Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Nevím, jak se bude Samík stravovat ve dvou letech, ale takto se stavuje teď. Pro dvouletého mi to přijde už zbytečné. I teď jsem Samčovi začala dělat některá jídla tak, že udělám základ s trošinkou jíšky, třeba na cibulce a pak tam přidám teprv na podušení věci + vodu. Víc mu to tak chutná, jen vařené ve vodě mi to nechtěl jíst už teď ![]()
Nevidím nic nezdravého na tom, když má dvouleté dítě k obědu třeba koprovku s bramborem a hovězím masem / vajíčkem, pečené kuřecí stehno s bramborovou kaší, rizoto…
Přece nejsou jenom dvě možnosti - buď vařit všecko ve vodě nebo dávat řízky a guláš ![]()
Anežka jí to co já. Prostě vařím oběma najednou, v hrnci to míň osolím a okořením a pro mě je to nejmenší si dokořenit jídlo na stole. Vařím „normální“ jídla jako třeba rajskou omáčku, dušenou mrkev, pečené kuře, i sladké obědy jako rýžový nákyp, žemlovku nebo ovocné knedlíky. Z příloh dávám brambory (malá je preferuje před vším ostatním), těstoviny a rýži. Klasický houskový knedlík nejíme. Polívky jako součást oběda nevařím, malá je miluje a pak mi nechce druhý, takže polívku míváme občas k večeři. Musím říct, že jednou už Anežka ochutnala i bramborák
a jak ji chutnal. Zajímavé je, že vždy když přijede od tatínka z víkendu a ptám se jí co jedla, tak mi tvrdí, že rýži s kečupem
![]()
co je na přesolených skleničkách zdravího ![]()
ve dvou letech dítěti do úst nepatří řízek,párek,guláš…,ale zeleninové rizoto,nebo s kuřecím masíkem,těstoviny s omáčkou…to myslím,že je v poho,já bych teda sůl nedávala vůbec… pak si myslím,že jogurty jsou taky dobré…
Je teda pravda,že Adámek měl na vánoce řízek a to mu nebyly ani dva roky,taky na tom nevidím nic špatnýho,když je to sváteční jídlo jednou za x měsíců.
prostě každý vaří jak je naučený
Malej jí taky to co my,ale snažíme se vařit zdravě..Do dvou let byl i kojen,v roce a půl jsem mu začala dávat naše jídlo,ale jak říkám žádný přesolený nebo kořeněný,smažený atp. A od dvou let už jí s náma pořád. Takové ty nezdravé mňamky si většinou stejně dělá jen přítel a já s malým máme to svoje zdravý,protože i mě to chutná:-) Jinak přes den má ovoce,zeleninu,mléčné výrobky…
Ale třeba pra a prapra rodiče ti se ho snaží kazit,jak můžou… ![]()
co je špatnýho na omáčkách, když je jíška z másla? Myslím pro 2leté dítě. Já zahušťuju moukou cca od 15ti měsíců…
Jinak u nás se taky docela dodržuje zdravější stravování, solíme i kořeníme málo. Některé potraviny (citrusy, rajčata, ořechy, rybíz) ještě syn (2,5 roku) neochutnal.
Snažím se vařit tak, aby bylo jídlo vhodné i pro něj, nevařím mu zvlášť. Do 1 roku měl jen to svoje, v období 1-1,5 roku to bylo jak kdy, pak už jen společný s tím, že třeba z řízku jsem ze začátku sundávala strouhanku. Od toho 1 roku začal s náma jíst klasický polívky a když druhý nebylo pro něj extra vhodný, tak jsem mu dala třeba jen přílohu, dodnes miluje těstoviny a brambory.
U nas delam jen jedno jidlo pro vsechny, zadne vareni zvlast. Delam polevky, ty syn miluje, delam je vesmes zdrave - zelenina, klicky, rasy apod..druhe jidlo ji pak taky, jen je vseho min, nez kdyby jedl jen jeden chod. Syn treba miluje nudle s makem nebo sisky s makem..
Ale co ted aktualne resim je kakao - tedy granko. Davam mu trochu na vecerni kasi, protoze si kasi delam i pro sebe a ja si teda sypu bohate, tak mu tak trochu taky zaprasim. No, ale jinak cokoladu apod nezna. Dneska mu babicka s klidem udelala kakao, tak jsem zasahla, ze bych byla rada, kdyby to jeste nepil. Manzel se me pak ptal na duvod a ja sama prekvapive vlastne nevedela. Tak nejak si rikam, ze od kakaa je k cokolade velmi blizko, ale je opravdu neco spatneho na tom granku, nebo mam jen pocit…
Alenko - tak nad grankem jsem se nikdy ani nezamýšlela. Je fakt, že Agátce občas udělám „kakao“ z granka a sojového mléka, malej ho měl asi jenom párkrát na kaši a stejně ho moc nejedl.
A s těma pochutinama obecně je to dost složitý, když je doma větší dítě. Agi občas dostane čokoládku i ve školce, malej pak loudí…jako nekupuju jim čokoládu běžně, ale když jí někde dostanou, tak jim ji kousek dám. To pak Mikulášské cukrovinky dojídáme ještě na jaře ![]()
A babičky a jejich rozmazlování a podstrojování to je na samostatné téma k diskuzi ![]()
No, u nás se čokoláda a cukrovinky taky moc nevedou. U mě teda jo, ale chodím si je jíst někam tajně, sladkému se snažím malého spíše vzdalovat, čokoládu ještě neochutnal, kakao taky ne, ale nedělám si iluze, že nám to vydrží věčně (žijeme s babičkama).
Jinak to vaření co jsem psala a myslím, že je zbytečné se o tom hádat, každá máme svůj názor a každý má něco do sebe. Osobně se snažím volit nějakou tu zlatou střední cestu.
To je dobrý… Já se zas bála spíš máku než Granka… Přecijen - po máku se blbne, jak říkají naši prarodiče
Ze zeleného se dělá opium.
Kdyz jsme sami doma, tak varim jen ve vode nebo na olivovem oleji, polevky, vyvary, brambory, testoviny, kuskus atd. proste rekneme „lehka“ jidla
k tomu zelenina, libove maso… a davame si to spolu. Za prve je to pro me rychle a lehke a za druhe nam to chutna obema. Solim docela normalne, davam „zelene“ koreni.
Ale malej uz ochutnal i knedliky, miluje hovezi po burgundsku (v podstate takovy gulas
), rajskou, kdyby mohl mleko a ml.vyrobky, tak mu dam klidne i koprovku nebo svickovou.
Dneska u tchanovcu mel knedlik, libove z kachny a trochu zeli ![]()
Me prijdou horsi spis ty ruzne susenky a tucne Smetanky a podobne, rozhodne bych mu treba necpala koblihu denne a Colu, na to mi prijde fakt malej, bonbony a tak… Pestrejsi a normalne pripravene jidlo je uricte ok.. ![]()
Taky jsem resila kakao, ale maly je alergik, takze tenhle alergen bohuzel vynechavam, stejne jako soju, stejne nemuze mleko.
Kdyz na to ale deti reaguji normalne, tak proc ne.
Mě ani nějak nenapadlo kakao řešit, jestli jo nebo ne
Prostě jsem ho jednou dla Anežce ochutnat a ted po mě občas sama škemrá, že chce udělat k večeři kakao. Ale nedávám granko, ale klasický kakaový prášek smíchám s cukrem a zaleju mlékem. Vypije ho čtvrtlitrovej hrnek a ještě kouká, že by si jako přidala ![]()
Tak u nás se kakao nevede, jen na to posypání kaše. Do mlíčka ho nedávám, protože nechci, aby mi ho malá pak vyžadovala pořád. Takhle jsem dopadla s pitím přes den - jednou jsem jí dala šťávu a od té doby se o pití dohadujeme, vody vypije trošku a končí ![]()