Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Prosím, poradíte mi jak zachránit tuto kytku??
Nevím ani jak se jmenuje, jen že je to sukulent, dostala sem jí kdysi dávno a nerada bych se jí vzdávala…
Mám jí na okně na jižní straně, nepřelévám jí, vím že potřebuje málo vody a teď před nedávnem jí začali tmavnout listy a včera sme se vrátili z prodlouženého víkendu a listy úplně odpadly
.
Nevíte čím to může být??
Přidávám foto květiny a listů co odpadly.
Díky všem za rady
@B.O.K. Team je to tlustice, mám jich hodně…ale přesto jen laicky dotaz..ty žaluzie jsou pořád takto.?..tlustice miluje světlo..někdy takto shazuje listy když má málo světla…ja je mám přes sezonu venku a ted na zimu na okna do bytu…
Tlustice. Nemáš jí přelitou? A co máš za substrát? přesadila bych do směsi kompost a písek půl na půl
Jinak má nějak málo listů, já ji měla kdysi a byla úplně olistěná od země. na jakou světovou stranu je okno?
Jinak je dávám do substrátu na kaktusy…kamarádka mícha tak jak radí @aiwwa …je to jedno…
Pokud má chorobu..ulomila bych větvičku a frkla ji rovnou do květináč..já to tak dělám a zakoření v pohodě…
@Piškotka nene, ty žaluzie byly jen na víkend, máme byt na jih a svítí tam sluníčko až moc, tak když jedeme na dýl pryč tak trošku stahuju.
ED: myslíte tedy že když ušmiknu ten vršek kde ještě listy mám a dám jí rovnou do substrátu na kaktusy tak se chytí?? Nerada bych o ní přišla, ale zahradnice moc nejsem
Příspěvek upraven 02.10.17 v 14:59
@aiwwa přelitá byla, ale asi před měsícem, už sem jí vysušila, ale asi jí teda přesadím.
Jinak ona měla listy po celém tom stonku, ale právě mi všechny upadaly a zbyl jen ten vršek ![]()
Okno je jih, tedy sluníčko pořád… někdy až moc právě.
Je to tlustice, je citlivá na zálivku. Mám dvě, jsou od jara venku na sluníčku, nezalívám. Ono občas zaprší. A doma zalívám až když si vzpomenu - hlína úplně vyschlá odloupnutá od květníku. Prostě jako kaktus v podstatě - a ty si myslím zalívám víc.
@B.O.K. Team jj chytne jemně zalít dát na světlo…ted jsem to tak udělala před týdnem…ja to tak dělám vždy…jinak ji máš dost vytáhlou..můj švagr zahradník tvrdí, že tím ma malo světla, že jde za ním ![]()
Spadla mi kytka a ulomila se větvička tak jsem ji takhle zasadila…tato má už dva měsíce po zasazení..
@Piškotka paráda, moc děkuju. No je fakt že když jsme bydleli v předchozím bytě tak byla docela ve stínu tak se asi vytáhla.
Moc děkuji za info o téhle kytičce, přesadím jí a uvidím. ![]()
Myslím, že tlustice snese „všechno“ kromě starostlivé péče ![]()
Domnívám se, že jestli ji máš od „kdysi dávno“ (předpokládám tedy min. 5 let, spíš 10?) a je takhle malinká a hubená, tak se jí dlouhodobě nedaří.
A jestli se to zhoršilo po té, co měla 3 dny zatažené žaluzie, tak bych to dala na tvém místě do příčinné souvislosti, zvlášť jestli si jí ještě před víkendem pro jistotu zalila (?).
Odstříhnout a znovu zasadit jsou nervy: na tvém místě bych to udělala jen z jednou z těch větviček. Měla jsem takhle tři kousky tlustice jednu s kořínkama posazenou na substrát, jednu uřízlou větvičku ve sklenici vody a jednu větvičku zapíchlou do substrátu pro kaktusy. Moc mi záleželo, aby se chytly, a když po měsíci ještě nikde žádné kořínky a ta s kořínkama šla vyndat s hlíny, byla jsem vyděšená, ale krátce na to zakořenily všechny tři. O dva roky později málem nepřežily pobyt u jedněch hodných příbuzných, které mi je přes léto opatrovaly, asi o ně pečovali moc, nebo je prostě jen měli na příliš vlahém místě nevím. Kytkám začly vrásnit listy, měla jsem o ně starost, mám jí měsíc doma, mezi okny (východ), zalévám, jak psaly holky „dyž si vzpomenu“ rozhodně né víc než jednou za týden a nijak moc. A kytka už zas vypadá k světu.
Domnívám se, že ztrátou spodních listů samotnou tvoje kytka není nijak moc handicapována v dalším rozvoji, popravdě já jim ty spodní tak jednou za půl roku dycky trošku otrhám (tak dva tři), protože mi přijde hezčí, když vypadají trochu jako stromečky ![]()
Já osobně bych použila jiný než umělý květináč, myslím, že ty cihlové tak jako líp regulují tu zálivku, vsákne se to do nich, takže toho ta kytka nemá moc najednou…
Je to poustni rostlina, nesnese moc vody, je skoro jako kaktus. Takze ma rada svetlo a sucho.
A zakořenuje dobře, jak mám hustou, semtam se odlomí větvička při stěhování a většina se toho chytí a roste. Ono to pouští i vzdušné kořínky. Mám dva takové stromky.