Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý večer,
po opravdu zralé úvaze jsem se rozhodla, že již dále nebudu tolerovat kontakt našich dětí/6 a 13let/s partnerkou mého bývalého manžela. Ona je skutečně nesnáší a dělá všechno proto, aby k nim domů nechtěly jezdit, aby se jich zbavila a nepřekážely jí. Opravdu všechno co naše děti udělají, nebo neudělají, řeknou, nebo neřeknou…naprosto všechno je špatně. Navíc např. schválně vaří jídla, která naše děti nejedí, neustále před nimi soudí a hodnotí můj život, můj způsob výchovy a přístupu k dětem a to se přitom vůbec osobně neznáme. Je toho spousta…to nebudu rozepisovat. Máme ještě nejstarší dceru/25let/.Byla u nich teď na oslavě narozenin/všechny 3 naše děti je mají v červnu/a řekla, že víckrát ji tam nikdo neuvidí, že to bylo opravdu hrozné, jak se otcova partnerka chová. Již více než rok se to snažím /od doby co si na chování jeho parnerky začala stěžovat 13ti letá dcera/s bývalým manželem intenzivně řešit. Výsledek je ten, že-dcera si mně stěžuje na chování jeho partnerky-já mu to přetlumočím-on zřejmně něco řekne svojí partnerce-jeden až dva víkendy, které dětí tráví u nich je klid a poté se vše navrátí do starých kolejí.
Mám už toho opravdu dost a další kontakt s ní nedovolím. Dcera/13/ je za to ráda. Můj dotaz zní jak to mám vysvětlit nejmladší dceři-řekla mi, že jí/otcovu partnerku/ráda nemá, protože…Pro upřesnění uvádím, že otec dětí žije s partnerkou a jejímí dětmi/17 a 11let/ v jejím domě asi 20km od města kde žijeme my. Otázka peněz je nepodstatná těch má on víc než dost. Nejde mi vůbec o to zrušit, nebo omezit mu kontatk s jeho dětmi-může s nimi trávit čas kdykoliv i u nás doma-máme to zde tak oddělené, že my dva se u toho vůbec nemusíme potkávat ani vidět, nebo si je kdykoliv vzít na nějakou akci, výlet…cokoliv…jenom potom všem už nechci, aby byly v kontaktu s jeho paní
Je mi moc líto, ale to, co ty chceš nebo nechceš je úplně irelevantní. Bohužel. chudáci holky.
Ten nadpis clanku je nejakej divnej ne? Nema tam byt jak to rict exmanzelovi? Vzdyt sama pises, ze nejmladsi dcera (6let) ji nema rada, tak s ni nebude problem ne…Spis co na tvuj navrh rekne bejvalej, tomu se to asi libit nebude…
@terinka4444 píše:Řekla bych, že to, co nechce zakl, nechtějí ani její dcery. A to už je relevantní. Nejstarší je plnoletá, tam už je to vyloženě na ní, ale i ta 13ka může říct - tati, já k tobě nechci, není mi tam dobře, protože..K názorům takto starých dětí přihlíží i soud, když to vyhrotím
Je mi moc líto, ale to, co ty chceš nebo nechceš je úplně irelevantní. Bohužel. chudáci holky.
@pe-terka píše: Řekla bych, že to, co nechce zakl, nechtějí ani její dcery. A to už je relevantní. Nejstarší je plnoletá, tam už je to vyloženě na ní, ale i ta 13ka může říct - tati, já k tobě nechci, není mi tam dobře, protože..K názorům takto starých dětí přihlíží i soud, když to vyhrotím.Když se k sestře přidá i ta šestiletá a odmítne k tátovi jezdit, tak pokud není úplný tupec, mělo by ho to donutit k nápravným krokům.
a pokud ne, ta šestiletá k němu bude muset jezdit, no tak mám šestiletou a dvanáctiletou, kdyby byly v situci, jako tyto děti, byla bych ráda, že je tam s ní ta starší a není tam ta malá sama. Je to ukrutné, chudáci holky, ale sama svévolně maminka udělat jaksi moc nemůže.
To je teda oříšek. Dám pouze svůj subjektivní nápad. Zkusila bych si sednout s bývalým i jeho partnerkou. Říct na rovinu jakou mám představu návštěv mých dětí u nich. Pokud milostpaní není schopná toto dodržovat tak se holt budou dětičky s tatínkem vídat jinde. Maličké bych řekla Chtěla jsem se s nimi domluvit ale tatínkova paní se nechce přizpůsobit naší rodině a proto tam nebudeš chodit. Nenechám ti slovně ani jinak ubližovat. Jsem tvoje máma a musím tě chránit.
@terinka4444 píše:
a pokud ne, ta šestiletá k němu bude muset jezdit, no tak mám šestiletou a dvanáctiletou, kdyby byly v situci, jako tyto děti, byla bych ráda, že je tam s ní ta starší a není tam ta malá sama. Je to ukrutné, chudáci holky, ale sama svévolně maminka udělat jaksi moc nemůže.
pravda, je to těžký
Taky jsme ráda, že jsou toho naše děti ušetřeny. Páky v ruce má nejvíc ta 13ka, ta už může regulérně odmítnout. Pokud není tatík úplnej trouba, zamyslet by se měl. Mě by tedy dělalo dost zle, když by ke mě děti nechtěly, a pátrala bych po příčině.
Zakladatelka-máme soudně stanoveny jeho styk s dětmi dohodou.Což beru tak,že pokud se „nedohodneme“děti mu nedám a bude to tak,jak chci já,protože děti jsou soudem svěřeny do mojí péče.Pokud se mu to nelíbí může žádat o změnu péče.To si troufám říct,že neudělá…z více důvodů…znám ho…Ale ať je jaký chce nepopírám,že děti má rád a má o ně zájem a děti mají rády jeho.Výživné platí v pořádku a včas a není malé.Nechci mu děti odpírat ani dětem jeho,to opravdu ne.Pouze nechci kontakt dětí s jeho paní,protože je to opravdu ničí.Na tom uz po tom všem budu trvat,ale ráda bych zde od Vás slyšela nějaké rady jak to vysvětlit nejmladší dceři/6 let/
zakladatelka-navrhovala jsem rodinnou mediaci…bývalý manžel souhlasil,ale za pár dní mi volala paní z mediačního centra,že to odmítnul…jeho paní to prostě „zatrhla“
@prokr tak když se tam i nejmladší necítí nejlépe - určitě se o tom baví i se starší sestrou, tak bych rekla, že ji nechceš vystavovat nepříjemným situacím, že asi ségra tam nechce, ale že tatínka uvidí, že tam se nic nemění, jen že když nemaji ráda „tetu“ a „teta“ (co si budeme povídat) nemá ráda je a ubližuje jim, že bude lepší když budou podnikat věci/stýkat se s tátou bez ní.. teď jde o to,aby to pochopil exmanzel, protože když má děti na starost on mohou se stýkat s kým on svolí, do toho tobě nic moc není.. takže bych spoléhala na děti, aby mu samy řekly, že k němu nechtějí kvůli ní.. ať se přidá i ta nejstarší, tu jen tak nesetre
@prokr tak pokud nejmladší dcera tátovu paní nemá ráda a nechce k ní, tak jí nemáš co vysvětlovat. Pouze to, že jsi vyhověla jejímu přání. Jen ty musíš vědět, jestli jsi schopná tu volbu prosadit.
Co to je styk stanoveny dohodou? Buď na to mate rozsudek nebo ne. Pokud ano, musíš dodržovat a ze se dcerám nějak nelibi co vaří nebo říká nová paní je jaksi z hlediska soudu irelevantní. Pokud to v rozsudku nemáte, muže si on o úpravu styku požádat dodatečne.
@prokr píše:
Zakladatelka-máme soudně stanoveny jeho styk s dětmi dohodou.Což beru tak,že pokud se „nedohodneme“děti mu nedám a bude to tak,jak chci já,protože děti jsou soudem svěřeny do mojí péče.Pokud se mu to nelíbí může žádat o změnu péče.To si troufám říct,že neudělá…z více důvodů…znám ho…Ale ať je jaký chce nepopírám,že děti má rád a má o ně zájem a děti mají rády jeho.Výživné platí v pořádku a včas a není malé.Nechci mu děti odpírat ani dětem jeho,to opravdu ne.Pouze nechci kontakt dětí s jeho paní,protože je to opravdu ničí.Na tom uz po tom všem budu trvat,ale ráda bych zde od Vás slyšela nějaké rady jak to vysvětlit nejmladší dceři/6 let/
to se ale obávám, že si to myslíš špatně. Měla bys to řešit nějak s ním v klidu, abys nerozpoutala nějakou bitvu, protože on má právo styku, a taky ho dostane, pokud se bude soudit. A půjde o tu malou převážně.
@prokr píše:
zakladatelka-navrhovala jsem rodinnou mediaci…bývalý manžel souhlasil,ale za pár dní mi volala paní z mediačního centra,že to odmítnul…jeho paní to prostě „zatrhla“
hlavní je, aby ses domluvila ty a tvůj bývalý manžel. Což by neměl být problém i bez mediátora. Pak už je na něm, jak si nastaví pravidla se svou ženou nebo jak si ji dokáže srovnat.
Tady je třeba, aby se šprajcly především holky. Ta prostřední už může říct svůj názor přímo oné ženštině do očí a kdyby se k tomu přidala i ta nejstarší a něco od plic jí řekla, tak co ta ženská zmůže? Se divím, že jí holky ještě nedělají pěkně na nervy. Mě můj nevlastní taky moc nemusí, teď už teda docela jo, ale dříve mi to dával pěkně sežrat a to byl tenkrát školkový prcek. Každopádně pokud by byly holky pro, vzala bych je k psychologovi kvůli posudku, kdyby chtěl hnát styk přes soud. Jako jemu to nevadí? On to jako nevidí, jak se ona k nim chová? To taky bude asi pěkný tydýt. Není její povinnost mít tvoje dcery ráda, ale měla by se chovat normálně a být slušná. To snad není takový problém se na občasný víkend přemáhat a chovat se jako civilizovaný člověk a ne jako bůůů. Plně tě chápu, že tam holky nechceš posílat, reagovala bych stejně.