Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
pokud nechces povolit tak tam.jdi dej mu dudel rekni ze ma.spinkat a odejdi. ale je pravda ze nemusi byt vazne unaveny.
Možná není ještě ospalý
Mě chodil kluk taky tak často spát a bylo to horší.
Ahoj. Jsou děti, které usnou samy bez přičinění rodičů a jsou děti, které samy neusnou, kdyby se rodiče na hlavu stavěli (mám doma obojí). A pak jsou děti, kterým se musí pomoct.
Já bych zkusila vyndat, chvíli pohrát a uložit později s tím, že bych tam moc často nechodila (jen kdyby řval hodně). Je možné, žes ho dala brzy a jemu se spát nechce. Starší dcera vstávala v 6h a přes den víc jak 30 minut nespala (a pak šla spát až ve 22h a spala do 6h s několika přestávkami
. I teď spí líp než jako malé miminko.
Venku v kočárku by neusnul? U mladší jsem vypozorovala, že je období, kdy usíná líp v kočárku, a jindy zas období, kdy usíná líp doma v postýlce. Ale chce to opravdu vysledovat čas, kdy je unavená, ale zase ne přetažená. Jó, není to jednoduchý
.
no ale přece nemůže spát jen dvakrát denně 30minut??? fajn jdu ho vzít zpět do obýváku a další spaní za hodinu zkusit a stejný postup???
goldenka píše:
no ale přece nemůže spát jen dvakrát denně 30minut??? fajn jdu ho vzít zpět do obýváku a další spaní za hodinu zkusit a stejný postup???
Bohužel možné je všechno. Já bych to takhle udělala a pak ale zkusila být důsledná, a když už bych k němu šla, tak bych ho položila, řekla, že teď se spinká a zase odešla. A chce to mít stejné podmínky k usínání (u nás dudlíček, plyšák, zatemnit, pustit hudební hvězdičku).
tak jsem ho vytáhla, pak to zopakuji
já pořád nemůžu vysledovat kdy by měl jít přes den spát
takže ted je už dvě a půl hodiny vzhůru
nějak se mě nezdá že by měl spát tak málo, dávám ho častěji, ale zase spí krátkou dobu, kdyby spal hodinu v kuse tak by jsem ho dávala po delším čase
goldenka píše:
Dej ho spat az bude ospaly a unaveny. protivnej muze byt, pac se treba nudi, ma zizen, hlad atd.. Ospale dite by si melo trit ocicka nebo ouska. Ja si s malou hraji nebo ji i necham hrat dokud neni faaakt unavena, ale zase ne tak moc aby se nemohla najist.
Dcerka ma 8 tydnu a spi 2× denne
( jednou 3 hodky a jednou 1-2 hodky ).
Ja osobne, bych ho vydelala, dala na hraci deku nebo deku s hrackami, nechala ho hrat si, jak by knoural sla bych k nemu hrala si s nim, jak by zacal byt ospaly dala bych mu najist a do postylky, nechat ho tam dokud nezacne plakat, az by plakal tak 5 minut, sla za nim dala dudel, pockala a vytrvat dokud neusne. Naucila jsem to takhle tu starsi, trvalo ji to tyden. Bylo to trosku o nervy, ale vydrzela jsem a bylo to lepsi a lepsi.
Příspěvek upraven 14.12.11 v 12:49
tak jsem to tak udělala jak píše gabi a zdá se že spí, snad to nezakřiknu
goldenka píše:
já mám totiž pocit, že to dělám od narození blbě a tak to chci dělat jinak takže jsem založila tady tu instruktážní diskuzi a doufám, že mě dovedete ke spícímu dítěti-to by jsem si šla vyfotit on ještě nikdy sám neusnul
ja tedy nikdy nemela problem, ze by maly nechtel spat, az ted, co je vetsi (nebo kdyz je mu spatne). Ted to chodi tak, ze ho dame do postylky, on tam chvili rve (i pul hodky) a pak usne… uz je na to zvykly, my taky a jinak to nejde…
Takhle male bych neotacela, nechala ho na brisku, mozna se mu tak spi lip. Pepino se taky nejdriv otoci na bricho (a vzdy to delal) a tak usnul… obcas i s prdelkou ve vzduchu a nohama pod sebou. ![]()
Takze bych ho nechala, at usne sam, pokud nerve hodinu a nebo u toho nemodra, tak bych ho nechala urvat… U nas to takhle fungovalo a funguje…
![]()
goldenka píše:
Může…taky to máme tak
někdy je to lepší v kočárku,ale to se nesmim zastavit,jinak je hned vzhůru.Přes den absolutně nic neudělám neboť můj miláček vyžaduje takřka absolutní pozornost a já nemám nervy na to abych ho nechala řvát a dělala jako že nic.
Stále doufám že přijde nějaký zlom a začne usínat sám a bude spát i delší dobu,ale v nejbližších dnech to asi nebude protože mu rostou zoubky.Jeden už je venku a další se klube.
k uspávání už jsme doma vyzkoušeli všechno co jsme kde vyčetli a zatim bez většího efektu.Nezbývá než vydržet a doufat…
Ahoj,
nevím, jestli poradím, ale zkusím si vzpomenout jak to bylo u nás. Ještě musím napsat, že jsem zastáncem režimu (s druhým už to ani jinak nešlo) a pokusy jestli už bude spát nebo ještě ne se mi moc nezdají. takže mladší v půl roce vstával před osmou, dostal snídani (kojení), pak si „hrál“ nebo se nosil nebo něco do svačiny v cca 10,00. Pak šup do kočárku a ven, spal tak hoďku, maximálně hoďku a půl. Kolem dvanácté oběd, starší do postele, mladší do lehátka a pokus o spánek po obědě. v tom půl roce už jsem ho musela uhoupat a většinou jen chvíli zdříml, brzy po půl roce už začal spávat jen 2× denně (starší nikdy víckrát jak 2× denně nespal). Kolem druhé vstával starší, takže po půl třetí svačina a zhruba ve tři šup do kočárku a ven a spával tak hoďku, max hoďku a půl. Většinou mu trvalo než usnul, protože ty tři spaní už byly moc, ale dvě ještě málo. nechávala jsem spát max do půl páté aby se stihl unavit do večera. Večer chodil spát v osm a v noci jsem kojila tak 1-2×.
Přes den spával v kočárku až as do devíti měsíců, pak sjem zkusili dopoledne doma v postýlce a šlo to. Ale on asi od pěti měsíců usínal večer většinou sám, předtím u prsa. Nevím, jestli jsem poradila, ale třeba tě z toho něco inspiruje.
Rozhodně bych nenechala uřvat teda. Asi potřebuje mámu, když brečí a ne honechat samotného uřvat. Je to ale jen můj názor.
Goldenko podle mě je to strašně brzo, dávat ho spát po hodině a půl. Tohle možná platilo u miminka, ale skoro v půl roce už prostě není unavený a mění se vám režim. Být Tebou, nedávám ho spát tak brzy a zkusím přejít na režim 3× denně spánek. Dopoledne třeba mezi 8-9, pak po obědě a pak kolem 4.
Ja pres den musim uspavat v kocarku, to uz je mala naucena a vetsinou usne bez houpani a vozeni. V postylce usinala kdyz byla mensi, ted uz se otaci na brisko a hraje si a neusne ani omylem. Starsi taky spi pres den jen v kocarku, vecer obe uspavame, v postylce by neusnuly. My jsme asi spatnej priklad
Ale urvat bych nenechala, aspon u nas to nefungovalo.