Jak spočítat daně - zda něco vrátí?

183
30.1.16 19:57

Jak spočítat daně - zda něco vrátí?

Je to momentálně aktuální téma a věřím, že se na to ptá více lidí. Koukala jsem na různé kalkulačky a nevím, co přesně kam zadat - respektive, zda tam psát třeba děti, když se sleva na dítě odečítá měsíčně, atd. Zda se vyplňuje pojištění placené jak zaměstnavatelem, tak i zaměstnancem? Co vše z výplatnic k tomu potřebuji? Daně udělají v práci, ale že bych měla trochu přehled, zda něco vrátí, či ne, pokud tomu někdo rozumíte.

Děkuji moc za rady ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
4700
30.1.16 20:06

Mně známá říkala, že od letošního roku platí změna, že kdo pracuje na dohodu o provedení práce a strhne se mu 15%, tak si pak může požádat o vrácení daně. Ale mechanismy, podle čeho někomu daň vrátí a jinému ne, neznám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
226
30.1.16 20:57

Dlouho jsem to nedelala, ale zkusim napsat, co vim. Vzdy jsem to delala manzelovi podle „potvrzení o příjmech“, co donesl z prace, tam je vse sectene a prehledne. Jinak deti se tam pisou, nekomu to davaji v praci na bonusech, nekomu ne a to by se pak melo vratit v zuctovani. Do dan. priznani se prave pisou i deti i vyplacene bonusy. Jinak prijmy, pojisteni, vse se scita dohromady. Pokud si platite zivotni pojisteni (v tom je ale letos zmena), penzijní (musi se platit urcita castka), uroky z hypoteky…vse se tam pise

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25179
30.1.16 21:03

@Simuleena Můžu se zeptat, v čem je letos změna ohledně odečtů na životní pojištění? Jinak pokud zaměstnavatel vyplácí děti průběžně na bonusech, tak při tom ročním zúčtování už ne? Letos nám vyšla nižší částka než loni a pátráme proč…a jediný rozdíl byl v těch bunusech na děti, letos jich bylo uvedených víc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
226
30.1.16 21:08
@pe-terka píše:
@Simuleena Můžu se zeptat, v čem je letos změna ohledně odečtů na životní pojištění? Jinak pokud zaměstnavatel vyplácí děti průběžně na bonusech, tak při tom ročním zúčtování už ne? Letos nám vyšla nižší částka než loni a pátráme proč…a jediný rozdíl byl v těch bunusech na děti, letos jich bylo uvedených víc.

Manzel tu mel ted pani z pojistovny a pry kdyz si to nechate dat do dan. priznani, tak se to do konce pojisteni nesmi ty penize vybrat. pokud bys je vybrala, pak musis vracet penize. Tak nejak to je, ale presne to rekne asi goole lip :) Manzelovi treba platili jen neco na tech bonusech, takze zbytek pak pri zuctovani. Takze je mozne, ze jste dostali vic na tom. Ja tomu taky moc nerozumim :) Manzel vzdy donesl ten papir, vzala jsem dan. priznani, zapsala to podle toho papiru a pocitala :) A kupodivu to vzdy vyslo :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25179
30.1.16 21:10
@Simuleena píše:
Manzel tu mel ted pani z pojistovny a pry kdyz si to nechate dat do dan. priznani, tak se to do konce pojisteni nesmi ty penize vybrat. pokud bys je vybrala, pak musis vracet penize. Tak nejak to je, ale presne to rekne asi goole lip :) Manzelovi treba platili jen neco na tech bonusech, takze zbytek pak pri zuctovani. Takze je mozne, ze jste dostali vic na tom. Ja tomu taky moc nerozumim :) Manzel vzdy donesl ten papir, vzala jsem dan. priznani, zapsala to podle toho papiru a pocitala :) A kupodivu to vzdy vyslo :lol:

Myslím, že tohle se týká penzijka. Já jsem myslela životko, tak tam asi změny nebudou…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
226
30.1.16 21:13
@pe-terka píše:
Myslím, že tohle se týká penzijka. Já jsem myslela životko, tak tam asi změny nebudou…

Ona mu to tusim rikala k zivotku. Bylo to i na papirech napsano, co mu prisly z pojistovny (zivotka ma dve) a studovala jsem obe dve. Penzijko ma jen jedno a odjinud. Jdu to zkusit vygooglit :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tunrida
30.1.16 21:19
@pe-terka píše:

Nevim, jak penzijniho, ale zivotka se to tyka urcite a uz davno, neni to zadna novinka.

• Citovat
  • Upravit
8112
30.1.16 21:22

@Simuleena : to životní už je změna z lonska, nápisů to trošku polopate ( nebude to přesná formulace ): kdo z toho pojištění nechce do konce pojištění vybírat, tak může uplatnit do daní, a kdo si ti chce vybrat dřív/část dřív, tak nemůže uplatnit. Ten papír jsem podepisovala už koncem roku 2013 a platí to od roku 2014.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
226
30.1.16 21:26
@myskalucka píše:
@Simuleena : to životní už je změna z lonska, nápisů to trošku polopate ( nebude to přesná formulace ): kdo z toho pojištění nechce do konce pojištění vybírat, tak může uplatnit do daní, a kdo si ti chce vybrat dřív/část dřív, tak nemůže uplatnit. Ten papír jsem podepisovala už koncem roku 2013 a platí to od roku 2014.

Jo, tak nejak jsem myslela, ze to s tim je…ale to, ze uz to funguje tak dlouho netusim :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8112
30.1.16 21:30

@Simuleena : tak kecam, je to od 2015 :oops:, 2014 jsem to podepisovala a 2015 uplatňovala :oops: ( ach jo, to je ten mozek na RD :oops: )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
183
30.1.16 21:51
@Simuleena píše:
Manzel tu mel ted pani z pojistovny a pry kdyz si to nechate dat do dan. priznani, tak se to do konce pojisteni nesmi ty penize vybrat. pokud bys je vybrala, pak musis vracet penize. Tak nejak to je, ale presne to rekne asi goole lip :) Manzelovi treba platili jen neco na tech bonusech, takze zbytek pak pri zuctovani. Takze je mozne, ze jste dostali vic na tom. Ja tomu taky moc nerozumim :) Manzel vzdy donesl ten papir, vzala jsem dan. priznani, zapsala to podle toho papiru a pocitala :) A kupodivu to vzdy vyslo :lol:

A co vše jsi tam psala? Výdělek, kolik zaplatil daní, pojištění, všechno? Já se právě v té kalkulačce moc nevyznám a vyjde to pokaždé jinak. Jestli děti psát či ne, atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
226
30.1.16 21:57
@EmmaSwan píše:
A co vše jsi tam psala? Výdělek, kolik zaplatil daní, pojištění, všechno? Já se právě v té kalkulačce moc nevyznám a vyjde to pokaždé jinak. Jestli děti psát či ne, atd.

Do dan. priznani se pise vydelek, potom zaplacene pojisteni, pak ty uroky, pojistky atd. a vyjde ti zaklad dane a z toho pak spocita 15% dan. A od te dane se pak odecitaji ty deti…ty se tam napisou(ty castky, co jsou dane zakonem), pod tim nekde je kolonka na vyplacene bonusy a pak podle toho, jak je to tam napsane se to scita a odcita a vyjde bud preplatek nebo doplatek. Nevim, jak na tech kalkulackach, toto jsem popisovala postup toho ruzoveho danoveho priznani, co se dela rucne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
183
30.1.16 22:03
@Simuleena píše:
Do dan. priznani se pise vydelek, potom zaplacene pojisteni, pak ty uroky, pojistky atd. a vyjde ti zaklad dane a z toho pak spocita 15% dan. A od te dane se pak odecitaji ty deti…ty se tam napisou(ty castky, co jsou dane zakonem), pod tim nekde je kolonka na vyplacene bonusy a pak podle toho, jak je to tam napsane se to scita a odcita a vyjde bud preplatek nebo doplatek. Nevim, jak na tech kalkulackach, toto jsem popisovala postup toho ruzoveho danoveho priznani, co se dela rucne.

Díky, mám právě vypsán výdělek, pojištění od zaměstnavatele a kolik se dala daň za ten rok - kde je teda už odpočítána sleva na poplatníka a dítě. Tak pak nevím, jestli i tak ty děti psát, no :nevim:

Jinak je k tomu penzijko, školkovné a hypotéka :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25179
30.1.16 22:09
@Tunrida píše:
Nevim, jak penzijniho, ale zivotka se to tyka urcite a uz davno, neni to zadna novinka.

my máme životko, kde se nespoří, proto se mi to prvně nezdálo…Až pak mi došlo, že někdo to má jinak :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák