Jak to budeme mít s penězi?

Anonymní
7.2.12 09:03

Jak to budeme mít s penězi?

Dobrý den,
omlouvám se Vám všem za anonym. Snažíme se o mimčo, ale nepotřebuji aby se to určití lidé dozvěděli, tak proto. Moc bych se chtěla zeptat zkušenějších, kteří tomu rozumí, jak na tom budeme s financema po narození miminka. Alespoň pro představu. Jelikož v tom všem mám teď pořádný zmatek, chtěla bych být alespoň trošku v obraze.
S přítelem nejsme manželé. Alespoň prozatím ;) Nemám odpracovaný rok, momentálně jsem zaměstnaná na DPP, jako samoplátce si platím od října soc + zdravot. pojištění. Nemocenské ne. To mi platil zaměstnavatel, když jsem přes 9 měsíců byla zaměstnaná na HPP… Přítel je přes 3 roky zaměstnán na HPP, ale má uznanou minimální mzdu a na ruku mu dává zaměstnavatel peníze :pocitac:. Momentálně uvažuje, že skončí a najde si jinou práci, jelikož má v práci jen problémy a chodí domů vystresovaný atd… nemám žádnou představu v případě, že bych otěhotněla, jaké dávky by mi byly uznány nebo nebyly… Dle nového ustanovení jsem slyšela rozpočet 220 tis. Kč. Jak by se to rozpočítalo v naší situaci v případě, že bych chtěla být s miminkem doma 2 roky. Popřípadě, že by s mimčem byl doma přítel a já chodila dále do práce, jelikož mám flexibilní pracovní dobu. Děkuji za reakce. :palec:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymní
7.2.12 09:11

Moc ti neporadím, nechci tu plácat něco, co by mohlo být trochu jinak, než si myslím, ale jedno vím - dva roky s malým budeš na rodičovský těžko. I kdybys brala rodičák přes partera, tak u dvouleté varianty je minimální limit denní sazby tuším 400 Kč na den a to s minimálním platem není.

• Citovat
  • Upravit
950
7.2.12 09:14

Jestli to máte takhle složitější, zavolej na sociálku, resp. na pracovní úřad, určitě ti poradí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101831
7.2.12 09:18

No, je to jednoduché, za aktuální situace ty nemáš nárok na mateřskou a měla bys rovnou od porodu rodičák, to je těch 220 000,–
Jelikož je přítel zaměstnaný dost dlouho, tak mu nárok na PPM (mateřskou) vzniká, tudíž ty můžeš volit kolik chceš rodičák dostávat, ale protože má partner malý plat, tak si 2 roky vybrat nemůžeš, maximum by pro tebe bylo 7600,– měsíčně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
950
7.2.12 09:21
j.a.n.i1 píše:
No, je to jednoduché, za aktuální situace ty nemáš nárok na mateřskou a měla bys rovnou od porodu rodičák, to je těch 220 000,–
Jelikož je přítel zaměstnaný dost dlouho, tak mu nárok na PPM (mateřskou) vzniká, tudíž ty můžeš volit kolik chceš rodičák dostávat, ale protože má partner malý plat, tak si 2 roky vybrat nemůžeš, maximum by pro tebe bylo 7600,– měsíčně.

Myslela jsem, že už je jedno, jak dlouho je na RD, nesmí přečerpat 220 tisíc. A mluvíš o mateřské nebo rodičovské. Mateřská je přenosná z otce na matku? Rodičák ano, ale mateřská? Někde bylo psáno, že by musel být doma na mateřské otec.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
7.2.12 09:27

Takže rozumím tomu dobře, že bude určitě lepší po finanční stránce, kdyby zůstal na mateřské přítel a já dále pracovala a nosila domů příjem? Já v práci také nemám jistotu výdělku, někdy je výplata nádherná a někdy naopak bída… Dost v tom ťápu holky. :roll:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
7.2.12 09:28

Znamená to, že tedy budeme muset automaticky být doma 4 roky. Ať já nebo přítel…Chápu to trošku? :think:

• Citovat
  • Upravit
950
7.2.12 09:30

Tohle fakt nevím, jak to je… spíš jsem reagovala na to, co spala j.a.n.i1. Doporučuji, aby ses šla zeptat na PÚ. Zato nic nedáš, jen tu cestu. Navíc nevím, jak to s mateřskou je před porodem, ty na ni nastoupit musíš, tedy nemusíš, ale to bys nic nedostala vůbec, ani rodičovskou, kterou bys dostala, i když bys neměla nárok na mateřskou, rotože ty rodíš. Ne přítel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mag
12870
7.2.12 09:34
eMMari píše:
j.a.n.i1 píše:
Myslela jsem, že už je jedno, jak dlouho je na RD, nesmí přečerpat 220 tisíc. A mluvíš o mateřské nebo rodičovské. Mateřská je přenosná z otce na matku? Rodičák ano, ale mateřská? Někde bylo psáno, že by musel být doma na mateřské otec.

Nechci mluvit za J.a.n.i., ale píše o rodičovském příspěvku, ten se počítá z obou rodičů, resp. z toho rodiče, který splňuje nárok na PPM.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mag
12870
7.2.12 09:36
Anonymní píše:
Takže rozumím tomu dobře, že bude určitě lepší po finanční stránce, kdyby zůstal na mateřské přítel a já dále pracovala a nosila domů příjem? Já v práci také nemám jistotu výdělku, někdy je výplata nádherná a někdy naopak bída… Dost v tom ťápu holky. :roll:
Může zůstat jak mateřské dovolené (v případě otce se jedná o rodičovskou dovolenou) a pobírat PPM, nebo můžeš být doma ty a od porodu dítěte brát rodičovský příspěvek vypočítaný z platu otce dítěte.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
950
7.2.12 09:36

ahoj mag, tak se zase potkáváme u tématu, co? ;)

A pořád řešíme to samé, mateřská ne, rodičovská dle otce lze, že?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mag
12870
7.2.12 09:38
eMMari píše:
ahoj mag, tak se zase potkáváme u tématu, co? ;)A pořád řešíme to samé, mateřská ne, rodičovská dle otce lze, že?

Jj, si pořád myslím. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
950
7.2.12 09:42
mag píše:
eMMari píše:
ahoj mag, tak se zase potkáváme u tématu, co? ;)A pořád řešíme to samé, mateřská ne, rodičovská dle otce lze, že?
Jj, si pořád myslím. :lol:

Tak to si pořád myslíme to samé :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101831
7.2.12 16:19
Anonymní píše:
Takže rozumím tomu dobře, že bude určitě lepší po finanční stránce, kdyby zůstal na mateřské přítel a já dále pracovala a nosila domů příjem? Já v práci také nemám jistotu výdělku, někdy je výplata nádherná a někdy naopak bída… Dost v tom ťápu holky. :roll:

Tak finančně by to nejvýhodnější bylo, pokud tedy nebudeš moct kojit, ale je otázkou, zda se ti bude chtít nechat to úžasné maličké miminko tatínkovi a jít do práce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
7.2.12 16:46
j.a.n.i1 píše:
Anonymní píše:
Tak finančně by to nejvýhodnější bylo, pokud tedy nebudeš moct kojit, ale je otázkou, zda se ti bude chtít nechat to úžasné maličké miminko tatínkovi a jít do práce.

S tím naprosto souhlasím… Teď uvažuji tak a potom to bude jinak. Ze zdravotních důvodů bych neměla kojit vůbec, tak uvidíme… Zase si sama organizuji čas, takže by to mohlo vycházet, ale dnes je to tak a zítra jinak.
Děkuji za příspěvky :mavam:

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat