Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
9 měsíční miminko se nenudí, neboj ![]()
V Praze je spousta hernicek, nám se líbilo v Nové trojce a v Jablíčkově.
Dcera byla nadšená v nositku na zádech i v Národním muzeu.
@vokishka píše:
@hospodki jak to funguje v těch herničkách, když v tomhle věku všechno strkají do pusy? Do oslintají hračku a pak si ji vezme někdo jiný? Vždycky jsem nad tím uvažovala, v době mých dětí nic takového nebylo, tak si to moc neumím představit
Tak me kluk věci neslintal. Pamatuju si, ze měl jednoho svého lvicka (ze kterého vylozene teklo) a nic jiného do ty pusy moc nedával. Jinak tohle byla lokální hernicka, kde jsem velmi dobre znala majitelku a ona Byla vždy strašný cimprlich, takže jsem dostala pro malé mimino vždy kosicek s mimi hrackama. S čím si hrál pak hned ona umyla po použití a vydezinfikovala. Žádná otevřená herna v centru Prahy. Na tom miminkovskem cvičení to bylo stejne. Když dostaly decka na konci třeba kostičky, tak každý par svých a po lekci je lektorka šla umýt. Mají vylozene krabice s mimi hrackama kam starší nesmí sahat. On si to teda kompenzoval, ze pak šel doma olizat kola od kočáru. Nějak orálně zaměřeny nebyl, ale když už tak pořádnou prasárna ![]()
Příspěvek upraven 09.07.22 v 21:18
@Maminka0702 píše:
Ahoj, mám 9mesicniho chlapečka. Je to mé první miminko a jsem zatím jediná ze známých s dítětem.. Chtěla bych se zeptat, co tak děláte nebo jste dělaly celé dny s dětmi v tomto věku? Bojím se, abych už malého nenudila a aby byl dostatecne zabaveny. Přijde mi totiž, že děláme pořád to saméNáš den vypadá zhruba takto: Ráno vstáváme kolem 8, posnidame, potom si hrajeme do svačiny s hračkami na zemi, ukazuji mu zvukové knížky, plyšáky, věci v bytě.. Po svačině je unavený, tak spí do oběda cca do 13 hod, pak obědva, poté ho vezmu na procházku do přírody za domem, ukazuji mu kachny, stromy, keře, listy, květiny… Pak se vracíme domu na odpolední svačinu, poté většinou opět chvíli usne.. Pak si zase hrajeme na zemi s hračkami, pouštím mu na YouTube dětské písničky apod, pak večeře a poté jde kolem 20hod spát.. Teď v létě jsme občas vyrazili i na výlet, většinou po snídani nebo po obědě, a to do zoo, do mořského světa, dino parku, na Petřín.. Jsme z Prahy.. Máte nějaké tipy, kam ještě s takhle malým miminkem zajít? Případně jaké další aktivity zařadit? Chtěla jsem s ním i na plavání, ale hledám něco snad už od jeho narození a vše furt plné, tak jsem se naučila vaničkovani sama a cca 4× týdně s ním ještě,, plavu,, doma ve vaně
Děkuji moc za tipy a nápady
Teda toho je. V Praze je takovejch míst. Valdštejnská zahrada, Vyšehrad, milion parků, cyklostezky určitě taky. A u Anděla za obchodem je taky park ne?
Škoda, že nejsem pražská
. Teda občas.
@hospodki píše:
Tak me kluk věci neslintal. Pamatuju si, ze měl jednoho svého lvicka (ze kterého vylozene teklo) a nic jiného do ty pusy moc nedával. Jinak tohle byla lokální hernicka, kde jsem velmi dobre znala majitelku a ona Byla vždy strašný cimprlich, takže jsem dostala pro malé mimino vždy kosicek s mimi hrackama. S čím si hrál pak hned ona umyla po použití a vydezinfikovala. Žádná otevřená herna v centru Prahy
tak to jo. To naše prtě slintá snad od jednoho měsíce. Taky má od sedmi měsíců osm zubů. Takže vyloženě hryže. Okousává i stůl, sedačku, postýlku, samozřejmě všechny hračky. Prostě na co dosáhne. Běžně se zakousne do nějaké hračky (i balonku, kostky), to má v puse a rukama dělá něco úplně jiného.
@vokishka tohle u nás vůbec nebylo. První zub měl nějak v 9-10m a ani nějak moc neslintal. Jednou jsem zjistila, ze má najednou všechny 4 čtyřky bez nějakých projevu - fnukani, zuzlani atp. Snad mi to holka nedá vyzrat i za brachu ![]()
@hospodki píše:
@vokishka tohle u nás vůbec nebylo. První zub měl nějak v 9-10m a ani nějak moc neslintal. Jednou jsem zjistila, ze má najednou všechny 4 čtyřky bez nějakých projevu - fnukani, zuzlani atp. Snad mi to holka nedá vyzrat i za brachu
Ten nas je jak maly bernardynek ![]()
@vokishka píše:
Ten nas je jak maly bernardynek
To měla kamoska. Slintak na 20-30 minut. A dítě od těch slin tak nechutne smrdelo, ze jsem ani chovat do roka nechtěla ![]()
@vokishka píše:
@Alilali no protože úplně nepadá jen na zadek. Lehce se posunuje kolem stolu, takže spadne na konci hrany. Navíc to prostě není dítě, které si vydrží hrát s jednou hračkou. Je to éro, které je pořád v pohybu. Zůstane sám na zemi, ale ne, že jdeš něco dělat do kuchyně a jeho necháš v obýváku. Je třeba si ho s sebou do té kuchyně vzít (pokud tam teda nejdeš jen vyhodit plenku do koše, něco odložit..)
Ale to přece není problém, že dítě na konci hrany stolu spadne. Jak jinak se naučí znát limit toho stolu? Jak jinak se naučí padat tak, ať se nezraní? Určitě je třeba odstranit z dosahu dítěte vysloveně nebezpečné předměty a eliminovat nebezpečné situace typu rozsekne si o něco hlavu, ale padat to dítě potřebuje a potřebuje v tom svobodu, ne neustálého chytače. Fakt není třeba dávat ho do postýlky, kdykoliv máma odejde do kuchyně. Pokud ještě neleze, mimo jiné ho to, že je máma někde jinde, motivuje k tomu ji hledat a objevovat ten prostor samo.
@SlečnaDahlia píše:
Ale to přece není problém, že dítě na konci hrany stolu spadne. Jak jinak se naučí znát limit toho stolu? Jak jinak se naučí padat tak, ať se nezraní? Určitě je třeba odstranit z dosahu dítěte vysloveně nebezpečné předměty a eliminovat nebezpečné situace typu rozsekne si o něco hlavu, ale padat to dítě potřebuje a potřebuje v tom svobodu, ne neustálého chytače. Fakt není třeba dávat ho do postýlky, kdykoliv máma odejde do kuchyně. Pokud ještě neleze, mimo jiné ho to, že je máma někde jinde, motivuje k tomu ji hledat a objevovat ten prostor samo.
@Maminka0702 píše:
jo, když ho nechám samotného na zemi, vyhraje si sám, je schopen třeba půl hodiny zkoumat jednu hračku.. To jako nesedím celou dobu u něj při hraníTaké když mu pouštím ty písničky, tak sedí sám v houpatku a já si dělám svoje věci třeba i vedle v pokoji.. Ale to mám pak zas výčitky, že si ho nevšímam
![]()
Osobne by som akurát vypustila ten youtube, zo skúmania hračky alebo pobytu vonku sa naučí viac ako z pasívneho cumenia na obrazovku.
Inak toho robíte viac než dosť, max za chvíľu keď poleze začnete obrazat ihriská.
Zakladatelko, takhle malému dítěti nemusíš vymýšlet žádný speciální program. Vlastně bych řekla, že takhle speciální neustálý program nepotřebuje žádné dítě, naopak.
Devítiměsíční dítě nejvíce rozvíjí to, že ho zapojuješ do přirozeného chodu domácnosti a do rytmu svého vlastního života. Má určitě k volné dispozici nějaké hračky a musí si zažít i to, jaké to je si s nimi hrát sám. Sám si musí začít vymýšlet hry, už v tomhle věku zažije nudu a je to dobře. Ty si u toho jeho volného hraní vař nebo si čti, on tě přijde prudit, že chce taky vařit nebo si číst, tak ho nechej, ať si vykrámuje krabičky nebo vařečky, nebo si s ním přečti nějakou jeho knihu, když chce taky číst. Je fajn, že s ním chodíš nějak aktivně ven, za výlety, za kulturou, ale skutečně se nesnaž mu takhle aktivně vyplnit každý den a každý okamžik, není to pro něj ani dobré. Ono to dítě v tomhle věku má úplně to stejné z návštěvy mořského světa jako z nákupu v obchodě, kde si uloví u ovoce a zeleniny z kočárku igelitový pytlík.@vokishka píše:
@SlečnaDahlia prave, ze leze uz dlouho a vsude
Tak to je fajn. To si za mámou do kuchyně určitě zvládne dolézt sám, když se bude u hraček nudit
Dítě je k pádům vybaveno, kdyby nebylo, vyhyneme. Eliminujte vysloveně nebezpečné věci (zajistit šuplíky, posuvné dveře, rohy a hrany…) a dejte mu prostor, potřebuje ho ![]()
@vokishka
Ne ještě se nestaví a určitě jí nebudu stát pořád za zadkem aby nespadla. Padat se taky musí naučit ![]()
No, v takove situaci je zasadni zabavit SEBE, nikoliv dite!!
Takze delej, co te bavi, dite s sebou, to mu fakt staci.
@stinga píše:
nemusíš mít výčitky, dítě se musí umět zabavit i samo
No ale v 9 měsících by to nemuselo být v houpatku ji u YouTube s matkou v jiné místnosti.