ale nemáme k tomu klasické řízky, ale ďáblíky. A vytahuju z mrazáku cukroví z Vánoc. Konečně se to dojí. V pondělí dopoledne chodí pánská část vesnice koledovat a děvčata jsou doma a otevírají koledníkům. Ti mladší dostanou vajíčko, kokino a ti starší panáka. Teda až na pár výjimek jako je můj chlap, ten dává přednost laskominám. My s dcerkou ještě každému z koledníků dáváme na pomlázku stužku. Odpoledne se karta otočí a zase se kluci schovají domu a malé a mladé holky lítají po vsi s petkami vody a hledají odvážlivce, kteří neutekli domů aby jim mohly dopolední výprask oplatit sprškou. Potom jdeme ke tchánovcům na zahradu, kde všechny děti z rodiny hledají nadílku ve formě sladkostí na zahradě. No a pak už jen několik dní jíme vajíčka
. Den je to pěkný, užijí si ho hlavně děti, ale i my dospělí, v naší rodině se ale pohlíží na Velikonoce jako na příchod jara a na pěkný den, nic duchovního.
Když si vzpomenu, jak moje kolegyně z Ostravska s nadšením líčila, že si porovnávaly modřiny
Přišlo mi, že má úplně vymytý mozek a nevidí, že to není normální.
Ale došlo na má slova, když jsem jí říkala, že její dceři se to líbit nebude
Ona jí tam vždycky na Velikonoce odveleče a pak je nasupená, že „si to neužila“ a „kazila srandu“ a „chová se jak Pražanda“. A to i když tam doopravdy mlátí (aspoň doufám) holky tak od deseti vejš. A ty menší snad jen symbolicky.
@Bábrdl
To se nedivím, mě by se také nelíbilo, kdybych odjížděla s modřinama!
@MichaelaHw píše:
@Bábrdl
To se nedivím, mě by se také nelíbilo, kdybych odjížděla s modřinama!
To jsem asi blbě napsala. Ta malá holčička neodjíždí s modřinama, alespoň myslím. Ale prostě ji „vyšlehají“ a ona není zvyklá. Nežije tam, už se narodila v Praze.
To o těch modřinách mi vyprávěla ta kolegyně z dob její děství a mládí. Že si je s kamarádkama porovnávaly.
Kdyz jsem byla mala tak na zeleny ctvrtek byla vzdy spenatova polevka, na velky patek bylo vetsinou postni jidlo (krupeto, pohanka) na bilou sobotu jarni kuratko S nadivkou, v nedeli kralik a v pondeli jehne. Pekly jsme beranka, slepici hnizdo, linecke pro koledniky ti nas tahali uz kolem sedme z postele, dostali vajicko, cokoladu, pro starsi byli panaky, chlebicky. U nas byla takova tradice, ze rano vychazeji s pomlazkou bez masle a kazda zena musela maslicku navazat, bydlela jsem na konci takze sychr, jednou k nam prisel jeden ozralej magor a pretahl me fakt silne
jinak v praze sem to nejak neresila, ted na vesnici udelam nejakou vyzdobu, obarvim par vajicek kdyby nekdo prisel a upecu beranka a to jehneci
Koupim drobne sladkosti, pripravim chlebicky a jednohubky. JM me bydliste a nikdo pod parou nas netrapi. Vetsinou chodi deti. Nekdy jedeme na vylet nebo travime u moji rodiny volno. Kde zrovna oslavime narozeniny deti, kdyz se vsichni sejdeme.
Letos si vubec netroufam odhadnout, jak to bude. Koupila jsem velka Kinder vajicka nasim a synovcum. Mame zamluvene dorty v rod. kraji, kde mam rodinu.
@Bábrdl
Aha
Já vyrůstala v Praze, ale na Velikonoce jsme jezdili k babičce, v Praze nikdy nikdo nechodil ![]()
Driv jsme delali mazance, jidase, velikonocni sekanou a barvili vajicka, zkouseli jsme ruzne techniky a delali vyzdobu. Ted uz nedelam nic. Kolednici u nas nechodi a celkove Velikonoce neslavime, jen jeden den se obvykle sejdeme u tchyne na obed. Ale ani tam se nekoleduje.
Velikonoce mimo jiné slavíme i návštěvou kostela. Letos to bude o to silnější, kvůli zákazu veřejných mší - pravděpodobně právě na Velikonoce by měli ten zákaz akcí zrušit, pokud to půjde dobře.
Jinak dělám jarní výzdobu, připravuju občerstvení, nakupuju sladké drobnosti pro koledníky. V neděli zvu na oběd rodiče. V pondělí chodí kluci koledovat. Nikdy jsem to nebrala jako že by mě (třeba jako dítě) někdo naschvál mlátil nebo ponižoval. A čím jsem starší, tím víc si těch návštěv mladších i starších koledníků vážím. Je to o symbolice, o tom, že si někdo udělá čas a staví se na chvilku " dat si štamprlu" a prohodí pár vět. Je škoda, že starší chlapi na to rezignují, ani si nepořídí pěknou pomlázku…
Ještě tip: pokud máte děti, hodně muzeí a podobných organizací dělá ukázky pletení pomlázek, kde si ji děti můžou vyrobit a odnést domů. Tak třeba to letos bude moct proběhnout…
Jo a ještě na Velký pátek chodíme na „Křížovou cestu“ do přírody. Dá se to spojit s výletem apod.
@Ijen to je právě škoda, že dospěláci na to kašlou. Kdyby to nějaký mužský u vás v rodině zavedl, určitě by to byl pro ženské moment příjemného překvapení. Že vitalita ještě existuje.
@kvetanak píše:
@Ijen to je právě škoda, že dospěláci na to kašlou. Kdyby to nějaký mužský u vás v rodině zavedl, určitě by to byl pro ženské moment příjemného překvapení. Že vitalita ještě existuje.
Manzel me treba vysloha kazdy rok - jemne. Kdyz se vidime s nasima, tak i tatka. Ale kdyby se vsichni chovali tak kultivovane a ohleduplne, asi mi to tolik nevadi. Ac to vystrkovani zadku ano
Ale po nekterych kolednicich bych mohla pocitat modriny, to fakt prijemne neni
pripadne prijdou nekteri naliti a maji blby kecy…na to fakt naladu ani chut to poslouchat nemam.
@Kukacka123 píše:
Manzel me treba vysloha kazdy rok - jemne. Kdyz se vidime s nasima, tak i tatka. Ale kdyby se vsichni chovali tak kultivovane a ohleduplne, asi mi to tolik nevadi. Ac to vystrkovani zadku ano![]()
Ale po nekterych kolednicich bych mohla pocitat modriny, to fakt prijemne neni
pripadne prijdou nekteri naliti a maji blby kecy…na to fakt naladu ani chut to poslouchat nemam.
Celé je to trapárna. I symbolicky, natož když ožralí pitomci zbijí každou, co potkají. ![]()
Já s tím nemám úplně takovou zkušenost. Jak se někdo pokusil jít na mě s pomlázkou (asi třikrát za život), nastal takový čardáš, že už to nikdo nezkoušel. Ale na mě nepůsobil žádný sociální tlak. Věděla jsem, že moji rodiče nremájí tu tradici nijak zvlášť rádi. A navíc jsem měla jako „Pražačka“ takový speciální status.
Ale vždycky mě zajímalo…Když tě někdo bil tak, že z toho pak byly modřiny, proč se naozvala?
Třeba ne tak razantně (hystericky
) jako já, ale nějak přiměřeněji. Je to v tom sociálním tlaku? Bála ses, abys „nekazila srandu“? Nebo ses bála, že by stejně nepřestal a mohl by tě zmlátit ještě víc?
Protože, co jsem pochopila z vyprávění. Tak na té Moravě tě klidně může vzít i „koledník“ i rukou, když se „bráníš“. Na dotazy, proč ses nebránila, mi někdy kamarádky říkaly, protože by tě zmlátil ještě víc. ![]()
@Bábrdl
Bábrdle, já chápu, že máš s tímhle nějakou blbou zkušenost, ale zas nepřeháněj. Přeci na Moravě existuje spoustu normálních lidí, a ty je hážeš do jednoho pytle.
A to, že máš zrovna trhlou kolegyni/kamarádku, neznamená, že takhle to mají všechny ženské ![]()