Jak vaříte 2letému dítěti

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
2398
14.3.10 18:17

Jak vaříte 2letému dítěti

Chci se zeptat, jak vaříte dítěti ve dvou letech…
Moje švagrová má 20měsičního kluka, kterému stále vaří vše ve vodě - maso a zeleninu, do toho přidá jen trochu másla ev. olivový olej. Malého stále kojí, k tomu dostává přesnidávky, bílý jogurt, chleba s lučinou apod.
Když jsem se o tom zmínila před kolegyní,která mě dvě děti (10 a 7) let, hleděla,že tohle jedí děti kolem roku, pak už nastupuje dospělácká strava.
já sama děti nemám, tak se chci zeptat, jak to děláte vy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
15674
14.3.10 18:22

Já takhle vařím dceři doteď (bude mít 4 roky), když jsme samy. Ale je to hlavně proto, že to tak mám sama ráda. Když jsme doma i s tatínkem (nebo dedečkem, babičkou..), tak jí s námi, pouze jí něco nedáme (koření si každý sám až na talíři, nedávám ořechy atp). Anežku jsem kojila do 2 let, do tří dávala UM. Jedla s námi, ale vařila jsem tak, aby to nebylo moc mastné, kořeněné, aby tam nebylo nic, co bych malé nechtěla dát. Nebo aby to šlo odseparovat ;) . Záleží, čemu kolegyně říká dospělácká strava - tu svoji bych ročnímu dítěti klidně dala (možná bych ji jen trochu víc nakrájela).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17310
14.3.10 18:23

Danik-myslím,že už by mohl klučík baštit normální věci-samo,že ne pálivé,kořeněné atd.Ale sůl by určitě už mohl,nebo nějakou omáčku a těstoviny taky.Některé maminky děti stravují jinak a jsou přísnější.já myslím,že když není alergie tak bych to nehrotila a dávala všechno s rozumem :wink: :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16291
14.3.10 18:44

Tak kubas jedl to co my ud roka a čtvrt, cca… Skoro jsem nekořenila, kdo potřeboval přikořenil si sám. S Dádou to bude horší, tam se uvidí jak to dopadne… Každopádně bych řekla že ta kamarádka s 2letým dává tak nějak normální jídelníček… Taky mám radši maso dušené a jelikož nesmím na másle kvůli Davidovi tak olivový olej na to počáteční přismahnutí to jistí…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1176
14.3.10 18:53

U nás jí většinou to co ostatní, jen když máme např. guláš nebo něco ostřejšího či jinak nevhodného, tak koupím pro malého skleničku nebo mu uvařím něco přijatelnějšího (odseparuju při přípravě). Myslím, že v tomhle věku už je to na každé mamině jak moc má náladu, čas a touhu malému vařit zvlášť. Osobně obdivuji ty, co tohle všechno mají a prckové mají menu speciál, já patřím k těm línějším :( Takhle s námi jí malý asi od roku a půl, začalo to tak, že prostě chtěl to co ostatní (je velký jedlík) a když pak při každém jídle stejně něco vyprosil od nás, tak už mi připadalo zbytečné vařit mu zvlášť jen mimi stravu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13742
14.3.10 19:00

Nevidím na takovém vaření nic špatného :nevim: Čím později se dítě setká s nezdravým jídlem, tím líp. Co by mělo jíst? Guláš, knedlíky a řízky?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2318
14.3.10 19:01

Nechápu tedy, co je Ti do toho, když je tahle strava evidentně zdravější než běžná strava pro dospělý… Já vařím na vodě často pro celou rodinu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17310
14.3.10 19:04

Anastazie-tady přeci nikdo nevyjmenoval guláš,knedlíky,řízky-nevím proč hned vyjíždíš.ty si vař jak chceš a ostatní taky.Danik se ptala na názor tak jsme jí napsaly jak vaříme my.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13742
14.3.10 19:08

Já po nikom nevyjíždím… Jen se ptám, co by teda mělo to dítě jíst, když už je teda čas na dospěláckou stravu?
Navíc si myslím, že si to přeci každý může dělat podle sebe, jestli kolegyně dávala už od dvou let „dospěláckou“ stravu, fajn, ale odsuzovat kvůli něčemu jinému někoho jiného?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16291
14.3.10 19:08
verenika píše:
Anastazie-tady přeci nikdo nevyjmenoval guláš,knedlíky,řízky-nevím proč hned vyjíždíš.ty si vař jak chceš a ostatní taky.Danik se ptala na názor tak jsme jí napsaly jak vaříme my.

Jsem si tak vzpomněla jak na mne kdysi koukla prodavačka když jsem měla jen 12 korun, malý měl hlad a já mu koupila párek v rohlíku bez čehokoliv… :lol: Jako nevím, přijde mi to lepší než kdybych mu na hlad koupila tatranku… A tý by se nikdo nedivil. Nebo ve dvou letech měl ve vlaku dětskou colu a jedna paní tak „aby to nebylo slyšet“ šeptala na celé kupé - tak malý a už mu dávají cocacolu… Přitom mu sama (2 letýmu) nabízela hašlerku :nevim: Asi aby se udávil…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
725
14.3.10 19:14

Ahoj, já mám dvouleté dítko, a myslím že už dávno měla začít s normální ne kořeněnou stravou a solenou, vzhledem, že pujde do školky, aby taky všechno jedl.
Naše Nikolka jí všechno, nemá žádné problémy se zácpou ani že by něco odmítala.
Jen trochu bez soli, ale jak co, když tak to nahrazuji mořskou solí.
Ale je to každého věc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17310
14.3.10 19:21

hanule-no vidíš,a náš malej měl dětskou kolu cca před týdnem prvně.Je mi jedno kdo co komu dává.My vaříme normálně,žádný omezování.jen nepálivé,nemastné atd.mořskou sůl používáme všichni.

Taky mám názor,že tohkle omezování vede k problémům se stravou v pozdějším věku.Adámek jí ve školce všechno co mu dají a kdyby to neznal z domova tak na to asi bude koukat divně…JE TO MŮJ NÁZOR!!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44181
14.3.10 19:22

Vaříme tak doteď,není kam spěchat.Sladkého a slaného si děti užijí ještě dost..Vařím polévky,nepoužívám bujony ani žádné vegety,jen vývar a zeleninu,partner si dosolí.Emičce stále jen vařím a dusím,mrazíme uvařené příkrmy nebo kupujeme skleničky,občas si dá např.zapečenou brokolici se sýrem nebo zapečené filé,vše bez koření..Adámek taky převážně vařené,ale občas něco smaženého už neřeším,mu to stejně moc nechutná.Je zvyklý i ze školky na vaření a dušení.

Myslím si,že je blbost,aby tak dítě jedlo přesně do roka a od roku „normální“stravu,i když nekořeněnou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4271
14.3.10 19:27

Náš Tobík jí to co my, ale snažím se vařit zdravěji (i když guláš, řízky i knedlíky teda už taky ochutnal a nemyslím, že je to něco špatného, když to nejí denně. Naopak omáčky miluje). Většinou je v jídle hodně zeleniny, vařím jenom na másle nebo olivovém oleji.Více jídel je dušených, než třeba smažených nebo pečených. Často jíme ryby, rýži (různá rizota), kuře, ostatní maso málo. Dávám taky sóju, alergii nemá, takže sójové maso tak 2× za měsíc. A občas nějakou sladkost, jako omelety nebo buchtičky se sodó, ale to opravdu jen párkrát za rok za odměnu :mrgreen: Skoro nejíme bílou mouku a mléčné výrobky.
Obě děti jsem kojila (malou 14 měsíců, klučíka 12 měsíců), obě se samy odstavily a UM dostával jenom Tobík asi 3 měsíce, pak už nechtěl.
Jinak si myslím, že každá mamina je zvyklá na něco jiného, vaří jinak a taky velkou roli hrají stravovací návyky, které si přinesla z dětství ona.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21994
14.3.10 19:43

Helenka jí normálně naše jídla, ale vařím kvůli ní „planě“ - téměř bez soli, na olivovém oleji, kuřecí maso, nesmažím, apod. My si to pak na talíři dokořeníme podle chuti.
Ale když je o víkendu nějaké větší rodinné jídlo, tak už dostává normálně s námi i takové věci jako třeba pečenou kachničku nebo tak, jen prostě o něco míň kořeníme a solíme… ono je to zdravější i pro nás, co si budem povídat :-P

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Danny Sport

• (4) + 77 recenzí