Jak vytřídit zbytečné věci?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
18668
27.4.26 11:37
@Sany80s píše: Více

evidentne mas taky problem :lol: mame 5 nozu, Hrnku pouzivame tak 10. Mam 2 panve, 1 wok, 1 maly a 1 velky hrnec, 1 vetsi kastrol. rucniku a osusek dohromady tech 20 plus tak 10 jen na ruce na toceni. Jsme rodina 2 dospeli a 2 male deti. Sklenicek 6 malych a 6 vetsich ikea.. Prijde mit o akorat. Jako nemam mycku do hotelu, ale uplne normalni a kdyz naplnim - zapinam. Nepotrebuju 20 sad pro dva

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14627
27.4.26 12:13

@hospodki 30 hrnců/kastrolu nebo i 15 mi přijde taky jako extrém, mam jich v jednom šuplíku 6 a více nepotrebuji a ani nevim, kam bych jich nacpala treba 30, a to varim často a hodne :lol: pánve tedy 4 a pro me je to akorát. Hrnku mam jednu poličku, ale po dvou v sobě, těch užijeme více, hlavne, kdyz jsme nemocni, tak docházejí, sklenic asi jako vy a stačí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18668
27.4.26 13:26

@Semtex jako hodil by se navíc jeden kastrol a hrnec, ale akutně nepotřebuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
580
27.4.26 14:35

@Sany80s

Teda na můj vkus toho máš doma taky hodně, pokud vás tam nebydlí šest a více. Jen jsi to hezky rozepsala a racionalizovala, proč je všechno „nutné“. To dělá spousta lidí, co mají nadbytek věcí, každá položka se zvlášť obhájí :nevim:

Pokud si člověk pořídí opravdu kvalitní nože, kvalitní nerezové hrnce a dobré pánve, většinou toho nemá tolik. Jednak proto, že to něco stojí, a jednak proto, že kvalitní kusy fungují dlouho a dobře. Pak si člověk hodně rozmyslí, jestli potřebuje 12 nožů, 16 hrnců a několik pánví navíc.

Pokud dáváš nože do myčky, tak jeden kvalitní nůž se dá opláchnout nebo umýt v ruce za půl minuty a použít znovu. Nemusí se kvůli tomu skladovat dvojnásobek vybavení. Stejně tak u spousty dalšího nádobí. Pokud se všechno pořád používá a všechno je nutné, tak ta myčka musí jet u vás i několikrát denně, ne? 8o

A i těch přes 20 ručníků na dvě osoby mi přijde dost. Pokud se normálně pere, člověk je reálně nemůže nikdy všechny protočit. Zvlášť když má dnes spousta domácností sušičku, tak se neustále točí dokola těch samých pár kusů a zbytek jen leží ve skříni jako zásoba, kterou člověk skoro nevytáhne, ne? :think:

Příspěvek upraven 27.04.26 v 14:38

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
75
27.4.26 14:37

Já vidím v okolí hodně lidí (dnes už seniorů, ale nejen, i kolem 40), u kterých je takové to „nechávání věci, až se budou hodit“ projevem zážitku chudoby.
"Na tohle nemáme, tohle si nemůžeme dovolit… " Tak logicky když něco mám, tak si to nechávám.
u starých lidí to platí obzvlášť, to dřívější shánění třeba oblečení a látek si dnes absolutně neumíme představit. A třeba to, že kupovali chleba, ale housky už byly moc drahé…
Ale to není ta diagnóza hromadění, kdy máte byt plný odpadků, tohle je prostě (traumatizující) zkušenost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3196
27.4.26 15:45

@Beria Stále se s tím dá pracovat, pokud člověk chce. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
75
27.4.26 16:06

@Snopy123
To určitě, pokud to přesáhne meze jako tady u zakladatelky. Ale většinou to vidím v rozumné míře. Plná půda a skříně, ale jinak normální bydlení.
A to není potřeba odsuzovat (a nejspíš ani řešit). Ale je fajn to pochopit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
650
27.4.26 16:12

Hele mně osobně pomáhá na zbavování se věcí filozofie Marie Kondo. je to o tom, že můžeš mít i hodně věcí, teoreticky i hodně zbytečných věcí, ale nesmíš hromadit jen „protože by se to mohlo hodit“. věci co si doma necháváš mají být jen ty, 1) které ti dělají radost a nebo 2) které opravdu potřebuješ a využíváš. ono totiž není problém, že má někdo k nějakým objektivně krámům třeba nostalgicky vztah a chce si je proto nechat, problém je hromadění věcí, o kterých pořádně ani neví, že je má, a má je jen „kdyby se náhodou hodily“. takže vše vyházet na jednu hromadu (nejet po místnostech, ale po typech věcí), takže nasbírat třeba oblečení ze všech místností, pak nádobí ze všech místností, atd. vždy to dát ho na jednu hromadu a nechávat jen to co mu dělá radost a nebo to nezbytně potřebuje. fakt je to dobrý filtr.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80121
28.4.26 06:16

@Snopy123 vždyť tam se jmenovala Hanka.
Takže to asi původ nebude. Jediná Jarmila byla kostymerka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3196
28.4.26 09:12

@Beria Tak rozumná míra je ta která vyhovuje hlavně tomu kdo tam žije. :lol:
Pokud to dotyčnému nevyhovuje je fajn to změnit. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26
29.4.26 14:22
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
408
3.5.26 10:46

Dobré by bylo kouknout na kanálFreshTresh
Popis
Hoarding není jen nepořádek – je to složitý problém, který ovlivňuje životní prostor i psychické zdraví. Na tomto kanále se zaměřujeme na skutečné příběhy lidí, kteří se snaží získat kontrolu nad svým domovem a životem.

Načítám video...
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4648
3.5.26 12:01

Kam se starými péřovými duchnami? Muž furt že pro návštěvy, ale zabírá to kotel místa a upřímně, mně samotné je to blbé nabídnout tohle návštěvě. :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8106
3.5.26 12:05
@stín katedrál píše: Více

Koupit vakuové pytle a udělat z nich malé placaté balíčky. Ty pak někde pohodit, dokud nepřesvědčíš manžela, že prodat je na peří bude to nejrozumnější :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4648
3.5.26 12:09

To se dá prodat? 8o Já bych to byla už dávno vyhodila, nesnáším je. :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie