Jak vysvětlit v práci, že nepracuji fulltime?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2221
5.8.22 11:16

Já teda musím říct z osobní zkušenosti, že pracovní dobu, co se týče emailů, taky moc nerespektuju. Ale není to tím, že bych někomu chtěla ukrádat z volného času, ale prostě předpokládám, že to bude číst, až bude mít pracovní dobu. Takže emaily píšu prostě ve chvíli, kdy mám čas, a čekám, že to stejně tak udělá člověk, který mi bude odpovídat. Nikdy mě to ani nenapadlo, že bych tím někomu zasahovala do soukromého volna :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Parninas
5.8.22 11:30
@Primat17780 píše:
Já teda musím říct z osobní zkušenosti, že pracovní dobu, co se týče emailů, taky moc nerespektuju. Ale není to tím, že bych někomu chtěla ukrádat z volného času, ale prostě předpokládám, že to bude číst, až bude mít pracovní dobu. Takže emaily píšu prostě ve chvíli, kdy mám čas, a čekám, že to stejně tak udělá člověk, který mi bude odpovídat. Nikdy mě to ani nenapadlo, že bych tím někomu zasahovala do soukromého volna :nevim:

Jo, to je normální.
Ale pokud je zakladatelka v podobném prostředí jako já, tak ji chápu. V našem korporátu má většina kolegů dojem, že když oni jedou 24/7, tak musíme i všichni ostatní. Nedávno mě i jeden naháněl v 7 večer na facebooku (nemám ho v přátelích) abych udělala nějakou úplnou trivialitu, protože on to potřebuje asap (klidně by to počkalo do druhého dne). :roll: :roll:

• Citovat
  • Upravit
2221
5.8.22 11:35

@Parninas Tak samozřejmě takovýhle lidi jsou peklo. Ale řekla bych, že většina z těch lidí, co píše, to vnímá tak jako já. Tudíž ten dojem neodbytnosti si často vytváří ten odpovídající sám. Ale samozřejmě v takovýchhle případech je prostě potřeba nastavit jasné hranice a nestačí prostě neodpovědět.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Parninas
5.8.22 11:41
@Primat17780 píše:
@Parninas Tak samozřejmě takovýhle lidi jsou peklo. Ale řekla bych, že většina z těch lidí, co píše, to vnímá tak jako já. Tudíž ten dojem neodbytnosti si často vytváří ten odpovídající sám. Ale samozřejmě v takovýchhle případech je prostě potřeba nastavit jasné hranice a nestačí prostě neodpovědět.

Jojo, je to tak. :palec:
U mě je to tak 50:50. Na jednu stranu mám kolem sebe fakt zvýšené množství workoholiků s velkými očekáváními než je normál, na druhou stranu čistě za sebe můžu říct, že jsem dlouho nechtěla dělat vlny (první práce), takže jsem raději vyhověla a voila - mega toxické pracovní prostředí je na světě. :pocitac: Ale samozřejmě si to ten jednotlivec musí vydupat sám, o tom žádná.

Příspěvek upraven 05.08.22 v 14:30

• Citovat
  • Upravit
Tala20
5.8.22 11:47
@Anonymní píše: Nějak se mi ale nedaří kolegům vysvětlit, že tam opravdu nejsem na full time a neustále i ve dnech volna mi chodí x emailů.

Zakladatelko, hlavně si Ty sama musíš srovnat v hlavě že nejsi placená za práci 24 hodin denně a 7 dnů v týdnu. I kdyby ta práce spočívala jen v odpovídání na emailové dotazy.

Ohledně automatických odpovědí jsi zde už radu dostala. Ovšem tím se zbytečně zdvojnásobuje počet posílaných emailů. Mám ještě jiný tip: Namísto automatických odpovědí si nastav automatický podpis, který se přidá ke každému Tvému emailu kolegům z práce. Něco ve stylu:

Děkuji za Váš email. Na dotazy z oblasti účetnictví odpovídám v mé pracovní době (čtvrtek a pátek 08:00 - 16:00). Děkuji za pochopení.
  • Citovat
  • Upravit
960
5.8.22 12:19

Chápu, taky jsem tohle trochu dopustila. Ale když nechci, nezvedam, nereaguji a nikdo si nedovolí nic říct. Asi trochu taky po mém minulém výbuchu v kanceláři, (když jsem viděla jak už se asi popáté během dopoledne volá kolegovi na dovolené, kvůli věci, která snese odklad) jsem na všechny začala řvát, že jestli mu ještě někdo bude volat s takovou „pi…nou“, tak ho nakopu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21703
5.8.22 12:25
@Anonymní píše:
Ahoj, potřebuju se naučit trochu nějaké asertivitě. Pracuji ve firmě na pár dní v týdnu, jako účetní OSVČ. Aktuálně mě čekají státnice, školím po celé ČR a mám toho nad hlavu. Nějak se mi ale nedaří kolegům vysvětlit, že tam opravdu nejsem na full time a neustále i ve dnech volna mi chodí x emailů. Já jsem si je tedy trochu „naučila“, že jednám brzo, ale nyní bych se potřebovala opravdu věnovat studiu. Příští středu tam jedu výjimečně školit a tyto dny mám právě studijní volno a chtěla bych tam říci, že si to volno tedy vyberu jiný den, ale zase na mě budou nechápavě koukat… Jako co s těmi státnicemi blázním, a proč jako nemůžu přijít do práce a že se ulejvám.Nějaký tipy, jak si „vybojovat“ nějakou pozici? :)
anonym

úplně tě chápu. Mně když přijde pracovní e-mail nebo hovor, tak ho MUSÍM vyřídit, mně to nedá, potřebuji ke klidu duše „čistý stůl“. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
61
5.8.22 12:26

Možná je to i o té formulaci, někteří lidi prostě volno neuznávají, speciálně ne pokud se kryje s jejich vlastní pracovní dobou.
Asi by bylo třeba vhodnější jim říct, že máš prostě další práci jinde. (A samozřejmě použít ty návrhy výš s dobou vymezenou pro práci pro jejich společnost.)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15995
5.8.22 13:52

@carnifax : jak neuznavaji? A co jako udelaji, kdyz jim neodpovis? Probuh vzdyt kazdy ma nekdy volno…ja mam taky ted takoveho sefa, co pracuje i o dovolene, ja to beru tak, ze jeho problem. Hned pri planovani prvnich dovolenych jsem mu rekla, ze tohle at ode mne nemuze ocekavat. Jednak technicky - netravim dovolene v hotelich a nejsem de*il, abych do stanu a na vodu tahala notas a drahy r telefon, jednak uz jse poucena z prvni prace, ze to nestoji za vyhoreni. Ted mam volno 14 dni, jasne jsem rekla, ze pocitac sebou neberu a telefon jim budu brat v nutnych pripadech prvnich par dni, pro pripad, ze by se neco vystenilo, zbytek holt vyridim po navratu. Nejsem CEO ani zachranar ani nic podobneho. Iluzemi o nenahraditelnosti uz taky netrpim.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
61
5.8.22 14:15

@beruska9 Tak já neříkám, že s tím souhlasím, jen že tak prostě přemýšlí, pak otravují, volají, shání člověka přes soukromé soc. sítě (viz výš).

(A ještě větší lahůdka k tomu jsou lidi, co neuznávají ani práci z domu jako práci - speciálně když dělám na zakázkách a nevím, kde mi hlava stojí, velmi potěší při vyzvedávání dítěte na svou adresu slyšet „rodiče pracují z domu, můžou kdykoli.“)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15995
5.8.22 14:20

@carnifax : na jakykoliv kontakt (podle toho, kdo me shani) bud nereaguji, nebo zdvorile odpovim, ze se tomu budu venovat v pracovni dobe. To same pri blbych kecech. Taky jsem prilezitostne pracovala z domu a holt jsem parkrat musela rict - nemuzu, v te dobe pracuji. To, ze nekdo neco predpoklada neznamena, ze si to musim nechat libit :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Parninas
5.8.22 14:29
@beruska9 píše:
@carnifax : jak neuznavaji? A co jako udelaji, kdyz jim neodpovis? Probuh vzdyt kazdy ma nekdy volno…ja mam taky ted takoveho sefa, co pracuje i o dovolene, ja to beru tak, ze jeho problem. Hned pri planovani prvnich dovolenych jsem mu rekla, ze tohle at ode mne nemuze ocekavat. Jednak technicky - netravim dovolene v hotelich a nejsem de*il, abych do stanu a na vodu tahala notas a drahy r telefon, jednak uz jse poucena z prvni prace, ze to nestoji za vyhoreni. Ted mam volno 14 dni, jasne jsem rekla, ze pocitac sebou neberu a telefon jim budu brat v nutnych pripadech prvnich par dni, pro pripad, ze by se neco vystenilo, zbytek holt vyridim po navratu. Nejsem CEO ani zachranar ani nic podobneho. Iluzemi o nenahraditelnosti uz taky netrpim.

Já si myslím, že k tomuto nakonec dojde každej, jde jen o to kdy.
Jen je těžké tomu tlaku nepodlehnout. Jeden šéf sice může udělat dusno, ale ve finále je to jen jeden člověk. Problém je když je to třeba jak u nás a na téhle workoholické vlně jede celé oddělení. Je fakt těžké se do toho nenechat stáhnout, připadáš si jakože makáš míň (i když to samozřejmě není pravda, ale prostě je tam ten psychologický nátlak od ostatních, i když třeba ne záměrný).

A stejně jako @carnifax to chování neobhajuju, jen je občas těžké stát si za svým a fakt neústupně říct ne. I když je to jediná cesta, to rozhodně. Stačí aby byl člověk uťáplej a neuměl být ráznej a trápení je na světě.

• Citovat
  • Upravit
15995
5.8.22 14:54

@Parninas : ja vim, ja v takove firme pracovala a odesla jsem. Poucila jsem se. Ale k tomu si clovek musi dojit no…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4672
5.8.22 15:21

Šéf ať klidně pracuje 24/7, jistě má za to odpovídající plat. Tebe platí za zkrácený, je to tvoje vlastní blbost, když vlastně pracuješ zadarmo mimo pracovní dobu. Pokud v práci potřebují pravidelně něco účetního i mimo tvou pracovní dobu, tak ať si kolegové vydupají u šéfa další účetní, ale nemůžou otravovat tebe, když teď v té práci nemáš být.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29868
5.8.22 15:59
@Mar__tanka1983 píše:
Jinak taky mi maily chodí průběžně. I já píšu mail hned, jak je to aktuální, jinak zapomenu (nicméně opravdu neočekávám, že mi na něj přijde odpověď obratem)

Také to tak mám, že když něco potřebuji, napíši e-mail hned a nezajímá mě, zda někdo je v práci, není v práci a hlavně nemám čas to dohledávat, kdo jak zrovna pracuje. Na e-mail neočekávám, že bude někdo odpovídat, číst, když je na dovolené, ale že to vyřeší po návratu. Já jsem teď měla dovolenou 14 dní, předtím kolega 14 dní, takže v podstatě měsíc jsme se neviděli, takže v těch 14 dnech, co už byl po dovolené měl čas na odpověď. Sama si také dávám automatickou odpověď, že jsem na dovolené a v případě neodkladné záležitosti, ať kontaktují kolegyni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze