Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj děvčata, maminky.
Včera jsem řešila s kamarádkou téma -jak zakázat, vysvětlit. Ona je chudák úplně nešťastná, a já se tak dlouho nezasmála
. U syna si to už nepamatuji, a dcera je ještě malá.
Takže- Nechod tam, spadneš- šel a spadnul. - nesahej na to, spálíš se- sáhl a spálil se.
Kamarádka je vyděšená, protože si neumí představit situaci- ta voda je hluboká-utopíš se. Nevykláněj se z toho okna- vypadneš a zabiješ se.
Já ji poradit neuměla, jak už jsem psala, já se fakt bavila
Tak poradte..
Nelez tam - nedostaneš večer sladkost ![]()
dítě moc nechápe co je to smrt nebo bolest pokud ji zrovna neprožívá, takže moc nechápe o co jde. (pokud mu není 15, to už by chápat mohl
)
Já to dělám tak (a mám to potvrzeno knihou a psycholožkou), že je třeba to říkat pozitivně - ne „pozor, spadneš“, ale „drž se pevně“. Bud opatrný, je to horké, slez dolů od toho okna… Vyžaduje to ze začátku trochu si na to dávat pozor, ale funguje mi to.
@Angua píše:
Já to dělám tak (a mám to potvrzeno knihou a psycholožkou), že je třeba to říkat pozitivně - ne „pozor, spadneš“, ale „drž se pevně“. Bud opatrný, je to horké, slez dolů od toho okna… Vyžaduje to ze začátku trochu si na to dávat pozor, ale funguje mi to.
@Angua u nás to vlastně takhle taky docela funguje. Pozor, je to horké, pálí to! A malý:„Pálí?“ a kupodivu tam nejde ![]()
A taky říkáme, ať se drží pevně, že spadne a bude mít bobinko. Tak se raději chytne.
Příspěvek upraven 27.09.13 v 10:47
No tak třeba s tou troubou - nechala jsem jí šáhnout aby pochopila co myslím tím, že pálí. A dává si bacha. To samé s vodou, byly jsme celé léto na chatě, pořád tam lezla bez kruhu až jsem jí prostě nechala si dřepnout na ten zadek a ona zajela pod vodu, oči otevřené a koukala. Naštěstí si nelokla a ani nebrečela, ale už si dávala pozor. Lezla jen po krk a nesedala si. Takže za mě je to ta nejlepší cesta. To samé se silnicí - vždy jí ukazuju ty jedoucí auta, jak vidí, že jede auto, tak se zastaví. Pravda když jdeme po chodníku je to na palici, protože zastavuje i když nepřecházíme a ukazuje auto, ale lepší než aby tam vlítla. Nechávám jí lézt na prolejzačky, nezakazuju. Říkám, že se musí držet. Atd. atd. Já vůbec nějak nejsem zakazovací ![]()
Tak já vysvětluju a vysvětluju. Nechoď tam, spadneš - to neříkám. Spíš to ukážu, vysvětlím (asi tisíckrát). Pálí - ukazuju na nečem hodně teplém, ať si sáhne… atd. Ovšem jsou věci, které hlídám - jako třeba ta voda, okno, silnice, to sice říkám preventivně vždycky - podívej silnice, jezdí tam rychle auta, musíme jít po chodníku… ale spíš držím za ruku, okno musí být zavřené, u vody dávám pozor… Ale mám klidné dítě, které má samo vysoké požadavky bezpečnosti, takže to chápe rychle.
Jinak ho taky nechám dělat věci, u kterých nejde o život, tzn. lézt na prolézačku a tak, ale jak říkám, on není sebevrah. Myslím, že děti prostě nejdou „vychovat“ tak, aby to po prvním upozornění už nedělaly. Musí se to tisíckrát cvičit a pořád opakovat, ukazovat na příkladech, donekonečna ![]()
Příspěvek upraven 27.09.13 v 10:53
@ikyki chce to trénovat na drobnostech, pak ti to půjde.
Mně se tak podařilo ze země ukočírovat tříletého sedícího v okně v prvním patře (MM byl doma ve vedlejší místnosti).V první chvíli se o mě pokusily mdloby, pak během asi vteřiny mi hlavou proletělo X řešení, vět a scénářů a pak jsem zavelela - zůstaň sedět a zavolej „taťko, já sedím v okně!“
Na to se přiřítil muž a dítě sundal
(a dal mu kartáč dodatečně)
Mohla jsem říct nestoupej si, nenahýbej se, pozor, spadneš… Ale toto mi přišlo nejlepší.
Třeba i u malé mi to funguje. Když potřebuju, aby počkala, tak neřeknu „neuteč mi“, ale udělej tady hačí, hned přijdu.
To s těma autama mi připomnělo jednu historku. Malý je teda na auta hodně opatrný. Fakt se jich docela bojí a skáče hned na bok nebo na chodník.
A nedávno jsme šli a na silnici byla přejetá žába bez hlavy. A malý hned maminko podívej, žába nešla na bok a přejelo ji auto
(necelé 3 roky)
@omites píše:
To s těma autama mi připomnělo jednu historku. Malý je teda na auta hodně opatrný. Fakt se jich docela bojí a skáče hned na bok nebo na chodník.
A nedávno jsme šli a na silnici byla přejetá žába bez hlavy. A malý hned maminko podívej, žába nešla na bok a přejelo ji auto(necelé 3 roky)
@Sibyla0 jsme byli na dvoče v Turecku, byl tam dětský bazén, oddělený takovou mřížkou a na něj plynule navazoval velký bazén, poměrně hluboký a asi šetiletý chlapeček celý den dokolaprudil, že chce do velkýho, ten tatínek tak trpělivě stále za ručičku skákat a vysvětlovat, a ten kluk byl na ránu, uřvanej, on chce sám, on chce, on chce, někdy odpoledne ruply títovi nervy, a povídal, že když chce, tak ať si tedy skočí, a chlapeček skočil, ten táta ho pod tou vodou nechalna můj vkus matky příliš dlouho, pak ho vytáhl, kluk prskal a už do velkého nevlezl
ale byl velkej, jestli je to aplikovatelný na mrňata ![]()
Když on je strašný čipera a do všeho jde ihned bez přemýšlení.
mě příjde, že ona ho vlastně na to všechno láká..Za rok má jít do školy a kámoška je na nervy.Na větu- Co tam všechno zakazujou??? Já čůrala smíchy. ![]()
@omites píše:
A nedávno jsme šli a na silnici byla přejetá žába bez hlavy. A malý hned maminko podívej, žába nešla na bok a přejelo ji auto(necelé 3 roky)
Taky jsem teď dostala přednášku od 4,5letého, jak nejdu po kraji, že mě něco přejede ![]()
@WERISKA píše:
Když on je strašný čipera a do všeho jde ihned bez přemýšlení.mě příjde, že ona ho vlastně na to všechno láká..Za rok má jít do školy a kámoška je na nervy.Na větu- Co tam všechno zakazujou??? Já čůrala smíchy.
tak to už je velkej
to já doufám, že v 6 už většinu těchto věcí mají děti zmáknutý…