Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Jaký si to uděláš, takový to máš. Nechápu, co řešíš
Doma Vánoce slavíme, ale rozhodně ne kvůli ostatním, ale kvůli sobě, protože chceme a tak, jak chceme. Nešílíme s dárky, jen něco dětem a nám drobnost, nepečeme 25 druhů cukroví ale třeba jen 4-5 podle toho, na co máme náladu a čas, úklid jo, ale žádnej šílenej, atd. atd… Přizpůsob to svýmu vnímání a je to ne?
PS- kdyby to mělo být jen o mamonu, kvantech předmětů pod stromkem a falešných úsměvech, tak by mi to taky nebavilo. Naštěstí není.
My nemít děti tak nám jsou vánoce taky ukradené, pro nás je to komerční svátek a ve svém okolí se setkávám s podobnymi názory
Ale děti vánoce milují, nebudu jim kazit radost jenom proto, že mě se to nelíbí a vidět ty rozzareny oči dětí je nádherné ![]()
Podle mě kdekdo dneska nesnáší Vánoce. Já k nim teda tak vyhraněný postoj nemám, ale taky vidím, že už to není, co to bývalo, když mi bylo šest ![]()
Ježíška jsme synovi asi zachovat chtěli, prostě pro ten kousek pohádky v reálném životě, ale koukám, že to stejně dlouho neudržíme, když jiné děti přijdou s tím, že není, už do školky
Ale neva, taky myslím, že se to obejde, že jde o něco jiného.
Mám pocit, že už z Vánoc, jak jsem je zažívala dřív, nic nezbylo, je to jen prázdná nablýskaná obchodní slupka, ale na druhou stranu co jinýho v tý hnusný dlouhý tmavý zimě? Je to jediné rozptýlení, ta výzdoba, koledy a svařák na trzích… Beru je každý rok na milost, se synem je to zase přecejen trochu hezčí, ale neznám nikoho, kdy by je dnes nějak moc prožíval…
Komerční mi přijde santa claus, valentýn nebo halloween, které tu nemají žádnou logiku ani tradici. To snad Vánoce nejsou. Kdo to pojme jako nenažranec, toho je to rozhodnutí. Proč hned odsuzovat celé Vánoce?
@TýnkaK přesně tak bych to napsala i já. Jaký si to uděláš, takový to máš. Hlavně v klidu, ve zdraví a s rodinou pospolu ![]()
Já Vánoce ráda mám a těšíme se na ně už teď. A není to o nakupování darů a s úklidem to taky nepřeháníme. Prostě si uděláme takové Vánoce, které se nám líbí ![]()
Jestli chceš slavit Vánoce takhle, tak klidně, nikdo ti do toho kecat nesmí, jen musíš počítat s tím, že budeš v menšině. BTW, já v poslední době fakt nepozoruju, že by na sebe lidi byli o těch Vánocích nějací hodnější, milejší. A jinak, já bych zase neslavila Velikonoce, aspoň ne způsobem, kterým se slaví.
Jako matky máme obrovskou moc nad tím, jaké ty Vánoce v rodině jsou, jak proběhnou a jestli to bude jenom o pozérii nebo i o něčem jiném!!! A já znám naopak strašlivě moc lidí, co se zuby nehty snaží svoje rodinné vánoce uchránit právě před tou masírkou z reklam, obchoďáků a spol.
Ja mám Vánoce rada.
Máme se radi cely rok, to s tím nemá co dělat. Me nejde o náboženství, o úklid nebo o množství napeceneho cukroví. Me se proste líbí, ze jsme jako rodina spolu, líbí se mi ze se lidé snazi byt na sebe hodni, miluju stromeček a vůni cukroví. A úplne ze všeho nejvíc miluju rozzarene oči mého syna, který věří ze mu Ježíšek přinesl dárek. Neslavim narozeni Ježíše, slavím naši rodinu. Nemohla bych o to malého připravit. Sama si pamatuju jake to bylo krasne a tajemné když jsem věřila na Ježíška.
@TýnkaK taky to tak cítím, jaký si to uděláš, takový to máš. Já vánoce miluju, nemám je absolutně spojené s nějakým shonem. Zatím jsme s manželem samy (vlastně jsme úplně samy, rodina žije na jiném kontinentě). Koupíme si jenom pár dárečků, co udělají radost, rozhodně neutrácíme šílený sumy. Je to moc hezké, když si po večeři sednem ke stromečku a ty dárky rozbalíme. Já mám fakt radost z každé maličkosti a už dopředu se vždy těším jako malá. A když jsem fakt malá byla a na Ježíška věřila, tak to byly ty nejkrásnější chvíle, najít ty dárky atd… Rozhodně bych svoje děti o to ochudit nechtěla a budu se snažit, aby věřily co nejdéle. Škoda, že to tak není u každého, že to někdo pojal jako závody o největší počet co nejdražších dárků. Tím se to kouzlo fakt ztrácí ![]()
@TýnkaK píše:
Komerční mi přijde santa claus, valentýn nebo halloween, které tu nemají žádnou logiku ani tradici. To snad Vánoce nejsou. Kdo to pojme jako nenažranec, toho je to rozhodnutí. Proč hned odsuzovat celé Vánoce?
mě vadí ten blázinec okolo a to předhánění se kdo kolik peče cukroví, jaké dárky koupil a pod. Já to tolik neprozivam, na co, děti milují když jim dám barevný papíry, nůžky a lepidlo, udělají si barevný řetěz na stromeček, dárky kupujeme s rozumem a dopředu, nehodlám se nikde honit na poslední chvíli, cukroví tenhle rok nevím nevím jestli stihnu udělat, úklid udělám standardní, nebudu nic přehánět s 3 dětmi za zadkem to ani nejde ![]()
@Xverunka jo, velikonoce „způsobem, jakým se slaví“ neslavím už roky, oddychla jsem si, sotva jsem vypadla z rodného domu někam, kde mě nikdo neznal a nechodil „vyšupat“
ale kytici jarních květů a nějakou dobrotu k přivítání jara vždycky ráda připravím, příchod jara je pro mě důvod k oslavě ![]()
Já tě chápu, taky Vánoce nesnáším, u mě to hlavně zavininil manžel, který je pojal vyloženě za svátky obžerství, každý rok musíme natahat šíleně tašek, přestože na to nemáme, po svátcích jsme bez koruny, ale o Vánocích se žere a žere. Sním si o tom jak je jednou strávím sama, namažu si chleba a veškeré předvánoční šílenství mi bude ukradený. J.
Ahoj blíží se se tato doba, vždyt v obchodech už mají figurky mikulášů
-Nevím ve svém okolí si už přijdu divná, ale měla bych být? Nemám prostě ráda Vánoce. Spíš je dokonce nenávidím. Prostě je to už jen o marketingu a oblbování lidí reklamou. Pro někoho tradice, pro druhého utrpení. Kdybych neměla syna prostě je neslavím, ani ten stromek bych neměla. Ten shon všechno kolem toho a otázky typu už máš vše nakoupené?? Proč vlastně? Přijde mi, že je to den kdy lidi hrají na to jak jsou hodní a dobří, že teda když jsou ty Vánoce… A proč by to tak nemohlo být pořád? Je to z mého pohledu pokrytecký svátek. Další věc je Ježíšek jsem normálně přesvědčena o tom, že syna budeme od malička vést tak, že prostě neexistuje, že je to jen taková pověra. Proč oslavovat narození někoho v koho já vlastně vůbec nevěřím? Pro mě jsou daleko důležitější narozeniny mého syna to je teprve zázrak. (samozdřejmě můj zázrak
Proč oslavovat narození nějakého panáčka, každý rok to divadélko, schovat se a počkat na Ježíška? Ano vím rozzářené očka dětí, že jim to vše nadělil Ježuch. Ale myslím, že by si můj syn dokázal užít Vánoce i bez něho. Píšu to pro to, že kdybych tohle řekla ve svém okolí tak budu naprosto šílená a padlá na hlavu. A radši to teda píšu anonymně i tu, protože nejsem zvědavá na názory rýpalů, ale spíš mě zajímá jestli to někdo cítí jako já… Díky moc