Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
To spí po obědě a zas v 5 lehne??
4 letá? To bych řešila s dr. A pokud nespí po obědě, tak bych to vrátila a ať se teda prospí, ale pak ještě vstane.
A proc nevyjedete o vikendu na ten vylet v 8-10 a do 5 doma? Co je za problem?
@Cuddy. Problém je, že po obědě se musí spinkat. Tudíž pokud jsou 2 a ona ještě aspoň na hodinu nespala bude celou dobu protivná, vztekla, ukňourana a ubrecena. Což se s ní pak opravdu nedá vydržet
Obavala bych se, jestli dcera nema nejaky zdravotni problem-4 lete dite spici po obede a v pet dobrovolne zalezajici do postele je hodne abnormalni
jinak my jsme akcni rodina a urcite bysme kvuli jednomu lenochovi/ospalcovi/protivovi nerusili vylety a akce. Poridila bych ji krosnicku a pokud by na vylete potrebovala vazne nutne spat, tak v ni. Pripadne na dece. Ale resila bych ji predne s lekarem. Pokud takhle stare dite „nechce chodit, ale spinkat“, muze se jednat o nejaky neurologicky problem.
Aha. A v aute usne? Treba i driv nez po obede? Ze by se jelo nekam autem, po ceste si zdrimla a do peti zpatky?
@Anonymní píše:
@Cuddy. Problém je, že po obědě se musí spinkat. Tudíž pokud jsou 2 a ona ještě aspoň na hodinu nespala bude celou dobu protivná, vztekla, ukňourana a ubrecena. Což se s ní pak opravdu nedá vydržet
Jestli je taaaak strasne unavena, ze nemuze tapat, dej ji do stinu deku a dobrou.. Vy si zatim muzete neco zahrat se starsim ditete. Delala jsem to tak bezne, kazdy tyden nekolikrat. Ovsem tak maximalne do 2,5 let veku mladsi dcery, pak uz ji prisla zabava prednejsi, nez nejake spani… ![]()
@unuděná píše:
Obavala bych se, jestli dcera nema nejaky zdravotni problem-4 lete dite spici po obede a v pet dobrovolne zalezajici do postele je hodne abnormalnijinak my jsme akcni rodina a urcite bysme kvuli jednomu lenochovi/ospalcovi/protivovi nerusili vylety a akce. Poridila bych ji krosnicku a pokud by na vylete potrebovala vazne nutne spat, tak v ni. Pripadne na dece. Ale resila bych ji predne s lekarem. Pokud takhle stare dite „nechce chodit, ale spinkat“, muze se jednat o nejaky neurologicky problem.
Ale ona nespi az tak moc, jen to ma posunute. Vlastne jako ja
Ja jsem rada, kdyz spim do peti. Akorat uz nepotrebuju tak dlouho, takze usnu v devet, ale jestli spi od osmi do peti, to mi neprijde abnormalne moc.
A to bys mela videt me, kdyz musim byt nekde vecer pres devatou. ![]()
@Lenka_Hal píše:
Ale ona nespi az tak moc, jen to ma posunute. Vlastne jako jaJa jsem rada, kdyz spim do peti. Akorat uz nepotrebuju tak dlouho, takze usnu v devet, ale jestli spi od osmi do peti, to mi neprijde abnormalne moc.
A to bys mela videt me, kdyz musim byt nekde vecer pres devatou.
no ale holčička spí od 17 do 5, a pak ještě po obědě - mně se to také nezdá úplně normální, asi bych ji nechala důkladně prohlídnout, zda tam není zdravotní problém
@Lenka_Hal No me spis neprijde v poradku ta potreba poledniho spanku i v dobe, kdy se neco deje (jsme venku, s kamarad, na vylete..)..
Ale mozna je problem spis zakladatelka-osobne bych taky nevidela zadny problem v tom vyjet na vylet hned rano, klidne v sedm (stejnak je skolak nauceny vstavat brzy), po obede treba popojet autem, aby si mladsi zdrimla, nebo jak jsem psala na dece, v naruci apod. a pak se opet vratit rozumne domu. Nedovedu si predstavit, ze cela rodina se prizpusobuje jednomu clenovi, co potrebuje v 17 do postylky.. Neni to mimino a ani batole ![]()
Já mám tedy obě děti nespavce, ale tohle bych tedy řešila s doktorem. Čtyřleté dítě s potřebou spánku 13 hodin denně je fakt dost. Chápu, že když vstane v pět, je po obědě unavená, ale pokud se hodku prospí, nechápu tu únavu večer. Jinak neporadím, moje děti jsou nastavené na 19.hodinu. V létě mě to taky štve, odevšad musíme brzy. Když usnu v autě, uspávám je ještě v devět a druhý den jsou protivní. Vstávají mezi 5. a 6.
Hele a co nějaké nositko? Kočár? Je pravda, že 4leta je na to velká, ale moc jiných řešení nemáte…
…
@unuděná píše:
Obavala bych se, jestli dcera nema nejaky zdravotni problem-4 lete dite spici po obede a v pet dobrovolne zalezajici do postele je hodne abnormalnijinak my jsme akcni rodina a urcite bysme kvuli jednomu lenochovi/ospalcovi/protivovi nerusili vylety a akce. Poridila bych ji krosnicku a pokud by na vylete potrebovala vazne nutne spat, tak v ni. Pripadne na dece. Ale resila bych ji predne s lekarem. Pokud takhle stare dite „nechce chodit, ale spinkat“, muze se jednat o nejaky neurologicky problem.
Zas bych to nehrotila. Kdyby napsala, že spí do půl osmé, po obědě spí hodinu a půl a večer usíná v osm, tak nikdo neřekne ani pumpička. Časově to na hodiny vyjde stejně.
Co dělá v těch pět? Já bch jí minimálně do sedmi do rána ignorovala. ![]()
Případně jí nechala jednou dvakrát ve školce do čtyř a věnovala se staršímu.
Nemůže spát holka odpo v kočáře?
@Pidulka1991 no jasan. Anebo vylet jen dopoledne. Od 7mi do 12ti maji 5 hodin spolecneho casu ![]()
Ahojky, máme dvě děti. Syna (8) a dceru (4).ovsem co mě trápí že už tak rok jsem netrávila čas s oběma najednou. Nejvetsi problémem jsou asi návyky naší 4 lete. Vstává v 5 ráno, což bych zvládla. Ale v 5 večer už se ji chce spát a sama se přesune do postele
tento její systém nejde nijak posunout. Zkoušeli jsme ji schválně držet na hřišti nebo vymyslet jinou aktivitu. Ale byla z toho akorát scéna že chce spát. Opravdu si nepamatuju, kdy usla později než v 6. Zato kluk je moc akční. Pořád by chtěl chodí na výlety, na hory, baví ho hrady a zámky. Ovšem to s naší malou moc nejde. V 5 vstane, ve 12 po obědě se na hodinu prospi (když po obědě nespi je strašně protivná a vztekla). A v 5 už zas zaleza do postele. Tudíž nějaké výlety buď provozuji se synem ja a manžel je s holkou, nebo naopak. Když jdeme s obou a detma tak je to neustálý křik a pláč že ona chce spinkat a ne chodit. Nejhorší to je, když je ve školce. Ve 2 ji vyzvednu že školky. Syna po cestě ze školy. Kolem 3 jsme doma. A v 5 se jde spinkat. Nemáte nějaké typy nebo rady jak dceru udržet déle vzhůru?