Jak zabránit deformaci hlavičky?

Holma
20.2.12 13:19

Jak zabránit deformaci hlavičky

Ahoj holky.

nedá mi to a musím se zeptat. Mamka mě neustále upozorňuje na to, aby až se mimi narodí, abych dávala ppozor a otáčela mimi hlavičku, aby nemělo přeleželou a zdeformovanou jednu stranu. Má teta má ročního synka a má vzadu hodně zploštělou halvičku a ještě ji má jakoby nakřivo (tu deformaci) a nevypadá to hezky. Prý je to proto, že se neotáčelo hlavičkou.

Ovšem už jsem početla pár knih o mimi a nikde o tom nepsali. Tak si říkám, co na tom je? Snad jen v eshopu jsem narazila na podhlavníky pro miminka, které drží hlavičku rovně, ale pak když se mimi začne vrtět samo, tak to asi moc efekt mít nebude a nedovedu si představit, že bych mimčo kontrolovala každou chvilku, zda neotočilo hlavičku, když zrovna jí má mít na druhé straně.

Nechci mojí mamku nějak schazovat, jako každá to myslí dobře a jí toto doporučila doktorka řed nějakými 25 lety. Samozřejmě ráda bych té deformaci zabránila, ale je to opravdu tak kritické?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
16631
20.2.12 13:23

Tak maminka pravdu má. Ano miminka mají hodně měkkou hlavičku a tím, že mají neuzavřenou fontanelu, pohyblivé lebeční švy, je možné při nehlídání docílit toho, že hlavička je šišatá, zploštěla…

Proto se radí miminka polohovat a hlídat jakou dobu tráví na kterém boku. V jaké poloze.

Polštářky doporučované nejsou!Jen můžeš využít polohovacích válečků. Já davala složenou na ruličku malou deku nebo zavinku a opírala o bok postýlky a nebo ohrádky. Po každém kojení jsem polohu měnila..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
565
20.2.12 13:24

Nezlob se, ale tohle slyším poprvé :mrgreen: k podhlavníku, miminko nemá ležet na ničem, nesmí mít ani polštářek…a jinak, naše malá jak furt ležela na zádíčkách, tak měla krásně vyleželý pleěatý kolečko a možzná i trošku placku, ale rozhodně bych to nebrala jako nějakou trvalou deformaci hlavičky, prostě jakmile se začla v postýlce pořádně vrtět vlásky jí dorostly a hlavu už taky nemá placatou…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
698
20.2.12 13:25

Ahoj, no pravda je, že by jsi měla dávat mimčo spát jakoby na bok a střídat strany. moje dcera má trošku sploštělou hlavičku vzadu, když jsem si to uvědomila, koupila jsem takové ty válečky, které dítě krasně udrží na boku a není riziko, že by se překulilo na záda, jenže jsem jí to začala dávat asi v 6ti měsících a už se ta hlavička nesrovnala. Jako ono to není vidět, nemá to nijak drasticky, ale když ji vzadu přejedu po hlavičce, tak ji má prostě mírně placatou.

Podhlavník je blbost, pod hlavu nic nedávat.

Příspěvek upraven 20.02.12 v 13:27

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lekno

Jo, už máme placatou hlavu a to jsou malému teprve tři měsíce. :zed:
Snad seženu ten polštářek…
Na boku být nechce, vzteká se a posouvá na záda
Na bříšku miminka spát nesmí…takže každá rada drahá…:(

• Citovat
  • Upravit
Tini

Upřímně jsem to nikdy neslyšela a myslím si, že takto hlavička zdeformovat nejde. Určitá deformace vznikne při porodu, ale srovná se to samo, proto má taky ty volné lebeční švy. Ale asi každý máme trochu divný tvary na hlavě, akorát je to většinou zakryté vlasama. Mně zas babi radila, ať lepím miminku uši k hlavě leukoplastí, aby je nemělo odstátý, to mi taky přijde uhozený

• Citovat
  • Upravit
Holma
20.2.12 13:26

Takže postačí, když každé spaní bude na jiné straně? Jednou pravá, pak na zádech a pak levá? Známá zase kvůli kyčlím nesmí dávat na bok, takže spí jen na zádech…

• Citovat
  • Upravit
14856
20.2.12 13:26

Já myslím, že není. O tomhle píše Kiedroňová, v Něžné náruči.
Důležitá je správně tvrdá podložka na spaní a vyvážená stimulace podněty. Tzn. aby třeba nemělo hračky jen z jedné strany. Už si to u té K. přesně nepamatuju, ale myslím, že také radí měnit strany v postýlce. jakože chvilku spí v nohách.

Já jsem to moc neřešila, jen rovno pod hlavou, toto také kontroluje pediatr.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1937
20.2.12 13:27

Taky jsem se tomu snažila zabránit, polohovala jsem prcka od narození. Po každém kojení jsem ho položila v zavinovačce na druhý bok a takhle i v noci někde 3,5 měsíce. Jenže on se nechal, spinkal tak, jak jsem ho natočila. Potom už samozřejmě nechtěl, ale hlavičku měl krásnou, tak už jsem to neřešila. Když je mimčo starší a v noci se v postýlce překuluje, tak se hlavička už tolik nedeformuje. My ji teda máme ukázkovou

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1042
20.2.12 13:29

Ano, maminka má pravdu. Mě to tady taky radily sestřičky i doktoři. Jako určitě tím nic nezkazíš, když budeš miminku pravidelně otáčet hlavičku. Plešku vzadu a lehce slehnutý týl je v pořádku, to má snad každé mimi a časem se to ztratí a pleška zaroste, ale ty boční kosti jsou opravdu měkké a hlavička by mohla zůstat šišatá. Mě radila doktorka otáčet hlavičku alespoň každý večer před spaním.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14535

Ahoj, maminka má pravdu, ale ne vždy se tomu dá zabránit. Malá neotáčela po porodu hlavu doleva a museli jsme cvičit, aby si svaly rozcvičila. I přesto, že jsem cvičili, motivovali, polohovali, natáčeli hlavičku a dělali vše dle doporučení, tak sleženinka zůstala. Běžně si toho člověk nevšimne, ale v určitém úhlu je to viditelné. Až narostou vlásky, tak to vidět nebude.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
698
suik píše:
Já myslím, že není. O tomhle píše Kiedroňová, v Něžné náruči.
Důležitá je správně tvrdá podložka na spaní a vyvážená stimulace podněty. Tzn. aby třeba nemělo hračky jen z jedné strany. Už si to u té K. přesně nepamatuju, ale myslím, že také radí měnit strany v postýlce. jakože chvilku spí v nohách.Já jsem to moc neřešila, jen rovno pod hlavou, toto také kontroluje pediatr.

Ano přesně tak, hračky dávat střídavě na obě strany. My cvičily i Vojtovku, páč pak upřednostňovala jednu stranu víc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15225

Určitě si hlavu oležet jde. Já mám taky plošku, spala jsem jen na zádech, ségra i na břiše a ta má lebku krásnou. Malá ma taky hlavičku „oploštělou“ - má to ve zprávě od dr. Při spaní ji otáčela doprava, snažila jsem se jí tam dávat stočené plíny nebo ručníky, ale vrtěla se tak dlouho, až tam zas byla :) Má to jen málo, takže všichni říkají, že se to ještě srovná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14856
Holma píše:
Takže postačí, když každé spaní bude na jiné straně? Jednou pravá, pak na zádech a pak levá? Známá zase kvůli kyčlím nesmí dávat na bok, takže spí jen na zádech…

dcera taky spala jen na zádech a hlavičku kulatou nemá…ale taky trávila nějakou dobu v lehátku, v šátku, v kočárku, nebyla jen a pořád v posteli. Na boku byla vlastně jen při kojení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1687

Ahojky,tak nevím jestli je to opravdu tak kritické ale asi na tom něco bude.Když se mi narodila první dcera,tak mě na to taky upozornila mamka a u druhé jsem si dávala už automaticky pozor.
Jde o to že když je to mimčo malinké tak ho dáváš lehnout na bok.Takže leží bud na pravo nebo levo.Dávají se tak lehat proto když si ublinkne,tak aby se ti nezadusilo.Když je už větší tak se ti stejně vrtí a leží už většinou na zádech.
Malé mimča mají měkčí hlavičku,takže k určité deformaci může dojít

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky