Jak začít běhat s nadváhou?

Anonymní
10.4.24 12:30

Jak začít běhat s nadváhou?

Ahoj,

napadlo mě, že tu třeba bude někdo, kdo to měl, má stejně a poradí, co a jak :-)

Začínám běhat, respektive, můj začátek vypadá asi tak, že 5min jdu a minutu lehce běžím, časem se chci dostat na lehký souvislý běh třeba 20 min, a postupně navyšovat km/délku běhu a pak časem, až se budu cítit, třeba i zvyšovat rychlost.

Problém je, že jsem zkoušela začínat už několikrát, možná jsem to v minulosti vždy přepálila, ale vždy mě po několika bězích začaly bolet holeně. Proto jsem si teď řekla, že začnu opravdu velmi pozvolna, aby si nohy stačily na zátěž zvyknout.

Máte nebo měli jste to někdo stejně, a co vám pomohlo?

Jak jsem psala, v těch částech, kdy běžím, tak běžím opravdu pomalu, právě, aby tělo mělo čas a prostor si zvyknout a taky jsem četla, že pomalý běh je lepší na hubnutí.

Poradí někdo?

Nadváhu mám asi 20kg, chtěla bych to samozřejmě shodit :-) A tohle je aktivita, která mě moc baví, akorát mě trápí ty holeně :-(

Díky :-)

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
486
10.4.24 12:42

Ahoj, jsi skvělá, že jdeš do toho 💪 👍.
Zkus komunitu na FB „Prostě běž“ a kurz „Rozběhni se z chůze“. Je určen naprosto začátečníkům a je naplánovaný tak, že to zvládne každý.
Správci se omlouvám za odkaz:
 https://www.prostebez.cz/…plany/28dnu/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
10.4.24 12:58

@Obeli Koukala jsem teď na ta videa, tyjo, cítím super motivaci!!
Jak jsem zjistila tedy, bude potřeba si pořídit pořádné boty, těším se, jaké vyberu a jak se mi s nimi bude běhat, věřím, že to bude mnohem lepší!
Moc děkuju <3

• Citovat
  • Upravit
486
10.4.24 13:07

Není za co. Kdybych o ní věděla v době, když jsem začínala běhat, tak bych si ušetřila spoustu bolesti a přešlapů. 😁.
Držím palce. Běh je krásný sport a uvidíš spostu podpory od všech běžců.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4067
10.4.24 13:09
@Anonymní píše: Více

Ahoj, takhle presne jsem behala kdysi ja. Rychlejsi chuze a do toho jsem obcas popobehla. Pak jsem postupne beh prodluzovala. Nihy zezacatku bolely, takze klidne nejaky zklidnujici gel pak pouzij…pak si to sedne.
Hubla jsem vcelku hezky, zadny radikalni hubnuti, ale po mesici uz jsem to videla na obleceni.

Taky bych zase chtela zacit…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
10.4.24 13:10

@Obeli Těším se, až překonám začátky a z mých 2-3 chůzo běhů bude třeba 5× týdně normální běhání. Věřím, že pak se shozenými kily to půjde ještě lépe <3 :-)

A ty jsi taky běžkyně? A pokud ano, jak dlouho už běháš a jak ti to jde/baví a tak?

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
10.4.24 13:12

@marcellia Ahoj, tak to je super, jsem ráda, že nejsem sama, kdo takhle začíná. Vždycky, když to někomu řeknu (ale jsou to lidi co neběhají), tak cítím posměšné pohledy a sice to nijak nekomentují, ale je to poznat, jako by se vysmívali. No každopádně, kdo neběhá, nemůže soudit a chtěla bych vidět je a jejich začátky. Všichni běžci jsou mi motivací! :-) Jak dlouho jsi běhala?

• Citovat
  • Upravit
229
10.4.24 13:16

Ahoj, taky teď budu znovu začínat po operaci kolene. :D Já začínám teď už rychlejší chůzí + doma rotoped, abych nějak nahnala zpět fyzičku. Důležité je netrhat rekordy hned na začátku - já to vždy přepálila a pak jsem týden trpěla. :D :D Takže doporučuji pro začátek klidně i běhat kratší vzdálenost třeba 2km. Taky je důležité zvolit fajn obuv, klidně i nějaké sportovní ponožky, ikdyž se to zdá jako banalita, dělá to dost a protahovat, protahovat a protahovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4067
10.4.24 13:19

Posmesne pohledy hazeji jen uplni tupci. Kdyz obcas vidim pani/slecnu s nadvahou bezet, tak si jen pomyslim, ze je skvely, ze neco pro sebe dela. A kolikrat je to opravdu takovy ten beh nebeh.
Ja chodila behat par mesicu, jednou az dvakrat denne po 20 min.,mela jsem blizko bytu bezvadnou minitrasu skrz les, byla tam rovina, z kopce i do kopce. Casem jsem zvladla kopec i bez prestavky, a ten pocit kdyz jsem ubehla celou trasicku bez zastaveni - uzasny!
Noo, ale to uz je par let a ja potrebuju zase zacit..jen to porad oddaluju :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
10.4.24 13:33

Za mě, neběhej! Taky mám nadváhu a musela jsem přejít na jiné formy aktivity, nechci si zničit klouby. Mnohem efektivnější pro tebe bude svižně chodit. Nasaď tempo, které udýcháš (bude se zvyšovat, jak se bude lepšit kondička) a jdi aspoň 40 minut. Soustřeď se na dýchání a pohyb rukama. Spálíš mnohem víc kalorií a neodděláš se :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14672
10.4.24 13:33

Z toho si nic nedělej, já sice nejsem tlustá, ale běhat neumím vůbec :oops: proste to nemohu udychat a vůbec mi to nejde a jak mi to nejde, začne mě to akorát stvat :lol:. Tak jestli vydrzis minutu, jseš dobra :lol: ale taky už jsem parkrat myslela na to, ze bych šla běhat jen tak, tak bych to asi udělala, jako ty :palec:

Jinak pozor, je to návykové, parkrat už jsem slyšela od různých známých, ze kdo běhá a jde mu to, má šílené puzeni běhat co nejčastěji :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19022
10.4.24 13:38

Hlavně opatrně. Já vždy s během začnu a pak to opadne. Teď jsem přes zimu bohužel opravdu dost přibrala a už při pravidelném cvičení mě bolely kolena, tak jsem chtěla jít běhat, až trochu shodím jinak. Bohužel se zatím ani přes jídlo nedaří, tak jsem se rozhodla přesto jít běhat… no a po druhém běhu to koleno nevydrželo a teď trpím a nemůžu teď ani cvičit :-(
Každopádně pokud máš kolena v pohodě, tak to zkusit můžeš, ale začínala bych opravdu postupně.
Já, jak už jsem předtím běhala, tak jsem to asi přehnala (a to i tak jsem začala za mě postupně a ne hned tolik, kolik jsem běhávala předtím) :-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
486
10.4.24 13:41

Běhám 4 roky, letos mi bylo už 40 😁 a běhu jsem propadla a pro mě to už není levný sport 😁. Si pamatuji, že 3 roky na zpět pro mě bylo sci-fi 30km za týden a teď, není problém to dát za jeden den 😁.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
854
10.4.24 13:46

Třeba pro inspiraci - začala jsem běhat v 36 letech (po třech dětech). Letos mi bude padesát. Časem jsem si k tomu přibrala ještě plavání a kolo :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17472
10.4.24 14:05

Já se takhle rozbíhám už třetí rok. Sice bez nadváhy, ale zato stále s nulovou fyzičkou. Dvě minuty běžím, minutu jdu, víc nezvládám. A po 3 km jsem úplně mrtvá. :oops:
Fandím ti! :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma jóga pro zdravé tělo

Ikona - Karolína Racková

Karolína Racková